Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Κρασί θερμίδες: Ποια είναι η ιδανική επιλογή
PLUS

Κρασί θερμίδες: Ποια είναι η ιδανική επιλογή

Κρασί θερμίδες: Κι όμως μπορείς να πιεις κρασί αν κάνεις δίαιτα και αποφεύγεις τους υδατάνθρακες και βρέθηκε ποιο.

Κρασί θερμίδες: Σίγουρα αρκετοί από εμάς έχουμε πάρει την απόφαση να χάσουμε τα περιττά κιλά και σίγουρα όσο και να προσέχουμε, οι ατασθαλίες των γιορτών δεν βοηθούν την κατάσταση. Βέβαια η απώλεια βάρους δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κανείς θα πρέπει να εγκαταλείψει όλα όσα αγαπάει. Αν το κρασί είναι ανάμεσά τους, τα καλά νέα είναι ότι είναι ένα από τα αλκοολούχα ποτά με τις λιγότερες θερμίδες. Το μυστικό είναι να γνωρίζει κανείς πόσες θερμίδες περιέχονται σε μια δεδομένη ποσότητα κρασιού και να καταναλώνεται με μέτρο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τι είναι τελικά αυτό που περιλαμβάνει τις θερμίδες στο κρασί;

Πρώτον και κυριότερο, η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Ενώ οι υδατάνθρακες (σάκχαρα) έχουν περίπου τέσσερις θερμίδες ανά γραμμάριο, το αλκοόλ μεταφράζεται σε περίπου επτά θερμίδες ανά γραμμάριο, γεγονός που το καθιστά σημαντικά πιο πλούσιο σε θερμίδες. Εξαιτίας αυτού, τα κρασιά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, τείνουν να είναι υψηλότερα σε θερμίδες. Δεύτερος σημαντικός παράγοντας είναι η ζάχαρη. Στα ξηρά κρασιά, τα υπολειμματικά σάκχαρα είναι αυτά που παραμένουν στο κρασί μετά την ολοκλήρωση της ζύμωσης. Στα γλυκά κρασιά προστίθενται σάκχαρα μετά την ολοκλήρωση της ζύμωσης ή αυτή διακόπτεται με την προσθήκη αλκοόλης, αφήνοντας ποσότητα αλκοόλης που δεν ζυμώνεται.  Λογικό είναι τα γλυκά κρασιά να έχουν αυξημένη ποσότητα σακχάρων και συνεπώς περισσότερες θερμίδες από ότι τα ξηρά. Από κει και πέρα, στα ξηρά κρασιά υπάρχουν σχετικά μικρές διακυμάνσεις αναλόγως των υπολειμματικών σακχάρων που περιέχονται σε αυτά.

Κρασί θερμίδες: Ποιο είναι αυτό που έχει τους χαμηλότερους υδατάνθρακες;

Αν είσαι από αυτούς που αποφάσισαν να ξεκινήσουν διατροφή και άσκηση τον Σεπτέμβρη, welcome to the club!  Μια από τις πιο διαδεδομένες είναι η low-carb diet, δηλαδή η δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες. Σε αυτή υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί στις τροφές που μπορείς να καταναλώσεις. Πάνω-κάτω ξέρουμε ποιες τροφές έχουν υδατάνθρακες. Τι γίνεται όμως με το αλκοόλ; Μπορούμε να πίνουμε κρασί; Τα καλά νέα για τους wine lovers, είναι ότι δεν αποκλείεται το κρασί από το μενού. Ωστόσο, πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική με το είδος του κρασιού που θα επιλέξεις για να συνοδεύεις το γεύμα σου. Για παράδειγμα, το γλυκό κρασί είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και οι άδειες θερμίδες μπορεί να επιβραδύνουν την διαδικασία.

«Όλα τα κρασιά έχουν θερμίδες αλκοόλ και υδατάνθρακες ενώ έχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης που προστίθεται σε αυτό. Έτσι, το γλυκό κρασί μετρά σχεδόν σαν επιδόρπιο», αναφέρει στο Popsugar η Julie Stefanski, ιδιοκτήτρια του Stefanski Nutrition Services και εκπρόσωπος του American Academy of Nutrition and Dietetics. «Συνήθως η προστιθέμενη ζάχαρη δεν αναγράφεται στην ετικέτα, όπως στα σνακ και έτσι πρέπει να μαντέψεις πόσους υδατάνθρακες θα καταναλώσεις με ένα ποτήρι κρασί», συνεχίζει. Επίσης, το κρασί μπορεί να έχει απρόβλεπτη επίδραση στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Το να κρατάς τα σάκχαρο του αίματος σταθερό, μπορεί να εμποδίσει τις λιγούρες. Το ξηρό κρασί είναι αυτό που δεν περιέχει τόσους υδατάνθρακες. Αν ακολουθείς λοιπόν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, μπορείς να επιλέξεις ένα ποτήρι ξηρό κρασί και να μετρήσεις τους υδατάνθρακες ως μέρος του γεύματος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις