Ακίνητα: Πρόταση προς την κυβέρνηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Πρόταση προς την κυβέρνηση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Αυτιάς

Ακίνητα: Πρέπει να ισχύει επιδότηση του συνόλου της δαπάνης για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των υφισταμένων κτιρίων, με λογιστική επιστροφή του 50% του συνολικού ποσού.

01.10.2019 | 11:41

Ακίνητα: Η έκπτωση των δαπανών επισκευής χρειάζεται επισκευή! Αυτό τονίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι τονίζουν ότι πρέπει να ισχύει «η επιδότηση του συνόλου της δαπάνης για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των υφισταμένων κτιρίων, με λογιστική (μέσω TAXISNET) επιστροφή του 50% του συνολικού ποσού, με βάση τα προσκομιζόμενα νόμιμα φορολογικά στοιχεία (τιμολόγια) αγοράς υλικών, καταβολής αμοιβών εργολάβων και καταστάσεων ΑΠΔ των ημερομισθίων και ασφαλιστικών εισφορών του εργατικού προσωπικού». Και συνεχίζουν: «Θα πιστώνεται υπέρ του στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ ΜyΤaxisNet, όπου με το ποσό που θα προκύπτει, θα μπορεί να κάνει συμψηφιστικές πληρωμές των κάθε είδους φόρων και υποχρεώσεών του προς το Δημόσιο, τόσο του ιδίου, όσο και όλων των μελών της οικογενείας του, και σε επόμενα έτη μέχρι πλήρους εξαντλήσεώς του.

Η αναγκαιότητα λογιστικής πίστωσης (επιστροφής) γύρω σε αυτό το ποσοστό (50%) της συνολικής δαπάνης των έργων αναβάθμισης προκύπτει από το γεγονός ότι η ύπαρξη φορολογικής συμμόρφωσης σήμερα συνεπάγεται, πέραν της γραφειοκρατίας για την έκδοση οικοδομικής αδείας, την καταβολή των εξής πολλαπλάσιων υποχρεώσεων προς το Δημόσιο: Από τον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη-εργοδότη, 24% για ΦΠΑ και 90% περίπου επί του τεκμαρτού ημερομισθίου για εργοδοτικές εισφορές! Και κατά δεύτερο λόγο, από τους εμπόρους υλικών και εργολάβους, 22-45% (μεσοσταθμικά 30%) για φόρο εισοδήματος, πλέον εισφοράς αλληλεγγύης έως και 10%, και 20,28% για ασφαλιστικές εισφορές τους προς τον ΕΦΚΑ!».

από τον Γιώργο Αυτιά

Ακίνητα: Τα κέρδη

«Από την εφαρμογή του μέτρου αυτού αφενός θα κερδίσει το Δημόσιο γιατί θα εισπράξει τους παραπάνω φόρους και εισφορές που είναι σημαντικά περισσότεροι από την επιδότηση αυτή, ταυτόχρονα δε με την επιδότηση αυτή θα βελτιωθεί και ο δείκτης φορολογικής συμμόρφωσης, μειώνοντας τους ανείσπρακτους φόρους. Από αυτά προκύπτει ότι αν η επιδότηση δεν κινηθεί γύρω σε αυτό το ποσοστό του 50% επί του συνολικού κόστους, αλλά περιοριστεί απλώς σε κάποια ασήμαντη έκπτωση μέρους της δαπάνης από το φορολογητέο εισόδημα, θα αντιμετωπίσει την καθολική αδιαφορία των φορολογουμένων. Ουδείς θα ενδιαφερθεί να συμμετάσχει γιατί θα εξακολουθεί να συμφέρει στους ενδιαφερόμενους, με χαώδη διαφορά, η εκτέλεση των εργασιών με αυτοχρηματοδότηση και χωρίς κανένα στοιχείο φορολογικής ή ασφαλιστικής συμμόρφωσης, ή αδειοδοτικής γραφειοκρατίας, όπως δυστυχώς γίνεται κατά κόρον διαχρονικά…».

Μικρή απόδοση

«Αποδεικνύεται ότι μόνον όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα άνω των 37.000 – 41.000 ευρώ ετησίως, θα έχουν όχι κέρδος, αλλά μια μικρή έκπτωση που θα καλύπτει το ΦΠΑ 24% που θα έχει προκαταβάλει ο φορολογούμενος, για να τον πάρει πίσω ένα χρόνο μετά!!! Το μέτρο θα έχει κάποια μικροδιαφορά επιστροφής σε κάτι παραπάνω από το ΦΠΑ, ένα χρόνο αργότερα, μόνον σε όσους έχουν μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα, η μεγάλη μάζα δεν έχει να κερδίσει απολύτως τίποτε, ούτε το κράτος… Έτσι η ανακαίνιση στη χώρα μας θα συνεχίσει να γίνεται «με το φως του φεγγαριού»… δηλαδή χωρίς τιμολόγια…

Αν ρύθμιση αυτή νομοθετηθεί με αυτόν τον τρόπο, δεν πρόκειται να πάρουν έστω και ένα ευρώ παραπάνω από τιμολόγια υλικών και εργασιών ανακαίνισης. Κανείς δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί, γιατί ο κόσμος δεν είναι κορόιδο, όταν μπορεί να κάνει την ανακαίνισή του χωρίς κανένα τιμολόγιο…».

 

Exit mobile version