Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γκρέτα Τούνμπεργκ: Προκλητική ανάρτηση προέδρου κέντρου τέχνης στη Γαλλία
ΚΟΣΜΟΣ

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Προκλητική ανάρτηση προέδρου κέντρου τέχνης στη Γαλλία

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η ανάρτησή του τού στοίχισε τη θέση του.

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Το «Παλαί ντε Τοκιό» βρίσκεται στο Παρίσι και το μεγαλύτερο κέντρο σύγχρονης τέχνης στην Ευρώπη. Ο εκάστοτε πρόεδρος του συνδέσμου των «Φίλων του Παλαί ντε Τοκιό» του είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη ενός δικτύου χορηγών και για την κοινωνική προβολή του κέντρου και χαίρει γενικότερης εκτίμησης στη Γαλλία. Αυτά μέχρι τον Μπερνάρ Σενεμπό, που έχοντας παρελθόν στα ατυχή σχόλια, χαρακτήρισε «τρελή» την 16χρονη ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ και δήλωσε «πως πρέπει να την πυροβολήσουμε», προσθέτοντας: «Εύχομαι κάποιος παρανοϊκός να την πυροβολήσει».

Η απάντηση του Παλαί ντε Τοκιό ήταν άμεση. Με μία σειρά μηνυμάτων του στο Twitter το Μουσείο τονίζει πως «καταδικάζει αυτές τις δηλώσεις και παίρνει αποστάσεις από αυτές τις θέσεις», προσθέτοντας πως η Γενική Συνέλευση των Φίλων του Παλαί ντε Τοκιό θα συνέλθει σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εκλέξει νέο πρόεδρο.

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Μια μετάνοια κατόπιν εορτής

Σε ανακοίνωσή του δε στο περιοδικό Artforum, ο Σενεμπό εκφράζει στις 29 Σεπτεμβρίου «τη βαθιά θλίψη του για τις λέξεις αυτές που εξέπληξαν πολλούς ανθρώπους, από τους οποίους ζητώ συγγνώμη για την οργή που ένοιωσα».

Προσθέτει παράλληλα: «Φυσικά και δεν παρακινώ τη δολοφονία της Γκρέτα Τούνμπεργκ και σας ζητώ να πιστέψετε πως στο πλαίσιο του ‘παιχνιδιού’ στο Facebook τα λόγια αυτά γλίστρησαν από το μυαλό και τις προθέσεις μου. Αυτές οι προσωπικές απόψεις ουδεμία σχέση έχουν με τους Φίλους του Παλαί ντε Τοκιό, το ίδιο το Παλαί ντε Τοκιό, και λυπούμαι για την αναστάτωση που του προκάλεσα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις