Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Ερντογάν: Νέο μεγαλοϊδεατικό παραλήρημα
ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Ερντογάν: Νέο μεγαλοϊδεατικό παραλήρημα

Ερντογάν: «Μας ενδιαφέρει κάθε σπιθαμή του Αιγαίου και της Μεσογείου».

Ερντογάν: Η πρώτη του Οκτώβρη είναι κατά παράδοση η έναρξη της νέας νομοθετικής χρονιάς στο τουρκικό κοινοβούλιο και είθισται οι λόγοι και οι προγραμματικές δηλώσεις να είναι μακροσκελείς. Βούτυρο στο ψωμί του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βρήκε μία ακόμη αφορμή να προχωρήσει σε προβοκατόρικες δηλώσεις σε βάρος των γειτόνων. Φυσικά, η ομιλία του περιστράφηκε και γύρω από τις εξελίξεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο ειδικότερα, αλλά και τη Μαύρη Θάλασσα. «Μας ενδιαφέρουν άμεσα οι εξελίξεις σε κάθε σπιθαμή της Μεσογείου, του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας. Όπως είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των ομογενών μας στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, έτσι είναι καθήκον μας να κάνουμε τα ίδια σε περιοχές στα Βαλκάνια και την Ευρώπη», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Παράλληλα, ο Ερντογάν έπαιξε για μία ακόμη φορά το χαρτί του προσφυγικού, τονίζοντας πως η Τουρκία, έχοντας επίγνωση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών προκλήσεων της φιλοξενίας 3,8 εκατομμυρίων Σύρων, δεν προτίθεται να τους «φιλοξενεί για πάντα». «Συνολικά 360.000 Σύροι επέστρεψαν σε περιοχές που «εκκαθαρίστηκαν από τρομοκράτες» με τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της Τουρκίας… Η Τουρκία θα εγκαταστήσει 1 εκατ. Σύρους σε 140 χωριά και 50 περιοχές που θα εγκατασταθούν στη συριακή ζώνη ασφαλείας με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ερντογάν: Οι τρομοκράτες και ο… ζωτικός χώρος

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Τουρκία βρίσκεται στη Συρία επειδή τρομοκράτες απειλούν τα σύνορα, εμποδίζοντας την επιστροφή των Σύρων πολιτών, ενώ επέμεινε ότι η Τουρκία βρίσκεται στη Συρία λόγω τρομοκρατικής απειλής… Παράλληλα, ανέφερε: «Από την Ευρώπη μέχρι τον Καύκασο, από την κεντρική μέχρι τη νότια Ασία, παντού, δείχνουμε την παρουσία μας με αυτή την αντίληψη. Καμιά δραστηριότητα εκτός των συνόρων μας δεν έχει σκοπό την κατοχή, την παραβίαση, την εκμετάλλευση».

Τέλος, δημιουργώντας εύλογους συνειρμούς με τον «ζωτικό χώρο» του Γ’  Ράιχ, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: « Εμείς το βλέπουμε με την αντίληψη του να κρατήσουμε ζωντανό το περιβάλλον μας και να κερδίσουμε μαζί. Όποιο τίμημα και να πληρώσουμε, δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ την ανθρωπιστική μας στάση».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις