Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τατσόπουλος έμφραγμα: Καλά τα νέα – Επιτυχημένη η επέμβαση για το ανεύρυσμα
ΕΛΛΑΔΑ

Τατσόπουλος έμφραγμα: Καλά τα νέα – Επιτυχημένη η επέμβαση για το ανεύρυσμα

Τατσόπουλος έμφραγμα: Οι θεράποντες ιατροί που πραγματοποίησαν την επέμβαση η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 5:30 το απόγευμα, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την έκβασή της.

Τατσόπουλος έμφραγμα: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η χειρουργική επέμβαση του συγγραφέα και πρώην βουλευτή Πέτρου Τατσόπουλου ο οποίος ένοιωσε αδιαθεσία την ώρα που βρισκόταν στον «αέρα» εκπομπής στον Alpha και διαγνώστηκε με διαχωριστικό ανεύρυσμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεράποντες ιατροί που πραγματοποίησαν την επέμβαση η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 5:30 το απόγευμα, εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της υγείας του. Ο Πέτρος Τατσόπουλος παραμένει διασωληνωμένος και θα παραμείνει στη ΜΕΘ για δύο 24ωρα για παρακολούθηση. «Σώθηκε την τελευταία στιγμή» λένε οι γιατροί δείχνοντας τη σοβαρότητα της κατάστασής του.

Όλα ξεκίνησαν το πρωί. Ο κ. Τατσόπουλος βρισκόταν στον αέρα της πρωινής εκπομπής του Alpha όταν ένιωσε αδιαθεσία και λιποθύμησε. Ο παρουσιαστής του προσέφερε νερό και πήγε διάλειμμα. Ειδοποιήθηκε αμέσως ασθενοφόρο και όπως όλα δείχνουν ήταν πολύ τυχερός καθώς το πλήρωμα του ΕΚΑΒ έφτασε πολύ γρήγορα. Ο Πέτρος Τατσόπουλος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι υπέστη οπίσθιο έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ο συγγραφέας διαγνώσθηκε με διαχωριστικό ανεύρυσμα, διασωληνώθηκε και εισήχθη εκτάκτως στο χειρουργείο για καρδιοχειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του διαχωρισμού της αορτής.

Τατσόπουλος: Τι είναι το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, από το οποίο πάσχει

Μία από τις πιο πολύπλοκες και σοβαρές παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος είναι ο διαχωρισμός της αορτής- με την οποία βρέθηκε να πάσχει ο Πέτρος Τατσόπουλος- γράφει ο καθηγητής Δημήτρης Ηλιόπουλος του νοσοκομείου Υγεία. Ο διαχωρισμός της αορτής αποτελεί μια σοβαρότατη και πολύπλοκη πάθηση του καρδιαγγειακού συστήματος.

Κατά τον αορτικό διαχωρισμό, η αορτή σχίζεται στα δύο στο μέσο χιτώνα της. Αίμα από ένα ή περισσότερα σχισίματα του έσω χιτώνα εισέρχεται από τον αυλό της αορτής στο μέσο χιτώνα που είναι παθολογικός και έτσι δημιουργείται ο ψευδής αυλός της αορτής.Ο αληθής αυλός και ο ψευδής αυλός χωρίζονται από μια μεμβράνη, που περιέχει τον έσω χιτώνα και το 70% του μέσου χιτώνα.

Το παθολογικό αορτικό τοίχωμα που καλύπτει τον ψευδή αυλό, είναι πολύ αδύναμο και αποτελείται από το 30% του μέσου χιτώνα και από τον έξω χιτώνα. Η φυσική εξέλιξη του αορτικού διαχωρισμού είναι η ανευρυσματική διάταση, δηλαδή η δημιουργία διαχωριστικού ανευρύσματος, και η ρήξη. Είναι γενικώς αποδεκτό ότι ο οξύς εγγύς διαχωρισμός είναι επείγουσα κατάσταση που χρειάζεται άμεση χειρουργική αποκατάσταση. Αντίθετα, η θεραπεία εκλογής μη επιπλεχθέντος οξέος άπω διαχωρισμού είναι συντηρητική.

Οι ενδείξεις εγχειρητικής αντιμετώπισης του άπω διαχωρισμού περιορίζονται στην πρόληψη ή αντιμετώπιση επιπλοκών όπως η ρήξη της αορτής αν η διάμετρός της υπερβεί τα 5 cm, η ισχαιμία κάτω άκρων ή οργάνων, η δημιουργία νέου διαχωρισμού, η νευρολογική συνδρομή από ισχαιμία του νωτιαίου μυελού, ο επίμονος ή επαναλαμβανόμενος πόνος υπό μέγιστη φαρμακευτική αγωγή, η επέκταση του διαχωρισμού ή η συγκεκαλυμμένη ρήξη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις