Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μόρια επεισόδια: Συγκλονιστικές μαρτυρίες – “Μου έδειξαν κουβέρτα με καμένο κρέας”
ΕΛΛΑΔΑ

Μόρια επεισόδια: Συγκλονιστικές μαρτυρίες – “Μου έδειξαν κουβέρτα με καμένο κρέας”

Μόρια επεισόδια: Την ίδια στιγμή, οι Γιατροί του Κόσμου άλλωστε επισημαίνουν πως στη Μόρια διαμένουν περίπου 13.000 άτομα ενώ η χωρητικότητα του ΚΥΤ είναι μόλις για 3.000.

Μόρια επεισόδια: Σοκάρουν οι μαρτυρίες για τα όσα εκτυλίχθηκαν στην αιματηρή αναταραχή στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων και Μεταναστών στη Μόρια, μετά τη φωτιά που ξέσπασε και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να απανθρακωθεί μια άτυχη γυναίκα. «Είδα πρόσφυγες και μετανάστες να ψάχνουν στα αποκαΐδια. Μου έδειξαν ένα σεντόνι με καμένο κρέας. Δεν ξέρω αν ήταν από άνθρωπο», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, τόνισε πως «αν δει κανείς τα καλώδια που περνούν μέσα στο ΚΥΤ, αναρωτιέται πώς και δεν κάηκε και το υπόλοιπο καμπ» και εξήγησε. ακόμη πως τα χθεσινά γεγονότα είναι συνηθισμένο φαινόμενο για τη Μόρια.

Την ίδια στιγμή, οι Γιατροί του Κόσμου άλλωστε επισημαίνουν πως στη Μόρια διαμένουν περίπου 13.000 άτομα ενώ η χωρητικότητα του ΚΥΤ είναι μόλις για 3.000. Το μωρό της άτυχης γυναίκας από το Αφγανιστάν, για το οποίο υπήρχαν φόβοι ότι έχασε τη ζωή του, εντοπίστηκε από τις Αρχές.  Η μητέρα του παιδιού, σύμφωνα με την Αστυνομία, δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί όταν ξέσπασε η πυρκαγιά σε κοντέινερ, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της. Το παιδί δεν είχε βρεθεί τις πρώτες ώρες, καθώς επικρατούσε πανικός στον καταυλισμό. Τελικά εντοπίστηκε και είναι καλά στην υγεία του.

Μόρια επεισόδια: Βίντεο

Μόρια επεισόδια: Αναλυτικά, η ανακοίνωση των Γιατρών του Κόσμου

«Το προσφυγικό έχει μετεξελιχθεί σε τεράστια ανθρωπιστική κρίση στη Λέσβο, όπου βρίσκονται περισσότερα από 1000 ασυνόδευτα παιδιά. Παράλληλα οι διακινητές αναζητούν διαρκώς νέα λιμάνια στο αιγαίο ενώ η απουσία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για κρίση υποδοχής παράγει απανθρακωμένα σώματα και πνιγμούς.

Η ανατροπή λέμβου στις Οινούσσες στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπου, πέντε μωρά, το ένα εκ των οποίων βρέφος, και δύο γυναίκες. Η πυρκαγιά στο Κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας Λέσβου (ΚΥΤ), που αφαίρεσε μία ενήλικη ζωή και ενδεχομένως δυο ακόμα ζωές ανηλίκων σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παρευρισκόμενων, ανέδειξε τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό. Κανένας δεν γνωρίζει στην πραγματικότητα πόσοι άνθρωποι ζούσαν στοιβαγμένοι μέσα στο κοντέινερ και πόσα είναι τα θύματα της τραγωδίας.

Η μεταφορά των ευάλωτων ανθρώπων σε κανονικές δομές στην ενδοχώρα είναι πλέον ζήτημα ζωής και θανάτου. Όπως κατεπείγουσα είναι και η ιατρική τους φροντίδα έτσι ώστε να μην καταπατάται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια με τον πιο βάναυσο τρόπο στο ευρωπαϊκό έδαφος. Δεν θέλουμε να μιλάμε με νούμερα αλλά με πρόσωπα. Ωστόσο οι αριθμοί, εδώ και καιρό, είναι αποκαλυπτικοί.

Στη Μόρια διαμένουν περίπου 13000 άτομα ενώ η χωρητικότητα του ΚΥΤ είναι μόλις για 3000. Στο σύνολο των νησιών, οι διαμένοντες υπολογίζονται στους 26273 – ενώ η χωρητικότητα των κέντρων φιλοξενίας είναι για 6338 άτομα.

Οι Γιατροί του Κόσμου, παρόντες στη Λέσβο δίχως διακοπή από το 2013 προσφέροντας ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες, καλούν την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, διασφαλίζοντας άμεσα την προστασία των ευάλωτων προσώπων και επισπεύδοντας τις διαδικασίες εξέτασης ασύλου. Οι μετακινήσεις των ανθρώπων σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής δεν θα πάψουν όσο υπάρχουν πόλεμοι, ακραία φτώχεια και φυσικές καταστροφές.

Τώρα είναι η ώρα για ρεαλιστικές λύσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η ζωή και η αξιοπρέπεια, η πρόσβαση σε απαραίτητα αγαθά και υπηρεσίες για τα θύματα πολέμων και καταστροφών που καταφτάνουν κάθε μέρα στις ακτές μας. Τώρα είναι και πάλι η ώρα για κοινή προσπάθεια και για αλληλεγγύη στο δράμα των αμάχων που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Καλούμε όλους τους πολίτες, όλα τα μέλη μας, να συσπειρωθούν στην αναζήτηση βιώσιμων λύσεων.

Οι Γιατροί του Κόσμου παραμένουν στο πλευρό των ευάλωτων ανθρώπου, όπου υπάρχει ανάγκη. Η Λέσβος, άλλωστε, δεν είναι το μοναδικό νησί του βορειοανατολικού αιγαίου που αντιμετωπίζει την αύξηση μεταναστευτικών ροών. Αφίξεις προσφύγων σημειώθηκαν στο Καστελόριζο, στην Κάρπαθο, στο Αγαθονήσι και στη Σύμη. Η Σύμη, η οποία δέχεται τη μεγαλύτερη προσφυγική ροή από το 2015 έχει μόνο ένα γιατρό για περίπου 3.000 κατοίκους, χιλιάδες τουρίστες και πρόσφυγες.

Οι Γιατροί του Κόσμου, έχουν αναλάβει σημαντικό μέρος της ιατρικής φροντίδας των ανθρώπων στη Σύμη. Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος. Δεν υπάρχει δικαιολογία για άλλα απανθρακωμένα σώματα, ούτε για άλλες πνιγμένες ζωές. Οι Γιατροί του Κόσμου, καλούν την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της συνεπικουρώντας τις διαδικασίες ασύλου και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όλα τα κέντρα αποφάσεων να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις