Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μόρια φωτιά: Μητέρα και παιδί νεκροί – Άγρια επεισόδια, έρευνα για δολιοφθορά
ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ

Μόρια φωτιά: Μητέρα και παιδί νεκροί – Άγρια επεισόδια, έρευνα για δολιοφθορά

Μόρια φωτιά: Δύο νεκροί, μια γυναίκα και ένα παιδί, είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός της φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στο Κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας Λέσβου.

Μόρια φωτιά: Δύο νεκροί, μια μητέρα κι ένα παιδί είναι ο απολογισμός της φωτιάς που ξέσπασε χθες στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο. Οκτώ άτομα τραυματίστηκαν, η ατμόσφαιρα είναι ακόμη αποπνικτική. Το θέμα του προσφυγικού θα απασχολήσει και το υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα στις 10:30 το πρωί. Η διπλή φωτιά που ξέσπασε στον καταυλισμό, προκάλεσε τον θάνατο μιας γυναίκας και του ανήλικου παιδιού της. Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου της γυναίκας με το παιδί της, προκλήθηκε χάος. Ακολούθησαν συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ και οι πυροσβέστες, που πήγαν να σβήσουν την φωτιά, κινδύνεψαν από την οργή των μεταναστών που φιλοξενούνται στην δομή, καθώς προκάλεσαν ζημιές στο όχημα. Μάλιστα ένας εκ των πυροσβεστών, διαμαρτυρήθηκε μέσω social media, λέγοντας πως έχει οικογένεια και αναγκαζόταν να εργαστεί κάτω από επικίνδυνες καταστάσεις και συνθήκες.

Οι πρόσφυγες, εκτός των αστυνομικών και της πυροσβεστικής, φέρονται να επιτέθηκαν και στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου, αλλά και στις εγκαταστάσεις διοίκησης του ΚΥΤ. Στη συνέχεια πήγαν στο Κέντρο Κράτησης με στόχο να βοηθήσουν τους κρατούμενους να βγουν εκτός, αλλά τους απομάκρυναν. Με την κατάσταση να ξεφεύγει το απόγευμα με τους οργισμένους μετανάστες στην Μόρια, ζητήθηκε να μεταφερθούν δύο διμοιρίες στο σημείο, ώστε να ελέγξουν την κατάσταση. Οι διμοιρίες μάλιστα ήταν να πάνε στο ΟΑΚΑ για το ποδοσφαιρικό ντέρμπι μεταξύ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ και με εντολή της ΕΛ.ΑΣ, μεταφέρθηκαν στην Λέσβο με ένα C-130.

Μόρια: Οχτώ τραυματίες – Ανάμεσά τους παιδί και μία έγκυος

Μόρια φωτιά: Κυβερνητικό επιτελείο στην περιοχή

Εκεί θα βρίσκονται σήμερα και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης και ο γ.γ. μεταναστευτικής πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση και να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην επαναληφθούν επεισόδια, την ώρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιχειρήσει την αποσυμφόρηση δομών στα νησιά του Αιγαίου, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για τα όσα συμβαίνουν, την ώρα που θα πραγματοποιείται και το υπουργικό συμβούλιο.

Μόρια φωτιά: Εξετάζεται το ενδεχόμενο δολιοφθοράς

Σύμφωνα με το δελτίο του One Channel, η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για την φωτιά, από την οποία μητέρα και ένα ανήλικο παιδί έχασαν τη ζωή τους. Από αυτό το περιστατικό ξεσηκώθηκαν οι φιλοξενούμενοι στην δομή, με εργαζόμενους εκεί να αναφέρουν ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν η αστυνομία προσπάθησε να τους απομακρύνει με δακρυγόνα, ενώ κάποιοι ήθελαν να πάνε και να σβήσουν την φωτιά. Έτσι ξέσπασαν και τα επεισόδια, μεταξύ μεταναστών και αστυνομικών, ενώ επιτέθηκαν και σε πυροσβεστικό όχημα. Στην κυβέρνηση περιμένουν να μάθουν το πως ξεκίνησε η φωτιά, με «πηγές» που επικαλείται από του Μαξίμου το One, να αναφέρουν πως εξετάζεται μέχρι και το σενάριο της δολιοφθοράς.

Μόρια φωτιά: Αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. στο One Channel

Μόρια φωτιά: Δύο φωτιές, σε 20 λεπτά

Η φωτιά που στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους δεν ήταν η μόνη που ξέσπασε στην Μόρια. Μία ακόμη φωτιά υπήρξε 20 λεπτά νωρίτερα εντός της Δομής, στον ελαιώνα η οποία σβήστηκε. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό το πως ξεκίνησε, αλλά μετά την δεύτερη φωτιά στο κοντέινερ, η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου. Μόλις άρχισαν τα επεισόδια μάλιστα, μάρτυρες λένε πως τα μικρά παιδιά έτρεχαν πανικόβλητα να γλιτώσουν προς κάθε κατεύθυνση, ενώ ο απολογισμός από τις συμπλοκές μεταξύ προσφύγων και αστυνομίας, ήταν πέντε τραυματίες με ορθοπεδικά τραύματα.

Μόρια φωτιά: Δεν πάει άλλο!

Ασφαλώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν επεισόδια στη Μόρια, όμως η συμφόρηση της Δομής έχει ανησυχήσει περισσότερο από ποτέ τους κατοίκους της περιοχής. Γι’ αυτό και ο δήμαρχος της Μυτιλήνης, Στρατής Κυτέλης, ανέφερε πως η κατάσταση έχει ξεφύγει και πως πρέπει άμεσα να προχωρήσει η αποσυμφόρηση της Δομής. «Η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από τον έλεγχο. Κινδυνεύουμε όλοι», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιό του για τα όσα συνέβησαν χθες στην Μόρια.
Την ίδια ώρα, ο Περιφερειάρχης Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, έκανε λόγο για σκηνές που έμοιαζαν σαν ταινία. «Φύγανε όλοι για να σωθούν την ώρα που ξέσπασε η φωτιά στη Μόρια. Σπάσανε τα Πυροσβεστικά. Ήταν σαν εξέγερση, σαν τις ταινίες » ανέφερε χαρακτηριστικά στο One Channel.

Μόρια φωτιά: Ο λαός της Μόριας ζει σε μια πυριτιδαποθήκη
Μόρια φωτιά: Βίντεο ντοκουμέντο

Μόρια φωτιά: Σταμάτησαν 25 βάρκες οι Αρχές

Με την κατάσταση να ξεφεύγει εκτός ελέγχου, οι κάτοικοι στην Μόρια τρέμουν στην ιδέα μιας νέας έντασης. Μετά τα χθεσινά, ο κ. Μουτζούρης ανέφερε στον ΣΚΑΪ πως μίλησε με κατοίκους και του ανέφεραν πως τρέμουν στο ενδεχόμενο να ξεσπάσει νέα εξέγερση. «Έχουμε ανθρώπους από 72 διαφορετικές χώρες στην Μόρια. Ο κόσμος είναι φοβισμένος στο χωριό. Φοβούνται ότι θα υπάρξουν χειρότερες καταστάσεις. Έχουμε έρθει σε επικοινωνία με τον κ. Χρυσοχοϊδη και αν εφαρμοστούν τα όσα μου είπε, τότε θα είμαστε ικανοποιημένοι», σχολίασε, προσθέτοντας ότι το τελευταίο διάστημα οι ελληνικές Αρχές απέτρεψαν 25 βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες να φτάσουν στη Μυτιλήνη.

Μόρια φωτιά: Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Η τραγωδία στο Κέντρο Υποδοχής στη Μόρια, έφερε και την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στο ΚΙΝΑΛ, η Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για «καθυστερημένη» παρέμβαση, τονίζοντας πως οι «υπεύθυνοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

«Η σκέψη μας είναι στη Μόρια. Να τελειώσει αυτή η δύσκολη νύχτα. Δυστυχώς χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Καθυστέρησαν αδικαιολόγητα. Οι υπεύθυνοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννηματά, ενώ ο Γιώργος Καμίνης σχολίασε πως «η εξέλιξη στο Κέντρο Υποδοχής στη Μόρια αποτελεί άλλον έναν θλιβερό κρίκο στην αλυσίδα των τραγικών γεγονότων των τελευταίων εβδομάδων».

Το ΚΚΕ αναφέρθηκε σε «συνθήκες βαρβαρότητας» και «σύγχρονα κολαστήρια», ζητώντας να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα μετανάστες για να «αναπνεύσουν» τα νησιά και κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την κατάσταση που επικρατεί στην Δομή.

Από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης, στην ανακοίνωση τους κατηγορούν για «προχειρότητα» της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ως «λαθροεισβολείς» τους ανθρώπους που διαμένουν στο κέντρο και υποστηρίζοντας πως οι ίδιοι έβαλαν τις δύο φωτιές.

Μόρια φωτιά: Τι λένε τα διεθνή Μέσα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις