Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μόρια φωτιά: Μετανάστες φώναζαν «kill police» – Ανατροπή με το μωρό
ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ

Μόρια φωτιά: Μετανάστες φώναζαν «kill police» – Ανατροπή με το μωρό

Μόρια φωτιά: Σοκαριστικές είναι οι φωτογραφίες από την επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς στη Μόρια, που εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες, οδήγησε σε βίαια επεισόδια.

Μόρια φωτιά: Ανατροπή στα όσα ήταν γνωστά μέχρι τώρα για τον απολογισμό της φωτιάς στον καταυλισμό στην Μόρια, δίνουν τα στοιχεία από το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, στη φωτιά βρήκε τραγικό θάνατο μία γυναίκα -πιθανώς την ώρα που μαγείρευε- ενώ συνολικά μεταφέρθηκαν από το ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης εννέα άνδρες, έξι γυναίκες και δύο παιδιά, εκ των οποίων ένα βρέφος. «Η πλειονότητα των τραυματιών έχει ορθοπεδικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα. Κανείς από τους τραυματίες δεν διατρέχει κίνδυνο και αναμένεται να λάβουν εξιτήριο εντός των προσεχών ημερών. Επίσης, μεταφέρθηκε με επιβατικό αυτοκίνητο απανθρακωμένο πτώμα γυναίκας, το οποίο βρίσκεται στο νεκροτομείο του νοσοκομείου», αναφέρει η ανακοίνωση.

Είναι σαφές ότι το παιδί για το οποίο γινόταν λόγος χθες, ότι μεταφέρθηκε απανθρακωμένο από τους ίδιους τους μετανάστες μέσα σε μια κουβέρτα, δεν είναι νεκρό, αλλά τραυματισμένο και μάλιστα εκτός κινδύνου. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, η εξέγερση των μεταναστών προκλήθηκε από το θέαμα του νεκρού βρέφους, που τελικά αποδεικνύεται ότι δεν είχε βρεθεί νεκρό, αλλά τραυματισμένο. Το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης και το ΕΚΑΒ παραμένουν «σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μόρια: Ξεχειλίζει θάνατο και οργή η περιοχή

Μόρια: Το βίντεο με τις στιγμές έντασης από τους μετανάστες

Ένα νέα βίντεο από την έκρυθμη κατάσταση με τις φωτιές στον καταυλισμό των μεταναστών στη Μόρια έδειξε ο ΣΚΑΪ. Στο απόσπασμα φαίνεται ένα τεράστιο πλήθος μεταναστών συγκεντρωμένο έξω από κτίριο που βγαίνουν καπνοί. Κάποιοι από αυτούς κρατούν στα χέρια τους πυροσβεστική μάνικα, ενώ στο βάθος φαίνονται τα οχήματα της Πυροσβεστικής που είναι αποκλεισμένα από το σημείο, αφού νωρίτερα είχαν δεχθεί επίθεση από τους εξαγριωμένους μετανάστες. Στο βίντεο φαίνονται εξαγριωμένοι μετανάστες να φωνάζουν ακολουθώντας συνθήματα που τους δίνουν τρία τέσσερα άτομα που βρίσκονται πάνω από το κτίριο που βγαίνουν καπνοί. Το πλήθος, νεαροί σε ηλικία οι περισσότεροι, φωνάζουν, κάνουν χειρονομίες, ενώ άλλοι καταγράφουν με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Μόρια: Μετανάστες επιτέθηκαν σε αστυνομικούς και πυροσβέστες

Η δραματική κατάσταση στο καταυλισμό της Μόριας παραλίγο να εξελιχθεί σε τραγωδία με θύματα του πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο για να κατασβέσουν τις φωτιές, αλλά οι μετανάστες τους επιτέθηκαν με πέτρες! Μάλιστα προκλήθηκαν εκτεταμένες φθορές σε όχημα της πυροσβεστικής. Και η θέα των αστυνομικών όμως προκαλεί οργή στους μετανάστες του καταυλισμού της Μόριας. Μάλιστα ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Λέσβου, Βασίλης Ροδόπουλος μιλώντας στο Θέμα 104,6 είπε πως «για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια φώναζαν “kill police”». Πρόσθεσε δε ότι «η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Είχαν πολύ επιθετική συμπεριφορά, δεν άφηναν τα πυροσβεστικά για την κατάσβεση. Όταν είδαν το πτώμα χάρη στην εμπειρία συναδέλφων και από τύχη δεν είχαμε θύματα».

Μόρια: Προσπάθησαν να αποφυλακίσουν τους κρατούμενους

Παράλληλα ο πρόεδρος των αστυνομικών Λέσβου πρόσθεσε ότι «το πιο ανησυχητικό είναι το σημείο που βρίσκεται το κέντρο κράτησης μέσα στη Μόρια όπου βρίσκονται κρατούμενοι που είναι για επαναπροώθηση. Χθες ήταν 40 κρατούμενοι και φυλάσσονταν από 5 συναδέλφους που δέχθηκαν επίθεση από 400 άτομα. Κινδύνευσαν οι συνάδελφοι, γλίτωσαν χάρη στην εμπειρία τους καθώς δεν υπάρχει έξοδος διαφυγής».

Μόρια: Κραυγή από τον δήμαρχο Μυτιλήνης

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κυτέλης μετά τα δραματικά γεγονότα που σημειώθηκαν την Κυριακή στον καταυλισμό της Μόριας. «Η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από τον έλεγχο. Κινδυνεύουμε όλοι», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιό του για τα όσα συνέβησαν χθες στην Μόρια. Όπως περιέγραψε οι μετανάστες «επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών και πυροσβεστών. Έκαναν ζημιές σε αυτοκίνητα. Η φωτιά ξεκίνησε από έναν οικίσκο και επεκτάθηκε στα κτήματα. Κάηκαν 7 οικίσκοι και κάηκαν και 7 στρέμματα ελαιώνα».

Μόρια: Για τη ΜΚΟ φταίει η αστυνομία

Και ενώ υπάρχουν σπασμένα πυροσβεστικά οχήματα και καταγγελίες από πυροσβέστες και αστυνομικούς για επιθέσεις από μετανάστες στη Μόρια η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ Λέσβου υποστηρίζει πως για φταίει η ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα με ανάρτησή τους στα social media επειδή όταν οι αστυνομικοί επιτέθηκαν στους μετανάστες, όταν εκείνοι προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά.

Μόρια: Ειδικό πραγματογνώμονα όρισαν οι Αρχές

Ειδικό πραγματογνώμονα ορίζουν οι Αρχές για να ερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, χθες το μεσημέρι στη Μόρια. Ο ανεξάρτητος πραγματογνώμονας θα ερευνήσει αν η φωτιά ήταν ένα τυχαίο περιστατικό ή όχι, αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επεκτάθηκε τόσο γρήγορα. Ο ίδιος θα υποβάλλει επίσημα το πόρισμά του σε μικρό χρονικό διάστημα.

Μόρια: Αυτόπτης μάρτυρας για συμπλοκές

Μόρια: Καταγγελία για εμπρησμό

Η φωτιά στη Μόρια ήταν εμπρησμός είπε το πρωί της Δευτέρας (30.09.2019) μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα ο Γιώργος Ντίνος, πρόεδρος των Πυροσβεστών του Βορείου Αιγαίου. Υποστήριξε πως «με πλήρη επίγνωση αυτού που λέω», τη φωτιά μέσα στο κέντρο κράτησης στη Μόρια, έβαλαν μετανάστες που δεν θέλουν να μετακινηθούν για να μπουν στους οικίσκους ευπαθείς ομάδες, όπως γυναίκες και παιδιά. Στη Μόρια, υποστήριξε, γίνεται ανακατανομή όσον αφορά στα κοντέινερ.

Κάποιοι καλούνται να μετακινηθούν για να πάρουν τη θέση τους γυναίκες και παιδιά. «Αυτοί που βγαίνουν, δεν θέλουν να αφήσουν τους οικίσκους και βάζουν φωτιά», είπε ο Γιώργος Ντίνος. «Η πρώτη εκτίμηση είναι πως οι οικίσκοι καίγονται για αυτόν το λόγο», σημείωσε και πρόσθεσε πως η φωτιά ήταν εμπρησμός και «για αυτό δεν μας άφησαν να φτάσουμε στο σημείο».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου, μετανάστες επιτέθηκαν στους πυροσβέστες που έφτασαν στη Μόρια για να σβήσουν τη φωτιά. «Σταμάτησαν τα αυτοκίνητα, τα έσπασαν με πέτρες, πήραν προσωπικά αντικείμενα των παιδιών, ασυρμάτους, κράνη, τις τσάντες τους και τους έβαλαν φωτιά δίπλα από τ’ αμάξι».

Μόρια: Ο Τσίπρας για τους νεκρούς

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις