Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μόρια φωτιά: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση – Νεκροί, χημικά, πετροπόλεμος
ΝΕΚΡΟΙ, ΧΗΜΙΚΑ, ΠΕΤΡΕΣ

Μόρια φωτιά: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση – Νεκροί, χημικά, πετροπόλεμος

Μόρια φωτιά: Οι πρώτες εικόνες από τη Μόρια είναι συγκλονιστικές και δείχνουν πανικόβλητους πρόσφυγες να τρέχουν να σωθούν φωνάζοντας.

Μόρια φωτιά: Χάος επικρατεί στη Μόρια της Λέσβου, μετά την εξέγερση μεταναστών και την φωτιά που ξέσπασε. Μέχρι στιγμής υπάρχει μία επιβεβαιωμένη νεκρή, αλλά εκφράζονται φόβοι για άλλον ένα ή δύο. Αυτή την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη επεισόδια στο ΚΥΤ Μόριας, ανάμεσα σε ομάδες προσφύγων και μεταναστών από τη μια μεριά και αστυνομικών δυνάμεων από την άλλη, μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς εντός του καταυλισμού. Ομάδα μεταναστών και προσφύγων επιχειρούν να καταλάβουν το κέντρο κράτησης που βρίσκεται εντός του καταυλισμού.

Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει ακόμη να προσεγγίσουν την περιοχή του καταυλισμού με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβεβαιωθούν ακόμη οι πληροφορίες για άλλο θύμα ή άλλα θύματα. Στο νησί μετέβησαν εσπευσμένα δύο διμοιρίες ΜΑΤ, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Μόρια φωτιά: Τη Δευτέρα το συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε απ’ ευθείας γραμμή με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από τον οποίο και ενημερώνεται διαρκώς για την κατάσταση στο ΚΥΤ Μόριας. Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Δευτέρα, στις 10:30 το πρωί, ο Πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με θέμα έκτακτα μέτρα για το προσφυγικό.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Hot Spot της Μόριας είναι απελπιστική. Στη δομή της Μόριας βρίσκονται περίπου 12-13.000 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ η χωρητικότητα του ΚΥΤ είναι μόλις 3.000 άνθρωποι. Δεδομένου ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχει καταρρεύσει ουσιαστικά και καθημερινά προωθούνται από τα παράλια 500-700 πρόσφυγες/μετανάστες, οι οποίοι παρέμεναν μέχρι τώρα στο ΚΥΤ Λέσβου, καθίσταται σαφές πως η κατάσταση είναι εκρηκτική.

Μόρια φωτιά: Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

«Αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούν αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο, λόγω επεισοδίων που έχουν ξεσπάσει. Είχαν προηγηθεί δύο πυρκαγιές, η πρώτη την 16:45 ώρα περίπου σε απόσταση 400 περίπου μέτρων εξωτερικά του Κέντρου, η οποία κατασβέσθη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και η δεύτερη 20 περίπου λεπτά αργότερα εντός του ΚΥΤ, για την κατάσβεση της οποίας επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις.

Υπάρχουν πληροφορίες αλλά δεν έχει μέχρι στιγμής εξακριβωθεί αν υπάρχουν θύματα. Ενισχυτικές αστυνομικές δυνάμεις αναχωρούν ήδη με προορισμό την Μυτιλήνη. Στο σημείο μεταβαίνουν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής».

Μόρια φωτιά: Τι λέει αυτόπτης μάρτυρας
Μόρια φωτιά: Πώς ξεκίνησε το χάος

Ο αναβρασμός που επικρατεί στον καταυλισμό της Μόριας, ξεκίνησε όταν ξέσπασε φωτιά καθώς μια γυναίκα μαγείρευε. Όπως λένε οι πληροφορίες η ίδια απανθρακώθηκε όπως και το παιδί ή τα παιδιά της. Η πυρκαγιά επεκτάθηκε σε άλλους επτά οικίσκους. Οι πρόσφυγες εξεγέρθηκαν και επιτέθηκαν κατά αστυνομικών δυνάμεων και πυροσβεστών.

Μόρια: Βίντεο ντοκουμέντο
Μόρια φωτιά: Ο λαός της ζει σε μια πυριτιδαποθήκη

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις