Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Μικροπλαστικά: Απίστευτη αποκάλυψη έρευνας
PLUS

Μικροπλαστικά: Απίστευτη αποκάλυψη έρευνας

Μικροπλαστικά: Οι κίνδυνοι που υπάρχουν για την υγεία μας όταν χρησιμοποιούμε φακελάκια τσαγιού.

Μικροπλαστικά: Σύμφωνα με νέα έρευνα όταν χρησιμοποιούμε ακόμα και ένα φακελάκι τσαγιού απελευθερώνονται στις κούπες μας δισεκατομμύρια μικροπλαστικά. Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι όταν βάζουμε ένα πλαστικό φακελάκι τσαγιού σε μια κούπα με σχεδόν βρασμένο νερό (95 βαθμούς Κελσίου), απελευθερώνονται περίπου 11,6 δισεκατομμύρια μικροπλαστικά σωματίδια και 3,1 δισεκατομμύρια νανοπλαστικά σωματίδια στην κούπα.

Οι συγκεκριμένες ποσότητες είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από τις ετήσιες εκτιμώμενες ποσότητες μικροπλαστικών και νανοπλαστικών σωματιδίων που καταναλώνει ένας άνθρωπος. Ο μέσος άνθρωπος υπολογίζεται ότι κατά προσέγγιση τρώει 50.000 μικροπλαστικά σωματίδια τον χρόνο και εισπνέει αντίστοιχη ποσότητα.

Μικροπλαστικά: Πώς έγινε η έρευνα

Οι ερευνητές μελέτησαν τέσσερις διαφορετικούς τύπους από φακελάκια τσαγιού από διάφορα καφέ στο Μόντρεαλ του Καναδά. Τα άνοιξαν, τα έβρεξαν και στη συνέχεια τα βύθισαν σε σχεδόν βρασμένο νερό για πέντε λεπτά πριν τα αναλύσουν με ηλεκτρονικά μικροσκόπια και φασματοσκόπια. Τα περισσότερα φακελάκια τσαγιού φτιάχνονται από φυτικές ίνες, ωστόσο πολλές μάρκες ακόμα χρησιμοποιούν πλαστικό για να σφραγίσουν τα φακελάκια. Τελευταία, πολλές μάρκες μετέτρεψαν τα φακελάκια από χάρτινα σε πλαστικά και αυτά ακριβώς είναι που μελετήθηκαν.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ΟΗΕ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες ενδείξεις ότι αυτά τα μικροπλαστικά βλάπτουν την υγεία. Παρόλα αυτά, ο ΟΗΕ τονίζει ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω έρευνες. Από την πλευρά τους οι ερευνητές τονίζουν ότι ο λόγος έκλυσης αυτού του πλήθους των σωματιδίων είναι η επαφή του πλαστικού με το βραστό νερό. Για να εξετάσουν δε τη δυνητική τοξικότητα αυτών των μικροπλαστικών που απελευθερώνονται από τα φακελάκια τσαγιού εξέθεσαν νερόψυλλους σε μολυσμένο νερό και βρήκαν ότι τα σωματίδια αυτά είχαν επιπτώσεις στον τρόπο συμπεριφοράς και ανάπτυξης τους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις