Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Banksy: Διαλυμένο Κοινοβούλιο
PLUS

Banksy: Διαλυμένο Κοινοβούλιο

Banksy: Στο σφυρί θα βγει την ερχόμενη εβδομάδα έργο του Banksy «Desolved Parliament», που απεικονίζει το βρετανικό κοινοβούλιο γεμάτο χιμπατζήδες.

Banksy: Το βρετανικό, το αρχαιότερο κοινοβούλιο του κόσμου, είναι γεγονός πως τον τελευταίο καιρό δεν περνάει και στιγμές δόξας. Το αντίθετο, μάλιστα, πολλοί θεωρούν ότι βρίσκεται στο χειρότερο σημείο κατάπτωσης στη μακραίωνη ιστορία του, λόγω της κατάστασης που έχει επικρατήσει με το Brexit. Την ιστορική αυτή στιγμή και βλέποντας τις αναλογίες, θεώρησαν από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s ευνοϊκή για να θέσουν προς πώληση ένα έργο με σχετική θεματολογία. Πρόκειται για τον πίνακα του μυστηριώδους Βρετανού καλλιτέχνη Banksy με τίτλο «Desolved Parliament» (διαλυμένο κοινοβούλιο), ο όποιος εντός των ημερών αναμένεται να πωληθεί σε δημοπρασία. Το έργο παρουσιάζει χιμπατζήδες στα πράσινα έδρα του κοινοβουλίου, στη θέση των πολιτικών.

Ο συγκεκριμένος πίνακας είναι ο μεγαλύτερος γνωστός καμβάς του καλλιτέχνη. Έχει μήκος τέσσερα μέτρα και αναμένεται να «πιάσει» έως και 2,5 εκατ. λίρες στη δημοπρασία που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη. «Δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή για να διαθέσουμε προς πώληση αυτό τον πίνακα», δήλωσε ο Αλεξ Μπράντσικ, επικεφαλής στο τμήμα σύγχρονης τέχνης Ευρώπης του οίκου δημοπρασιών, που αποκάλεσε «καθημερινό σίριαλ» τις σκηνές που εκτυλίσσονται τους τελευταίους μήνες και εβδομάδες στο κοινοβούλιο. Συμπλήρωσε ότι το έργο του Banksy υπογραμμίζει την οπισθοχώρηση της παλαιότερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας του κόσμου σε φυλετική και ζωώδη συμπεριφορά.

Αλλαγή ονόματος λόγω Brexit

Αρχικά, ο αυτός ο πίνακας είχε εκτεθεί το 2009 στο μουσείο του Μπρίστολ, πόλη καταγωγής του Banksy. Όμως φέτος ο καλλιτέχνης παρουσίασε ξανά το έργο του, με αφορμή την ημερομηνία του Brexit, που αρχικά προβλεπόταν για τις 29 Μαρτίου του 2019, 10 χρόνια μετά την πρώτη έκθεση του καλλιτέχνη. Αυτός ήταν και ο λόγος που άλλαξε ο τίτλος του πίνακα που παλαιότερα ήταν «Question Time» (η ώρα της ερώτησης).

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις