Ρωσία: Επέκταση του αντικαπνιστικού νόμου

ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Επέκταση του αντικαπνιστικού νόμου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Ρωσία: Μπάρμπεκιου, κεριά και κάπνισμα στις βεράντες των σπιτιών στο στόχαστρο του νέου νόμου.

28.09.2019 | 09:58

Ρωσία: Δύσκολοι καιροί για καπνιστές στη Ρωσία. Η κυβέρνηση αποφάσισε την επέκταση του αντικαπνιστικού νόμου. Πλέον με τη νέα του μορφή ο νόμος απαγορεύει το κάπνισμα και στις βεράντες των σπιτιών στη Ρωσία. Η απαγόρευση, που σχετίζεται και με κανόνες πυρασφαλείας, επεκτείνεται και στο μπάρμπεκιου και τα κεριά. Απαγορεύεται, δηλαδή, κάθε ανοικτή εστία φωτιάς στον χώρο αυτό. Έτσι, οι αντιδράσεις δεν προέρχονται μόνο από τους καπνιστές, αλλά και από τους ρομαντικούς και τους… μερακλήδες.

Ειδικότερα, τo αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε ότι το κάπνισμα στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών θα απαγορευτεί σύμφωνα με νέους κανονισμούς για την πυρασφάλεια. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, η εστία ανοιχτής φωτιάς απαγορεύεται στα μπαλκόνια διαμερισμάτων, καθώς και στους χώρους διαβίωσης κοιτώνων και ξενοδοχείων. Αρχικά, υπήρξε σχετικά με το αν το κάπνισμα συμπεριλήφθηκε στην απαγόρευση, ωστόσο, αξιωματούχοι του υπουργείου επιβεβαίωσαν ότι το κάπνισμα θα απαγορευτεί. Η παράβαση των νέων κανόνων πυρασφάλειας θα επιφέρει πρόστιμο μέχρι 3.000 ρούβλια (42 ευρώ) ενώ αν τσιγάρο προκαλέσει πυρκαγιά αυτό σημαίνει ποινικές κατηγορίες.

Ρωσία: Τεράστιος ο αντίκτυπος από την απαγόρευση

Το BBC σημειώνει πως η απαγόρευση τίθεται σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου και πως ο αντίκτυπος θα είναι τεράστιος. Οι ρωσικές πόλεις αποτελούνται κυρίως από ψηλά κτίρια με μπαλκόνια, όπου οι άνθρωποι συνήθως καπνίζουν όταν είναι στο σπίτι. Λίγοι θα είναι πρόθυμοι να ντυθούν και να κατέβουν στο δρόμο για να καπνίσουν. Ο νόμος έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στα social media. «Το να απαγορεύει το κάπνισμα στα μπαλκόνια των ανθρώπων είναι ανόητη απόφαση. Η κυβέρνηση απαγορεύει στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τη δική τους ιδιοκτησία», γράφει ενδεικτικά ένα από τα πολλά tweets που σχολιάζουν το θέμα.

Exit mobile version