Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εξάρχεια επεισόδια: Επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ
ΕΛΛΑΔΑ

Εξάρχεια επεισόδια: Επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ

Εξάρχεια επεισόδια: Επίθεση με βόμβες μολότοφ κατά των ΜΑΤ εξαπέλυσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ομάδα κουκουλοφόρων στα Εξάρχεια.

Εξάρχεια επεισόδια: Επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων έγιναν για ένα ακόμη βράδυ στα Εξάρχεια. Αυτή τη φορά, άγνωστοι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ που βρίσκεται στην οδό Καλλιδρομίου. Η νέα επίθεση στα Εξάρχεια έγινε 20 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί. Η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή επτά ατόμων, που αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος τους. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα είναι συνεχείς οι αστυνομικές δράσεις στην περιοχή των Εξαρχείων για την καταπολέμηση της διακίνησης των ναρκωτικών. Την Παρασκευή συνελήφθησαν άλλοι τέσσερις αλλοδαποί, στο πλαίσιο αυτών των επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή, το «Ενιαίο Κοινωνικό Μέτωπο Εξαρχείων ενάντια στην καταστολή», σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας αναφέρθηκε στο πρόβλημα της μόνιμης παρουσίας πάνοπλων αστυνομικών και τις καθημερινές επιχειρήσεις σε χώρους στέγασης.  «Τα Εξάρχεια είναι σχεδόν κατεχόμενα τον τελευταίο μήνα» είπε ο κ. Ανδρέας Κριτσωτάκης από την λαϊκή συνέλευση Εξαρχείων.

Κατηγορούν τα ΜΜΕ

«Η πρωτοβουλία του Ενιαίου Κοινωνικού Μετώπου, λειτουργεί περίπου έναν μήνα, έχουμε κάνει πέντε συνελεύσεις και στόχος μας είναι, όσοι από τους κατοίκους και τις συλλογικότητες των Εξαρχείων ή άλλες κοινωνικές ομάδες, θεωρούν πως μπορούν να συμμετέχουν ενεργά, να τους πούμε ότι είναι καλοδεχούμενοι. Μέσα σε αυτόν τον μήνα, έχουμε κάνει μικρές παρεμβάσεις αλλά και μια μεγάλη διαδήλωση με περίπου 5.000 κόσμο» συμπλήρωσε, ενώ τόνισε πως αποκρύπτονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα Εξάρχεια της δημιουργίας, των δομών αλληλεγγύης όπως οι κοινωνικές κουζίνες, τα κοινωνικά ιατρεία-φαρμακεία, οι συνεταιριστικές εκδόσεις, οι βιβλιοθήκες, οι παιδικές χαρές, οι δομές στέγασης προσφύγων και άλλων αδύναμων ομάδων.

Εξάρχεια: “Αντί για τις ναρκομαφίες στοχεύουν τους ευάλωτους”

Αποτέλεσμα των επιχειρήσεων εκκένωσης των καταλήψεων στέγης, σύμφωνα με την Άννα Τσαμούρα, κάτοικο Εξαρχείων που συμμετέχει και στο Στέκι Μεταναστών, ήταν, όσοι από τους πρόσφυγες δεν έχουν μεταφερθεί «σε άθλιες συνθήκες εκτός αστικού ιστού», να έχουν μετατραπεί σε αστέγους. Το πρόβλημα των μαφιών των ναρκωτικών είναι υπαρκτό, σύμφωνα με την ίδια, ωστόσο οι κατασταλτικές επιχειρήσεις στην περιοχή δεν είχαν αυτόν τον στόχο, με αποτέλεσμα «το εμπόριο να συνεχίζεται με την ανοχή της αστυνομίας». Αναφέρθηκε επίσης σε αυξημένο αριθμό αστέγων μετά τις επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων, λέγοντας πως «Αφού στον στόχο δεν είναι οι ναρκομαφίες, επιχειρούν να πατάξουν τους ευάλωτους».

Αναφορικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι από την εξάπλωση των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, αναφέρθηκε ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν πλέον εκτοξευθεί από τα 3.5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, στα 7.5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ τα ενοίκια, στα Εξάρχεια και τη Νεάπολη, έχουν αυξηθεί από 15% ως και 30%.

Με το πρόσχημα της ανομίας, γίνονται επιχειρήσεις, ωστόσο οι δουλέμποροι και οι ναρκέμποροι συνεχίζουν να κινούνται ανενόχλητοι, είπαν οι κάτοικοι. Άλλωστε, τόνισαν, πως το πρόβλημα των ναρκωτικών, δεν υπάρχει μόνο στα Εξάρχεια, αλλά είναι μετακινούμενο, από το Πεδίο του Άρεως, στην πλατεία Βάθης και άλλες περιοχές. «Μέχρι στιγμής, οι μόνοι που παραμένουν σταθεροί είναι οι ναρκέμποροι. Ανατρέπονται μόνο οι δομές αλληλεγγύης και οι ζωές των μόνιμων κατοίκων».

Η καθημερινότητα στην περιοχή των Εξαρχείων

Εξάρχεια: “Υποβαθμίζουν τη γειτονιά για την επέλαση του real estate”

Από την πλευρά της, η Μαριέττα Σιμεγιάτου, από τον Ελεύθερο Κοινωνικό χώρο Nosotros, είπε πως «Εδώ και έναν μήνα είμαστε μάρτυρες στις καθημερινές επεμβάσεις μονάδων καταστολής στη γειτονιά μας με μια άνευ προηγουμένου ένταση. Καταλήψεις στέγασης προσφύγων εκκενώνονται και αυτό-οργανωμένοι κοινωνικοί χώροι απειλούνται, ενώ δέχονται επίθεση μέχρι και εκδηλώσεις πολιτισμού σε ανοικτό δημόσιο χώρο», ενώ συμπλήρωσε ότι βασικός στόχος είναι να αδειάσει η γειτονιά από τους κατοίκους της, να εξευγενιστεί και να παραχωρηθεί στα χέρια των πολυεθνικών real estate που ήδη έχουν αγοράσει κτίρια ολόκληρα στη γειτονιά.

«Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει πρώτα να υποβαθμιστεί η γειτονιά και να πέσει η αξία της γης. Γι’ αυτό η εικόνα που παρουσιάζεται για τα Εξάρχεια, είναι εικόνα αντικοινωνικής γειτονιάς, όταν στα Εξάρχεια λειτουργούν σήμερα 57 βιβλιοπωλεία, πλήθος θεάτρων και ελεύθερων κοινωνικών χώρων. Όσο και αν παρουσιάζεται ως τόπος μάχης που κινδυνεύεις ανά πάσα στιγμή, οι δρόμοι των Εξαρχείων σφύζουν από ζωή».

Ωστόσο, υπογράμμισε πως η κατάσταση αυτή, έχει αλλάξει τον τελευταίο καιρό με την συνεχή παρουσία των διμοιριών στην πλατεία και τους γύρω δρόμους, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να αδειάζουν νωρίς και τα μικρά καταστήματα που καταφέρνουν να επιβιώνουν, να έχουν απολέσει μεγάλο μέρος της εμπορικής τους κίνησης. Κλείνοντας, όσοι μίλησαν από το «Ενιαίο Κοινωνικό Μέτωπο Εξαρχείων ενάντια στην καταστολή», ζήτησαν να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στις συνελεύσεις που πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη, από όσους κατοίκους θέλουν να συμβάλλουν στην προσπάθεια να αναδειχθεί η άλλη πλευρά των Εξαρχείων και να σταματήσουν οι συνεχείς κατασταλτικές επιχειρήσεις.

Εξάρχεια: Αναρχικοί ανακαταλαμβάνουν την Σπ.Τρικούπη 17

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις