Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Σαν σήμερα 28 Σεπτεμβρίου: Όταν ο Κώστας Κεντέρης, έκανε την Ελλάδα να κλάψει
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σαν σήμερα 28 Σεπτεμβρίου: Όταν ο Κώστας Κεντέρης, έκανε την Ελλάδα να κλάψει

Η ιστορική κούρσα του Κώστα Κεντέρη στο Ολυμπιακό στάδιο του Σίδνεϊ στις 28 Σεπτεμβρίου 2000 θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη των Ελλήνων φιλάθλων.

Σαν σήμερα 28 Σεπτεμβρίου: H 28η Σεπτεμβρίου θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη των Ελλήνων φιλάθλων. Πέρασαν 19 χρόνια από την ημέρα που ο Κώστας Κεντέρης διέψευσε όλα τα προγνωστικά και τερμάτισε πρώτος στον τελικό των 200μ με 20.09, ανεβαίνοντας στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Με το συγκεκριμένο χρόνο σημείωσε εκ νέου Πανελλήνιο ρεκόρ, αφήνοντας δεύτερο τον Βρετανό Ντάρεν Κάμπελ με 20.14 και τρίτο τον Ατο Μπόλτον από το Τρίνιταντ και Τομπάγκο με 20.20 που ήταν και τα δύο μεγάλα φαβορί για το χρυσό μετάλλιο. «Ο Μπόλτον και ο Κάμπελ πριν την κούρσα θεωρούνταν ως τα μεγάλα φαβορί, αλλά ο Έλληνας πρωταθλητής κατάφερε να αιφνιδιάσει τους αντιπάλους του και να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη έκπληξη», επεσήμανε μετά την κούρσα το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ.

«Ευχαριστώ Θεέ μου. Ευχαριστώ», ήταν τα λόγια του, μόλις τελείωσε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Η Ελλάδα είχε να κερδίσει χρυσό μετάλλιο σε ανδρικό αγώνισμα στο στίβο από το 1912, όταν ο Κωστής Τσικλητήρας είχε πρωτεύσει στο μήκος άνευ φοράς. Ο Eθνικός Ύμνος ακούστηκε στο κατάμεστο από θεατές στάδιο του Σίδνεϊ, ενώ εκατομμύρια Έλληνες ανά τον κόσμο δάκρυζαν, προσφέροντας το πιο ζεστό, το πιο δυνατό χειροκρότημα τους.

Σαν σήμερα 28 Σεπτεμβρίου: Η ιστορική στιγμή

Τα πρωτοσέλιδα τον αποθέωναν

«Ο χρυσός Έλληνας έσβησε τα αστέρια» ήταν την επόμενη ημέρα ο τίτλος της εφημερίδας «Australian» που χαρακτήρισε ως «σοκ» τη νίκη του έλληνα σπρίντερ και ως μία από τις «μεγαλύτερες εκπλήξεις των Ολυμπιακών Αγώνων».

Η «Daily Telegraph» κυκλοφόρησε με μια τεράστια φωτογραφία του Κεντέρη τη στιγμή του τερματισμού την οποία συνόδευε με τον εντυπωσιακό τίτλο «ελληνική Αστραπή» («Greece Lightning» σε παραλληλισμό με το «Greased Lighting» που ερμήνευε ο Τζον Τραβόλτα στο «Γκριζ»).

«Ο 27χρονος Έλληνας με δύο εθνικά ρεκόρ στους προκριματικούς και τον τελικό, μετέτρεψε το προφίλ του και από ένας ταπεινός αθλητής έγινε σούπερσταρ. Είναι μόλις ο τέταρτος αθλητής της χώρας του που καταφέρνει να κερδίσει χρυσό μετάλλιο στον στίβο, ενώ ο πρώτος ήταν ο Σπύρος Λούης», ανέφερε το σχετικό άρθρο της εφημερίδας.

Αφιερώνω τη νίκη μου στην Ελλάδα

Μετά του τέλος της κούρσας, ο χρυσός Ολυμπιονίκης δήλωσε: «Από τη στιγμή που πάτησα το πόδι μου στο Σίδνεϊ, πίστευα ότι κανείς δεν είναι καλύτερος από μένα. Πέρσι στη Σεβίλλη είχα δει τον Μορίς Γκρίν και κατάλαβα ότι δεν υστερούσα σε προσόντα. Τώρα ήταν η σειρά μου. Είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου. Στα τελευταία μέτρα δεν θυμάμαι αν σήκωσα τα χέρια μου αλλά ήξερα ότι το χρυσό μετάλλιο είναι δικό μου.

Στον αγώνα δεν φοβήθηκα κανέναν, μπήκα και πάλεψα σε όλες τις κούρσες. Άλλωστε αυτό ήταν και το πλάνο μου, να βελτιώνομαι από κούρσα σε κούρσα μέχρι τον τελικό. Αφιερώνω τη νίκη μου στην Ελλάδα και αν είναι δυνατόν, το χρυσό μου μετάλλιο να αποτελέσει μικρό βάλσαμο στον πόνο όσων έχασαν τους ανθρώπους τους στο ναυάγιο του Εξπρές Σάμινα. Ευχαριστώ τον Θεό».

Η λαμπρή πορεία προς τη δόξα

Ο Κώστας Κεντέρης κατάγεται από την Μυτιλήνη και ξεκίνησε να ασχολείται με τον αθλητισμό σε ηλικία 10 χρονών. Ξεκίνησε με το άλμα εις μήκος και εν συνεχεία με τα 200 και 400 μέτρα, έχοντας δίπλα του για 9 χρόνια τον Γρηγόρη Κοντό. Με αυτόν προπονητή πέτυχε και την πρώτη του μεγάλη επιτυχία στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα όπου κατέκτησε την πρώτη θέση με χρόνο 47,79.

Μερικά χρόνια μετά, μετακόμισε στην Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει και εκεί ξεκινάει να γυμνάζεται υπό το βλέμμα του Πλούταρχου Σαρασλανίδη,του προπονητή που βοήθησε την Βούλα Πατουλίδου να φτάσει στην κατάκτηση του χρυσού στη Βαρκελώνη το 1992. Ένα χρόνο μετά σε ηλικία 20 χρονών κρεμάει στο λαιμό του το χρυσό μετάλλιο, στους Μεσογειακούς Αγώνες με χρόνο 45,70.

Την “πόρτα δεν άργησαν” να του χτυπήσουν και οι τραυματισμοί, αφού το 1994, κατά τη διάρκεια αγώνων κλειστού στίβου υπέστη θλάση κοιλιακών προσαγωγών. Το πρόβλημα των τραυματισμών του κατάφερε να το ξεπεράσει τέσσερα χρόνια μετά, φτάνοντας έτσι στο 1998, έχοντας χάσει σημαντικά χρόνια για την καριέρα του.

Το 1999 αλλάζει προπονητή, καθώς τον αναλαμβάνει ο Χρήστος Τζέκος και τις 28/9 του 2000 “αλλάζει η ζωή του”, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ στα 200 μέτρα. Ένα αουτσάιντερ όπως είπαν πολύ, κατάφερε στο δεύτερο μισό της κούρσας να δείξει ποιος είναι και γιατί βρίσκεται εκεί. Αυτό το χρυσό του Κώστα, άλλαξε για πάντα την κατάσταση του αγωνίσματος.

Τι κάνει σήμερα ο Κώστας Κεντέρης

Πριν από λίγα χρόνια, λεγόταν πως ο Κώστας Κεντέρης ζούσε μόνιμα στη Γαλλία, για προσωπικούς λόγους. Η σταθερή του βάση, πάντως, είναι στο Μικρό Πάπιγκο, στα Ζαγοροχώρια, μαζί με τη γυναίκα και τα δύο παιδιά του, όπου διατηρεί ένα χλιδάτο ξενοδοχείο. Στο χωριό δραστηριοποιείται σε μια πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα, το «Μικρό Πάπιγκο 1700», το οποίο ανήκε στην οικογένεια της συζύγου του και εκείνος βοήθησε στην επέκτασή του. Το 2011, όταν η ελληνική πολιτεία αποφάσισε να καλέσει στην υπηρεσία τους τους ολυμπιονίκες που είχαν πάρει τιμητική θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις, πήρε την απόφαση να παραιτηθεί των προνομίων και των υποχρεώσεών του.

Βίντεο εποχής

Σήμερα ασχολείται με το luxury boutique chalet και πήρε το όνομά του από το παλαιότερο κτίριο του οικισμού, το οποίο χρονολογείται από το 1700 και αποτελεί μύθο από μόνο του. Οι εργασίες της αποπεράτωσης της αναπαλαίωσης ολοκληρώθηκαν πριν από μερικά χρόνια και στόχος του Κώστα Κεντέρη ήταν να μην αλλάξουν τίποτε από την αρχική και εκ πρώτης όψεως λιτή και αφαιρετική εικόνα του οικήματος, καθώς η αρχική κατασκευή στηριζόταν σε ύλες όπως πέτρες, χώμα, αρμολόγι και τεράστιους κέδρινους κορμούς.

Ο Κώστας Κεντέρης και το σκάνδαλο με τον έλεγχο ντόπινγκ

Ο Κώστας Κεντέρης ήταν μία από τις μεγάλες ελπίδες της Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, καθώς και πιθανότατα ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος που θα έπαιρνε μέρος στην τελετή έναρξης. Ωστόσο, μία μέρα πριν την τελετή, ο Κεντέρης και η συναθλήτριά του Κατερίνα Θάνου δεν παρέστησαν σε έκτακτο έλεγχο ντόπινγκ. Οι ίδιοι υποστήριξαν ότι ενεπλάκησαν σε τροχαίο ατύχημα με μηχανή κατά την προσπάθειά τους να σπεύσουν στο Ολυμπιακό Χωριό ώστε να υποβληθούν στο τεστ. Σύμφωνα με τον Κώστα Κεντέρη, ενημερώθηκε για την κλήση της ΔΟΕ για τον έλεγχο 60 λεπτά πριν τη λήξη της προθεσμίας. Αργότερα, η έρευνα έδειξε ότι το ατύχημα ήταν προσχεδιασμένο και εικονικό, ενώ η εισαγωγή και παραμονή τους στο νοσοκομείο ΚΑΤ έγινε μετά από «τηλεφωνική εντολή».

Στον απόηχο των γεγονότων, ο Κεντέρης και η Θάνου ανακοίνωσαν την απόσυρσή τους από τους Αγώνες στις 18 Αυγούστου, μετά από την απολογία τους στην πειθαρχική επιτροπή της ΔΟΕ. Ο έλεγχος της Αθήνας ήταν ο τρίτος έλεγχος ντόπινγκ στον οποίο δεν έλαβαν μέρος οι δύο αθλητές και έτσι τους επεβλήθη ποινή προσωρινού αποκλεισμού από την IAAF στις 22 Δεκεμβρίου 2004.

Τον Ιούνιο του 2005 όμως, οι αθλητές αθωώθηκαν από την πειθαρχική επιτροπή του ΣΕΓΑΣ λόγω αμφιβολιών. Αντίθετα, στον προπονητή τους Χρήστο Τζέκο επεβλήθη ποινή αποκλεισμού τεσσάρων χρόνων από κάθε αθλητική δραστηριότητα, γιατί δεν ενημέρωσε έγκαιρα τους αθλητές του για την κλήση σε έλεγχο ντόπινγκ, αλλά απαλλάχθηκε των κατηγοριών για την υπόθεση εμπορίου αναβολικών ουσιών.

Παρά το σκάνδαλο, ο Κώστας Κεντέρης είναι στις καρδιές των Ελλήνων ένα πρότυπο αθλητή.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις