Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΑΑΔΕ: Προσωποποιημένη πληροφόρηση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Προσωποποιημένη πληροφόρηση

ΑΑΔΕ: Οι φορολογούμενοι θα πληροφορούνται αν δικαιούνται επιστροφή φόρου μέσω κινητού! Η ΑΑΔΕ προχωράει σε αυτόματους συμψηφισμούς των επιστροφών φόρου εισοδήματος που αφορούν τα έτη 2015-2019 με μη ρυθμισμένα χρέη των φορολογούμενων.

ΑΑΔΕ: Οι φορολογούμενοι θα πληροφορούνται αν δικαιούνται επιστροφή φόρου μέσω κινητού! Η ΑΑΔΕ προχωράει σε αυτόματους συμψηφισμούς των επιστροφών φόρου εισοδήματος που αφορούν τα έτη 2015-2019 με μη ρυθμισμένα χρέη των φορολογούμενων. Θα συμψηφίζονται και τα ποσά που έχουν πληρώσει οι φορολογούμενοι σε τράπεζα και μέχρι τώρα βρίσκονταν σε εκκρεμότητα στην εφορία τους. Αρκετοί φορολογούμενοι πληρώνουν κατά λάθος μεγαλύτερα ποσά από το υπόλοιπο της οφειλής τους ενώ άλλοι εξοφλούν ένα φόρο ή τη δόση μιας ρύθμισης σε λανθασμένη Ταυτότητα Οφειλής. Το mail θα γράφει:

«Σας γνωρίζουμε ότι διενεργήθηκε αυτόματος συμψηφισμός χρεών σας (μη ρυθμισμένων) με ποσά επιστροφής Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ετών 2015- 2019 ή/και με ποσά πληρωμής που έχετε πραγματοποιήσει σε τράπεζα και ήταν σε εκκρεμότητα στη Δ.Ο.Υ. σας. Παρακαλείσθε όπως ενημερωθείτε για το νέο μειωμένο ποσό της οφειλής σας από την Προσωποποιημένη Πληροφόρηση/Στοιχεία Οφειλών Eκτός Ρύθμισης και Πληρωμή στο TAXISnet».

από τον Γιώργο Αυτιά

ΑΑΔΕ: Τι ορίζει ο ισχύων νόμος

Ο ισχύων νόμος ορίζει ότι «τα ποσά επιστροφών φόρου εισοδήματος, τα οποία δικαιούνται οι φορολογούμενοι επιτρέπεται να συμψηφίζονται αυτεπαγγέλτως ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, δηλαδή με φόρους οι οποίοι έχουν μεν βεβαιωθεί στο ΑΦΜ του φορολογούμενου αλλά η προθεσμία πληρωμής τους δεν έχει λήξει. Από τη στιγμή που αναρτήθηκαν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ενεργοποιήθηκε και η διαδικασία συμψηφισμού του φόρου ακινήτων με τυχόν επιστροφές φόρου εισοδήματος».

Πόσοι πήραν φέτος επιστροφή φόρου

Φέτος είχαν επιστροφή φόρου 967.127 φορολογούμενοι ύψους 362,7 εκατ. ευρώ. Η ΑΑΔΕ είχε πληρώσει επιστροφές φόρου σε 84.317 φορολογούμενους ενώ λίγο πριν τις εκλογές πλήρωσε 165.000 φορολογούμενους δικαιούχους επιστροφής φόρου εισοδήματος. Δηλαδή 700.000 φορολογούμενοι δεν έχουν λάβει ακόμη την επιστροφή φόρου. Οι περισσότεροι είναι πιθανόν να μην την δουν ποτέ γιατί θα συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ του 2019. Επιστροφή φόρου θα έχουν μόνο όσοι η επιστροφή φόρου είναι μεγαλύτερη από την οφειλή του ΕΝΦΙΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις