Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τραμπ – Ουκρανία: Πολιτικό θρίλερ δίχως τέλος στις ΗΠΑ
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ CIA

Τραμπ – Ουκρανία: Πολιτικό θρίλερ δίχως τέλος στις ΗΠΑ

Τραμπ Ουκρανία: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα εις βάρος του Ντόναλντ Τραμπ, την οποία ανακοίνωσε η Νάνσι Πελόζι.

Τραμπ Ουκρανία: Ο Ντόναλντ Τραμπ, αν και βρίσκεται στη δίνη του ουκρανικού σκανδάλου, δεν πτοείται. Μετά την αποκάλυψη ότι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ζήτησε βοήθεια από τον Ουκρανό ομόλογό του για να στριμώξει τον αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν, ξεκίνησε έρευνα εις βάρος του προέδρου των ΗΠΑ για «προδοσία». Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, τηλεφώνησε στον έμπιστο υπαρχηγό της και ηγέτη της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στο ίδιο νομοθετικό σώμα, Στένι Χόγιερ, για να τον ενημερώσει για την απόφασή της. Η έρευνα παραπομπής του Τραμπ, θα ξεκινούσε. Η Πελόζι βρίσκονταν στη Νέα Υόρκη για ένα δείπνο ιδιωτικού χαρακτήρα με μία ομάδα επιχειρηματιών, πολιτικών και γνωστών δημοσιογράφων για την έναρξη της φετινής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Χόγερ βρίσκονταν στην Νότια Καρολίνα για την κηδεία της Έμιλι Κλαϊμπερν, συζύγου του ηγετικού μέλους των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων Τζιμ Κλάιμπερν, νωρίτερα την ίδια ημέρα. Οι δύο ηγέτες των Δημοκρατικών ήταν κάποτε αντίπαλοι, ενώ τώρα είναι πολιτικοί σύμμαχοι, ενώ κάνουν τα πάντα για να σταματήσουν την κλιμακούμενη πίεση εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας κι αναφορικά με την παραπομπή του προέδρου Τραμπ. Με το τηλεφώνημα αυτό, η Πελόζι ενημέρωσε τον Χόγερ ότι θα άλλαζε τη θέση της και θα υποστήριζε επίσημα την παραπομπή του προέδρου Τραμπ.

Τραμπ – Ουκρανία: Τι δήλωσε η Πελόζι στο Politico

Ο Χόγερ απάντησε ότι είχε μεταβάλλει και την δική του άποψη, μετά τις δημοσιογραφικές αναφορές που είχαν προηγηθεί το Σαββατοκύριακο σχετικά με την προσπάθεια του προέδρου Τραμπ να πιέσει την Ουκρανία με πιθανή παρακράτηση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς μία χώρα σύμμαχο των ΗΠΑ, επιδιώκοντας προσωπικά πολιτικά του οφέλη. «Τα γεγονότα καθόρισαν την χρονική στιγμή και την απόφαση», δήλωσε η Πελόζι στο Politico στην διάρκεια μιας σύντομης συνέντευξης.

«Αυτό είναι που λέω από την αρχή, όταν θα έχουμε τα γεγονότα, θα είμαστε έτοιμοι. Και είμαστε έτοιμοι», τόνισε η ίδια. Της απόφασης που έλαβε η ίδια, είχαν προηγηθεί μήνες εσωκομματικής διαμάχης στην κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών, με την Πελόζι να γίνεται στόχος σφοδρής κριτικής από την βάση ακτιβιστών του κόμματος, η οποία είχε αρχίσει να αμφισβητεί τα άλλοτε άψογα διαπιστευτήρια ακτιβισμού που είχε η ίδια.

Ωστόσο, η κίνηση που έκανε με την απόφαση της Πελόζι για την αλλαγή της στάσης της, φαίνεται ότι έχει -μέχρι στιγμής- έναν σοβαρό βαθμό πολιτικού ρίσκο, καθώς η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ τάσσεται κατά της παραπομπής του προέδρου Τραμπ. Από την άλλη, η διεξαγωγή της έρευνας για την παραπομπή εκτιμάται ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πλειοψηφία των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων και στον ορίζοντα των εκλογών για το 2020.

Ωστόσο, η έναρξη της έρευνας για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να λειτουργήσει θετικά ως προς τον βαθμό συσπείρωσης των Ρεπουμπλικάνων, ενισχύοντας τις πιθανότητες επανεκλογής του Τραμπ. Η Πελόζι γνώριζε ότι σε εσωκομματικό επίπεδο θα κλιμακώνονταν απρόβλεπτα οι αντιδράσεις στην περίπτωση που δεν λάμβανε τις αποφάσεις της, μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση του τηλεφωνήματος.

Κατά την πτήση της επιστροφής της στην Ουάσινγκτον, το βράδυ της Δευτέρας η Πελόζι διάβασε ένα σχόλιο της εφημερίδας The Washington Post στην ηλεκτρονική της σελίδα και στο οποίο επτά νεοεκλεγμένοι Δημοκρατικοί βουλευτές που εδώ και καιρό ήταν αντίθετοι στην παραπομπή του προέδρου Τραμπ, άλλαζαν στάση, υποστηρίζοντας πλέον την έναρξη της διαδικασίας παραπομπής.

Το σχόλιο αυτό, υπογράμμιζε την ταχύτητα με την οποία άλλαζαν πλέον οι εσωκομματικές ισορροπίες εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η Πελόζι είχε μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης με την ομάδα των επτά βουλευτών το ίδιο βράδυ και πριν από την δημοσίευση του σχολίου τους, προσφέροντας σχετικές κατευθύνσεις. Αμέσως μετά, άρχισε να κρατάει σημειώσεις, γράφοντας το πρώτο πρόχειρο κείμενο της ομιλίας της, με την οποία και εξέφραζε την υποστήριξή της, στην έναρξη της έρευνας για την παραπομπή του Τραμπ. Η ομιλία αυτή, θα ήταν καθοριστική όχι μόνο για την έναρξη της επίσημης διαδικασίας παραπομπής, αλλά και για την προεκλογική πορεία μέχρι τις εκλογές, αλλά όπως η κατάσταση εξελίσσεται και για το πολιτικό μέλλον της Πελόζι.

Τραμπ – Ουκρανία: Κίνδυνος για τους Δημοκρατικούς

«Κράτησα κάποιες σημειώσεις εντός του αεροπλάνου στις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας, αλλά τις άφησα στο αεροπλάνο», δήλωσε η Πελόζι. Πριν συμπληρωθεί ένα 24ωρο από την πτήση της κι αφού ενημέρωσε κεκλεισμένων των θυρών την κοινοβουλευτική ομάδα των 235 Δημοκρατικών βουλευτών, η Πελόζι προχώρησε στην επίσημη ανακοίνωση της απόφασής της, απευθυνόμενη στο αμερικανικό έθνος. «Πρέπει να καταλογιστούν ευθύνες στον πρόεδρο. Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου», διακήρυξε η Πελόζι χαρακτηρίζοντας τις πράξεις του προέδρου Τραμπ ως «μία προδοσία του όρκου που έδωσε για την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του».

Και τότε, η ίδια βρέθηκε στην θέση που προσπαθούσε να αποφύγει εδώ και μήνες, δηλώνοντας δημόσια: «Κατόπιν αυτού, σήμερα ανακοινώνω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων προχωράει στην έναρξη μιας επίσημης έρευνας παραπομπής». Ωστόσο, Δημοκρατικοί βουλευτές είχαν προειδοποιήσει την Πελόζι για τον κίνδυνο παράκαμψης της προεκλογικής ατζέντας του κόμματος και την επικέντρωση της προσοχής των βουλευτών στην παραπομπή του προέδρου Τραμπ, σε μία περίοδο κλιμάκωσης του προεκλογικού αγώνα για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Τραμπ – Ουκρανία: Μέλος της CIA ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος;

Ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, που αποκάλυψε τη συνομιλία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Ουκρανού ομόλογού του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανήκει στη CIA και είχε μετατεθεί στον Λευκό Οίκο, γράφουν σήμερα οι New York Times. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, που βασίζεται σε τρεις πηγές οι οποίες γνωρίζουν την ταυτότητά του, πρόκειται για έναν άνδρα που κατόπιν επέστρεψε στην υπηρεσία του, στους κόλπους της CIA.

Η αναφορά του, που έχει ημερομηνία 12 Αυγούστου και το περιεχόμενο της οποίας δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, υποδεικνύει κυρίως ότι έχει εκπαίδευση αναλυτή, γνωρίζει λεπτομερώς την πολιτική των ΗΠΑ για την Ευρώπη κι έχει μια «καλή αντίληψη» της πολιτικής στην Ουκρανία, σημειώνουν οι NYT.
Το μέλος των υπηρεσιών πληροφοριών υπογραμμίζει επίσης ότι δεν υπήρξε αυτήκοος μάρτυρας της τηλεφωνικής συνδιάλεξης και ενημερώθηκε για αυτήν στο πλαίσιο των «τακτικών δια-υπηρεσιακών σχέσεων». Ο Άντριου Μπάκατζ, ένας από τους δικηγόρους του μάρτυρα, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.

Τραμπ – Ουκρανία: Μπορεί η έρευνα να είναι υπέρ του;

Από τη μία οι πιθανότητες να ταχθεί υπέρ της καθαίρεσης του Προέδρου η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία είναι ισχνές -αφού θα πρέπει να αποσκιρτήσουν τουλάχιστον 20 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές-. Από την άλλη, η όλη υπόθεση μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, όπως συνέβη στους Ρεπουμπλικάνους με την αποτυχημένη απόπειρά τους να διώξουν τον Μπιλ Κλίντον από τον Λευκό Οίκο το 1998 με τη γνωστή υπόθεση Λεβίνσκι. Πρόβλημα για τους Δημοκρατικούς η μεταστροφή της προεκλογικής ατζέντας σε κατά μέτωπο επίθεση εις βάρος του Τραμπ.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι λόγοι, που η κίνηση αυτή είναι αντιπαραγωγική για τους Δημοκρατικούς από πολιτικής άποψης. Έως τώρα η δυναμική στην προεκλογική καμπάνια ήταν υπέρ τους, αφού είχαν περάσει στην αντεπίθεση σε θέματα ουσίας, όπως η μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Η διαδικασία εκλογής μεταξύ των υποψηφίων στο Δημοκρατικό κόμμα έδειξε μέχρι τώρα μια μαχητικότητα σε ιδεολογικό επίπεδο που είχε να φανεί εδώ και δεκαετίες και ο κίνδυνος τώρα είναι να σπαταληθεί όλη αυτή η πολιτική ενεργητικότητα σε μια νομική διαμάχη με τον Τραμπ για τη βοήθεια που ζήτησε από την Ουκρανία προκειμένου να στριμώξει τον αντίπαλό του, Τζο Μπάιντεν.

Όπως σημειώνει ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο City University της Νέας Υόρκης, Κάρλο Ινβερνίτσι Ατσέτι στον Guardian «δεν θα πρέπει ως εκ τούτου να προκαλεί κατάπληξη ότι ο Τραμπ φαινόταν εδώ και καιρό να επιζητεί την ευκαιρία να μετατρέψει την προεκλογική του εκστρατεία σ’ ένα μιντιακό τσίρκο για το κατά πόσον διαθέτει τα φόντα για το προεδρικό αξίωμα. Όπως έχει ήδη δείξει, είναι πολύ καλύτερος στις προσωπικές επιθέσεις παρά στη διακυβέρνηση της χώρας».

Τραμπ Ουκρανία: Η βάση των Ρεπουμπλικανών τον στηρίζει

Παράλληλα δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η δημοσιοποίηση των μηχανορραφιών του Τραμπ θα έχουν σημαντική επίπτωση στην υποστήριξη από τους οπαδούς του. Αντιθέτως, ίσως συμβάλουν στο να ενισχυθεί η λαϊκιστική του απήχηση επιβεβαιώνοντας το αφήγημά του ότι το κατεστημένο, το «βαθύ κράτος» κι οι αντίπαλοί του συνωμοτούν για να τον εμποδίσουν να εφαρμόσει όσα υποσχέθηκε στο λαό.

Η κοινή γνώμη είναι διχασμένη αναφορικά με την έρευνα εις βάρος του Τραμπ, το 43% τάσσονται υπέρ της, αντίστοιχο ποσοστό είναι κατά, ενώ ένα 13% δηλώνει αναποφάσιστο. Αλλά οι Ρεπουμπλικανοί βρίσκονται στο πλευρό του, αφού γι’ αυτούς δεν απλά ο πρόεδρός τους, αλλά ο «πρωταθλητής» τους, όπως σημειώνει το “The Conversation”. Οι Δημοκρατικοί γνωρίζουν ότι η εκλογική βάση του Τραμπ είναι συμπαγής. Από τον Νοέμβριο του 2016 όχι μόνον δεν τον έχουν εγκαταλείψει, αλλά τις τελευταίες μέρες έχει αυξηθεί στο 45% το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ικανοποιημένοι από το έργο του -ποσοστό που εκτοξεύεται γύρω στο 85% στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών και στο εκπληκτικό 93% στις τάξεις εκείνων που τον ψήφισαν προ τριετίας.

Με δεδομένη λοιπόν την υποστήριξη που απολαμβάνει ο Τραμπ από τους οπαδούς των Ρεπουμπλικανών, κανένα εκλεγμένο στέλεχός τους δεν θα αποτολμούσε να τον εγκαταλείψει, αφού κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία ενόψει των κρίσιμων εκλογών για τη Βουλή και τη Γερουσία το 2020, που θα διεξαχθούν παράλληλα με τις προεδρικές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις