Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογία: Πόσο θα μειωθεί ο φόρος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογία: Πόσο θα μειωθεί ο φόρος

Ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογία 2019: Μείωση φόρου αναμένεται να δει η πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογία: Η μείωση της φορολόγησης για εισοδήματα έως 10.000 θα «αγγίξει» και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα εμμείνει στην απόφασή του για επιβολή του χαμηλού συντελεστή φορολόγησης, ύψους 9%, για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Η απόφαση, πέρα από τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα αφορά μισθωτούς, αγρότες αλλά και συνταξιούχους. Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, ωστόσο, εκφράζονται ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει η μείωση της φορολογίας στον προϋπολογισμό.

Ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογία: Μειωμένος φόρος για την πλειονότητα

Με μια απλή μαθηματική πράξη αντιλαμβάνεται κανείς ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών θα έχει το 2021, οπότε θα γίνει η εκκαθάριση των εισοδημάτων του 2020, μείωση φόρου 1.300 ευρώ. Αυτό θα συμβεί καθώς οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ, άρα ο φόρος δεν θα υπολογίζεται με 22% αλλά με 9%.

Αν αυτή η θετική παρέμβαση περιοριστεί, όμως, στη μείωση του συντελεστή, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν πλήρη επίγνωση ότι η «τρύπα» στον προϋπολογισμό θα είναι μεγάλη. Σε μια παρόμοια ενέργεια είχε προβεί το διάστημα 2016 – 2017 και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τον νόμο Κατρούγκαλου, που συνέδεε τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών με το μηναίο εισόδημα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις