Τραμπ Ουκρανία: Πίεζε τον Ζελένσκι – Στη δημοσιότητα το τηλεφώνημα

ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ Ουκρανία: Πίεζε τον Ζελένσκι – Στη δημοσιότητα το τηλεφώνημα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Τραμπ Ουκρανία: Δημοσιεύτηκαν τα πρακτικά από το τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου με τον Ουκρανό ομόλογό του, αναφορικά με τον γιο του Τζο Μπάιντεν.

25.09.2019 | 18:34

Τραμπ Ουκρανία: Δημοκρατικοί βουλευτές ξεκίνησαν διαδικασία παραπομπής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με βάση κατηγορίες ότι έκανε κατάχρηση της εξουσίας του με σκοπό να ζημιώσει τον πιθανό αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του 2020, Τζο Μπάιντεν. Επί μήνες, η αριστερή πτέρυγα του Κογκρέσου ζητούσε την έναρξη διαδικασίας παραπομπής κατά του Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως λόγω της πίεσης των ερευνών για τη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016. Οι νέες κατηγορίες μετατόπισαν και μεγάλη μερίδα μετριοπαθών βουλευτών προς το μέρος των βουλευτών αυτών. Αργά χθες, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, ανακοίνωσε την επίσημη έναρξη έρευνας με το ερώτημα της παραπομπής Τραμπ.

Στη δημοσιότητα ήρθε η τηλεφωνική συνομιλία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι. Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ο Τραμπ όντως πίεσε τον Ουκρανό πρόεδρο να ξεκινήσει έρευνα για τον γιο του Τζο Μπάιντεν. Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον Ζελένσκι ότι οι ΗΠΑ έχουν υπάρξει «πολύ, πολύ καλές με την Ουκρανία» και στη συνέχεια του ζήτησε μια χάρη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ είναι «πολύ μεγαλύτερος εταίρος» της Ουκρανίας απ’ ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναφορικά με τις κυρώσεις στη Ρωσία. «Θα ήθελα να μας κάνετε μια χάρη όμως, γιατί η χώρα μας έχει περάσει πολλά και η Ουκρανία ξέρει πώς είναι αυτό», είπε ακόμη ο Τραμπ στη συνομιλία του με τον Ζελένσκι.

Τραμπ Ουκρανία: Αποκαλυπτικοί διάλογοι

Ο Ντόναλντ Τραμπ στο τηλεφώνημα ζήτησε από τον Ουκρανό πρόεδρο να επικοινωνήσει με τον Αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης, Γουίλιαμ Μπαρ, προκειμένου να ξεκινήσει μια πιθανή έρευνα διαφθοράς, που θα σχετιζόταν με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Το τηλεφώνημα αυτό είναι στο επίκεντρο των κατηγοριών που αντιμετωπίζει ο Τραμπ, ότι δηλαδή πίεσε ξένο ηγέτη να βρει «λάσπη» για έναν πολιτικό αντίπαλό του. Γι’ αυτό ξεκίνησαν διαδικασίας παραπομπής του Αμερικανού προέδρου.

«Θα ήθελα να μας κάνετε μια χάρη», είπε ο Τραμπ, απαντώντας στην αναφορά του Ζελένσκι για την προοπτική αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ. Ο Τραμπ του ζήτησε όμως να κάνει άλλη μια έρευνα: να εξετάσουν οι Ουκρανοί μια αβάσιμη θεωρία για τα κλεμμένα email των Δημοκρατικών.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Τραμπ είπε στον Ζελένσκι ότι θα πρέπει να είναι σε επαφή τόσο με τον Αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης, όσο και με τον προσωπικό δικηγόρο του Αμερικανού προέδρου, Ρούντολφ Τζουλιάνι. «Γίνεται μεγάλη συζήτηση για τον γιο του Μπάιντεν, ότι ο Μπάιντεν σταμάτησε τη δίωξη και πολλοί θέλουν να ανακαλύψουν τι έγινε», είπε ο Τραμπ στον Ζελένσκι. «Οπότε, θα είναι σημαντικό οτιδήποτε μπορέσετε να κάνετε με τον υπουργό Δικαιοσύνης». Το τηλεφώνημα διήρκεσε μισή ώρα και, σύμφωνα με τους New York Times, ο Τραμπ αρκετές φορές γύρισε τη συζήτηση στον Μπαρ, τον Τζουλιάνι και τον Μπάιντεν.

Τραμπ Ουκρανία: Η απάντηση του Ζελένσκι

Σε ερώτηση που του έκαναν σχετικά με το αν ο Ντόναλντ Τραμπ του άσκησε πιέσεις κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε μαζί του τον Ιούλιο, ο Ζελένσκι απάντησε ότι «κανένας δεν μπορεί να μου ασκήσει πιέσεις διότι είμαι ο πρόεδρος ενός ανεξάρτητου κράτους. «Παρεμπιπτόντως ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να μου ασκήσει πιέσεις (…) είναι ο γιος μου, ο οποίος είναι έξι ετών», σημείωσε.

Τραμπ Ουκρανία: Η αντεπίθεση του Αμερικανού προέδρου

Έτοιμος να παλέψει για να αντιστρέψει το κλίμα, ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει ότι ο Τζο Μπάιντεν και ο γιος του είναι «διεφθαρμένοι» κι ότι οι δραστηριότητες τους στην Ουκρανία είναι «σκανδαλώδεις». Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί τον αντίπαλό του ότι ζήτησε την απόλυση ενός Ουκρανού εισαγγελέα, προκειμένου να προστατεύσει τις υποθέσεις του γιου του.

Τραμπ Ουκρανία: Τα πρακτικά της συνομιλίας Τραμπ – Ζελένσκι

 

Exit mobile version