alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σύλληψη “αεροπειρατή” Μύκονος: Το μεγάλο φιάσκο και το ξέσπασμα του Λιβανέζου
ΕΛΛΑΔΑ

Σύλληψη “αεροπειρατή” Μύκονος: Το μεγάλο φιάσκο και το ξέσπασμα του Λιβανέζου

Σύλληψη "αεροπειρατή" Μύκονος: Ο Μοχάμεντ Σαλέχ, συνελήφθη στη Μύκονο ως καταζητούμενος τρομοκράτης και πέρασε μια απίστευτη περιπέτεια, έως ότου διαπιστωθεί πως δεν ήταν αυτός που νόμιζαν οι αστυνομικοί.

Σύλληψη “αεροπειρατή” Μύκονος: Οργισμένος δηλώνει ο άνθρωπος που συνελήφθη ως ο ύποπτος για την αεροπειρατεία του 1985, στη Μύκονο. Ο Λιβανέζος άνδρας, που όπως αποδείχθηκε είχε απλά συνωνυμία με τον δράστη της αεροπειρατείας, για τον οποίο υπάρχει διεθνές ένταλμα σύλληψης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, ανέφερε πως οι Αρχές τον κρατούσαν σε ένα υπόγειο και ότι η όλη διαδικασία ήταν δύσκολη γι’ αυτόν και την οικογένειά του.

Τόνισε ότι προσπαθούσε να τους πείσει πως είναι δημοσιογράφος (εργάζεται στην εφημερίδα Αλ Σαρίφ) και ότι τον γνωρίζουν πολλοί αξιωματούχοι, αλλά παρέμενε κρατούμενος έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση, με την ενημέρωση από τις Γερμανικές Αρχές, που έψαχνε να διασταυρώσει τα στοιχεία του. «Δεν ήξερα γιατί με κρατάνε. Πέρασα δύσκολα ψυχολογικά. Με κρατούσαν σε ένα υπόγειο. Η γυναίκα μου και τα παιδιά μου κατέρρευσαν. Στη Μύκονο μου έκαναν ανάκριση για 8 ώρες. Τους έλεγα ότι είμαι 40 χρόνια δημοσιογράφος. Με ξέρουν στη Βηρυτό πολιτικοί και αξιωματούχοι», είπε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος από τον Λίβανο.

«Στην Ελλάδα που είναι δημοκρατική χώρα και γεννήθηκε η Δημοκρατία, είναι δυνατόν επειδή το όνομα είναι το ίδιο να με κρατήσουν και να μου κάνουν έτσι εμένα; Να μπει ένας αθώος άνθρωπος στη φυλακή επειδή το όνομα μοιάζει με άλλο; Πού είμαστε; Μετά μου ζήτησαν συγγνώμη. Για ποιο πράγμα συγγνώμη;».

Σύλληψη “αεροπειρατή” Μύκονος: Έξαλλη και η σύζυγος

Σοκαρισμένη ήταν και η σύζυγός του που προσπαθούσε να συνέλθει απ’ όλα αυτά που έζησε. «Τη δεύτερη ημέρα που ήμασταν στην Ελλάδα, τον συνέλαβαν. Του πήραν την ταυτότητα και του έκαναν διάφορες ερωτήσεις. Δεν ξέραμε τι θα γίνει. Του πήραν το κινητό τηλέφωνο και δεν είχαμε καμία επικοινωνία μαζί του». Ο Μοχάμεντ Σάλεχ πριν αφεθεί ελεύθερος είχε δώσει συνέντευξη σε μέσα της πατρίδας του προσπαθώντας να υπερασπιστεί την αθωότητά του. «Όλος ο κόσμος να γνωρίζει ότι είμαι αθώος. Δεν έχω σχέση με τα πράγματα που λένε. Έχω κουραστεί πολύ και αισθάνομαι κουρασμένος και λυπημένος».

Σύλληψη “αεροπειρατή” Μύκονος: Το χρονικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με την αστυνομία, την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019, ο 65χρονος Λιβανέζος αφίχθη με κρουαζιερόπλοιο στη Μύκονο και κατά τη διάρκεια διαβατηριακού ελέγχου βρέθηκαν καταχωρημένα στοιχεία ταυτότητας του στο ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών SCHENGEN, καθόσον εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης γερμανικών δικαστικών Αρχών για υπόθεση τρομοκρατίας.

Η υπόθεση αφορούσε αεροπειρατεία και ανθρωποκτονία το έτος 1985 και ομηρία το έτος 1987. Άμεσα ο άνδρας προσάγεται στο αστυνομικό τμήμα Μυκόνου. Την ίδια ημέρα κιόλας ξεκινάει αλληλογραφία των ελληνικών και των γερμανικών αρχών για την ταυτοποίηση του ατόμου αλλά δεν κατέστη δυνατή καθώς οι γερμανικές Αρχές δεν κατείχαν υλικό σήμανσης, ενώ η φωτογραφία που απέστειλαν δεν ήταν συγκρίσιμη, με αυτή του διαβατηρίου του αλλοδαπού.

Την ίδια ημέρα και παρά το γεγονός πως δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί ο άνδρας, ο αντιεισαγγελέας Σύρου ζητά τη σύλληψή του. Για το γεγονός ενημερώνεται ο αστυνομικός σύνδεσμος της Γερμανίας στην Ελλάδα όπου και αυτός διαπιστώνει έλλειψη στοιχείων.

Τότε ξεκινά το δεύτερο μέρος της έρευνας

Την Κυριακή 22-09-2019, αραβόφωνο κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, με βάση το ερωτηματολόγιο αυτό πραγματοποίησε διερευνητική συνέντευξη του αλλοδαπού, στο Αστυνομικό Τμήμα Σύρου, από την οποία δεν προέκυψε ταύτιση του γενεαλογικού του δέντρου, με αυτό του αναζητούμενου προσώπου.

Ταυτόχρονα, στον Γερμανό αστυνομικό σύνδεσμο χορηγήθηκαν αποτυπώματα και αντίγραφο του ταξιδιωτικού εγγράφου του αλλοδαπού, προκειμένου να αποσταλούν στις αρμόδιες δικαστικές και αστυνομικές Αρχές της Γερμανίας. Το πρωί της Δευτέρας του χορηγήθηκαν επιπλέον η βίζα και τα εισιτήρια της κρουαζιέρας, τα οποία ζητήθηκαν από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές της Γερμανίας για τη μόρφωση σαφούς και πλήρους εικόνας.

Παράλληλα, τόσο οι γερμανικές Αρχές όσο και ο Αντεισαγγελέας Εφετών Αιγαίου ενημερώθηκαν άμεσα εγγράφως, τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 21-09-2019, για το περιεχόμενο εγγράφου της ελληνικής Πρεσβείας στον Λίβανο, σύμφωνα με το οποίο Λιβανέζος αξιωματούχος ενημέρωνε ότι ο συγκεκριμένος αλλοδαπός τυγχάνει έγκριτος δημοσιογράφος στον Λίβανο και προφανώς ενεπλάκη στην υπόθεση λόγω συνωνυμίας. Ο Αντεισαγγελέας Εφετών Αιγαίου, υπόψη του οποίου τέθηκαν όλες οι παραπάνω νεότερες πληροφορίες, παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών, την 2 Οκτωβρίου 2019.

Τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας ενημερώθηκαν από τις γερμανικές Αρχές ότι η αρμόδια γερμανική εισαγγελική Αρχή δεν θα αιτηθεί την έκδοση του αλλοδαπού, καθώς δεν είναι δυνατή η ταυτοποίησή του και δύναται να αφεθεί ελεύθερος. Για την εξέλιξη αυτή ενημερώθηκε άμεσα η Εισαγγελία Εφετών Αιγαίου, η οποία παρήγγειλε την παύση της κράτησής του.

Ο καταζητούμενος