Μητσοτάκης Ζάεφ: “Εγώ δεν θα υπέγραφα τη συμφωνία των Πρεσπών”

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Ζάεφ: “Εγώ δεν θα υπέγραφα τη συμφωνία των Πρεσπών”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Μητσοτάκης Ζάεφ: Με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκε μεταξύ άλλων ηγετών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα Ηνωμένα Έθνη.

24.09.2019 | 20:10

Μητσοτάκης Ζάεφ: Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την συζήτησή τους, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο ίδιος δεν θα υπέγραφε την Συμφωνία των Πρεσπών. Τόνισε, μάλιστα, ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ό,τι μπορούσε για να μην κυρωθεί. Όμως τόνισε ότι μετά την κύρωσή της η συμφωνία αυτή αποτελεί πλέον μέρος του διεθνούς δικαίου και επομένως η Ελλάδα πρέπει να τη σεβαστεί. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον ομόλογό του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που συνδέονται με πτυχές της συμφωνίας, ιδιαίτερα δε στο θέμα της προστασίας των εμπορικών σημάτων.

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, προσδοκώντας ταχύτερη υλοποίηση όλων των ανοιχτών ζητημάτων που συνδέονται με την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην ΕΕ. Ακόμη, ο Ζάεφ υποστήριξε ότι η ομαλή υλοποίηση της Συμφωνίας θα βοηθήσει τις ελληνικές επενδύσεις στην χώρα του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης του απάντησε ότι και στο παρελθόν η μη ύπαρξη Συμφωνίας δεν εμπόδισε την ανάπτυξη ελληνικών επενδύσεων.

Bαρβιτσιώτης: Καθημερινά η γειτονική χώρα παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Χθες, από το βήμα της Βουλής, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατήγγειλε Την καθημερινή παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια, ενημερώνοντας παράλληλα πως η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε δύο διαβήματα διαμαρτυρίας προς την γειτονική χώρα την τελευταία εβδομάδα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου είπε πως «τώρα φαίνονται τα προβλήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών». «Τώρα που προσπαθούμε να εφαρμοστεί η συμφωνία και διαπιστώνουμε καθημερινά ότι η γειτονική χώρα παραβιάζει την Συμφωνία». Παρέθεσε δε και συγκεκριμένο παράδειγμα: «σας ενημερώνω για περιστατικό όπου ο επιτετραμμένος των Σκοπίων στο Τόκιο σε αρθρογραφία του περιγράφει το κράτος ως «Μακεδονία»». «Όλα αυτά σε καθημερινή βάση προσπαθούμε να τα αναδεικνύουμε και να τα αντιμετωπίζουμε» πρόσθεσε σε άλλο σημείο ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Μόνο την τελευταία εβδομάδα δυο φορές έγιναν διαβήματα με παραδείγματα παραβίασης της Συμφωνίας και στον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας και στον υπουργό Εξωτερικών. Αν ήταν άλλη κυβέρνηση σήμερα και συνέχιζε ο ΣΥΡΙΖΑ τίποτα από όλα αυτά δεν θα γίνονταν για την εξάλειψη αλυρτωτικών συμπεριφορών και στοιχείων. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Όταν λέμε να εφαρμοστεί η Συμφωνία δεν γίναμε υπέρμαχοι αλλά θέλουμε να προχωρήσει ταχύτατα η εξάλειψη των συμβόλων που προσβάλουν την κληρονομία μας».

Exit mobile version