Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κυβέρνηση: Η φιλοσοφία του Κυριάκου Μητσοτάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Η φιλοσοφία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Κυβέρνηση: Θετικές οι δημοσκοπήσεις, αλλά η ουσία είναι στο έργο.

Κυβέρνηση: Δύο δημοσκοπήσεις κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες εβδομάδες για τις εμφανίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ, αλλά και για την πορεία της κυβέρνησης και του κυβερνητικού έργου στους πρώτους δύο μήνες της διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ. Και στις δύο μετρήσεις η ΝΔ, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγούνται και μάλιστα με μεγαλύτερη διαφορά από εκείνη του εκλογικού αποτελέσματος της 7ης Ιουλίου από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα αντίστοιχα. Η διαφορά των δύο κομμάτων ξεπερνά κατά πολύ τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η δημοτικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη καταγράφει τεράστια διαφορά, που αγγίζει και τις 15 μονάδες σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στις ίδιες μετρήσεις οι πολίτες εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τα πρώτα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ιδιαίτερα στην κατεύθυνση της μείωσης των φόρων, και χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στην ερώτηση για τη γενική κατεύθυνση των πραγμάτων στην χώρα και την οικονομία οι 7 στους 10 απαντούν ότι τα πράγματα κινούνται πολύ καλύτερα. Στο μέιζον πολιτικό θέμα που έχει ανακύψει τις τελευταίες εβδομάδες και αφορά στην υπόθεση της Novartis σχεδόν ένας στους δύο πολίτες εκτιμά ότι ενδέχεται να υπήρξε προσπάθεια στοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων.

από τον Γιάννη Ντσούνο

Κυβέρνηση: Η στάση του Μαξίμου

Με αυτά τα δεδομένα στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στο κόμμα της ΝΔ θα έπρεπε να «πλέουν σε πελάγη ευτυχίας», αφού τα ευρήματα των ερευνών καταδεικνύουν όχι μόνο την μεγάλη εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες στα νέα οικονομικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν, αλλά και την ικανοποίησή τους για την «ηρεμία» που προσπαθεί να αποκαταστήσει στο πολιτικό σύστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από τα ευρήματα των ίδιων μετρήσεων θα έπρεπε να «πλέουν σε πελάγη ευτυχίας» και αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης λόγω της θετικής απήχησης που έχουν στους πολίτες από τις πρώτες τους κινήσεις στα υπουργεία που ανέλαβαν.

Κυβέρνηση: Δεν υπάρχει χώρος για πανηγυρισμούς

Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι ή για να το θέσουμε στην σωστή του διάσταση «δεν επιτρέπεται να είναι έτσι», όπως μας δήλωσε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, που απηχεί και τις απόψεις του ίδιου του πρωθυπουργού. Ουδείς λέει ότι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δεν ικανοποιούν το Μέγαρο Μαξίμου και τους υπουργούς της κυβέρνησης, ωστόσο αυτό σε καμία των περιπτώσεων δεν αφήνει χώρο για πανηγυρισμούς και εφησυχασμό απέναντι στους στόχους που έχουν τεθεί προς επίτευξη. Και αυτές ακριβώς είναι οι εντολές που έχουν δοθεί από τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού τόσο προς τα κυβερνητικά στελέχη, όσο και προς τους βουλευτές.

Άλλωστε, όπως δηλώνουν με νόημα οι συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο ίδιος «ξορκίζει» τους εφήμερους πανηγυρισμούς που ενισχύουν την μικροπολιτική και την στείρα αντιπαράθεση. Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις δηλώσεις τους στον σχολιασμό των δημοσκοπήσεων και περιορίζονται στην φράση «οι δημοσκοπήσεις είναι χρήσιμα εργαλεία, αλλά εμείς είμαστε προσηλωμένοι στο κυβερνητικό έργο».

Νωπή η λαϊκή εντολή

Οι λόγοι που στην κυβέρνηση τηρούν αυτήν την στάση είναι προφανείς: Αρχικά δεν επιθυμούν να εμφανιστούν νικητές σε ένα παιχνίδι που ακόμη δεν ξεκίνησε, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι η λαϊκή νωπή εντολή για αυτοδύναμη κυβέρνηση συνοδεύεται ούτως ή άλλως από ένα εύλογο διάστημα ανοχής. Ένας πανηγυρισμός για τα θετικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων θα έβαζε στην δεδομένη χρονική στιγμή στο «πολιτικό παιχνίδι» τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού θα ξεκινούσε μια αντιπαράθεση για τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση και η ΝΔ έχουν επιλέξει να μην δώσουν καμία αφορμή στον ΣΥΡΙΖΑ για κοινοβουλευτική δράση και να τον αφήσουν στο τέλμα των εσωκομματικών του διεργασιών.

Πρώτα η υλοποίηση των εξαγγελιών

Η ικανοποίηση θα μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη και να εκφραστεί απευθείας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όταν θα έχουν υλοποιηθεί οι προεκλογικές εξαγγελίες στο σύνολό τους και όχι επιμέρους. Δηλαδή όταν θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο για τις φοροελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, όταν θα έχουν αποκατασταθεί οι εργασιακές σχέσεις, όταν θα έχει μειωθεί η ανεργία, όταν θα έχει εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και όταν η χώρα θα ξεκινήσει να κινείται στον αστερισμό των επενδύσεων.

Αυτό είναι και το δεύτερο σκέλος της στρατηγικής που θα ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου τους επόμενους μήνες απέναντι σε όποια θετική δημοσκόπηση. Η στρατηγική είναι η προσήλωση στο κυβερνητικό έργο και η εμφάνιση μόνο των απτών αποτελεσμάτων που αυτό επιφέρει στην καθημερινότητα των πολιτών. Επιπλέον, οι υπουργοί της κυβέρνησης δεν χρειάζονται την βαθμολογία των δημοσκοπήσεων ,αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι βαθμολογούνται καθημερινά από το Μέγαρο Μαξίμου, κυρίως μέσω της τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων των δράσεων που έχουν ξεκινήσει. Βαθμολογία δεν χρειάζονται ούτε οι βουλευτές του κόμματος της ΝΔ, αφού η κοινοβουλευτική τους παρουσία μετράται καθημερινά από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους.

Παρουσίαση του κυβερνητικού έργου

Όπως μάλιστα είναι σε θέση να γνωρίζει η Alpha freepress, ήδη προετοιμάζεται η πρώτη μεγάλη παρουσίαση του κυβερνητικού έργου που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής και τοποθετείται χρονικά στο τέλος του χρόνου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει εγκαίρως τους υπουργούς ότι τα αποτελέσματά τους στην άσκηση διακυβέρνησης θα παρουσιάζονται όχι μόνο στο πλαίσιο του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και στον ελληνικό λαό ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτή η κίνηση αφενός αποτελεί κίνητρο για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, αφετέρου αφαιρεί από την αντιπολίτευση επιχειρήματα άσκησης κριτικής στην κυβέρνηση, αφού ουσιαστικά η ίδια θα προχωρήσει σε «αυτοκριτική».

Άρα για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι θετικές δημοσκοπήσεις αποτελούν χρήσιμα εργαλεία, τα οποία όμως θα χρησιμοποιηθούν και αυτά υπέρ των πολιτών και όχι υπέρ των πολιτικών. Και ο νοών νοείτω!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις