Αθήνα

°C

Δευτέρα

17

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Thomas Cook Ελλάδα: Σε αχαρτογράφητα νερά ο ελληνικός τουρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Thomas Cook Ελλάδα: Σε αχαρτογράφητα νερά ο ελληνικός τουρισμός

Thomas Cook Ελλάδα: Οι κλυδωνισμοί στον ελληνικό τουρισμό μετά τη χρεοκοπία του ταξιδιωτικού κολοσσού είναι έντονοι.

Thomas Cook Ελλάδα: Μεγάλες προκλήσεις αντιμετωπίζει ο ελληνικός τουρισμός μετά την κατάρρευση της Thomas Cook, του δεύτερου μεγαλύτερου tour operator της Ευρώπης. Χιλιάδες ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, βιώνουν ήδη τις οικονομικές συνέπειες του φαινομένου και ορισμένοι εξ αυτών απειλούνται ακόμη και με χρεοκοπία. Οι συνέπειες μετά την κατάρρευση της θα είναι αλυσιδωτές και πολλοί φοβούνται ότι θα λάβουν μορφή χιονοστιβάδας.

Το μαγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Κω και τη Ζάκυνθο, ενώ και άλλοι τουριστικοί προορισμοί έχουν υποστεί τις συνέπειες της χρεοκοπίας. Πέραν των υποδομών φιλοξενίας, μεγάλα προβλήματα αναμένεται να διαπιστωθούν τόσο στο κομμάτι της μεταφοράς των τουριστών όσο και της σίτισης αυτών.

Thomas Cook Ελλάδα: Επί ποδός το υπουργείο Τουρισμού

Από την Κυριακή το βράδυ ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και υφυπουργός Μάνος Κόνσολας φέρονται να βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν από αυτή την εξέλιξη. Ήδη έχει συσταθεί κέντρο επιχειρήσεων στο υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, όπως ο επαναπατρισμός των περίπου 50.000 τουριστών που έχουν πακέτα διακοπών από την Thomas Cook και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, η διαδικασία επαναπατρισμού των ξένων τουριστών που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω της Thomas Cook έχει ξεκινήσει και τα πρώτα 15 αεροσκάφη φθάνουν σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κω. «Υπολογίζουμε ότι μέσα στο επόμενο τριήμερο θα επαναπατριστούν περίπου 22.000 τουρίστες», αναφέρει ο υπουργός.

Thomas Cook Ελλάδα: Σύσκεψη υπουργείου – ΣΕΤΕ

Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των τουριστικών φορέων της χώρας. Δυσάρεστη εξέλιξη, που απαιτεί τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπισή, χαρακτήρισε ο ΣΕΤΕ την πτώχευση του ταξιδιωτικού κολοσσού. «Η Πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ενημέρωση του τουριστικού κόσμου για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση από σήμερα όσον αφορά την Thomas Cook UK, αλλά και για το τι ακριβώς ισχύει με τις άλλες αγορές (Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σκανδιναβία).

Παράλληλα, θα πρέπει να σχεδιάσει και να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την απορρόφηση των προβλημάτων που θα προκύψουν στις τουριστικές επιχειρήσεις. Από την πλευρά μας, όλος ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται να δείξει ψυχραιμία και κυρίως αλληλεγγύη στους χιλιάδες τουρίστες της Thomas Cook που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η συμπεριφορά και ο χειρισμός των Ελλήνων τουριστικών επιχειρηματιών προς τους ανθρώπους αυτούς θα αποτελέσει τον καθρέφτη της εικόνας της χώρας μας ως χώρας φιλόξενης και υπεύθυνης, διεθνώς. Ο ελληνικός τουρισμός έχει το βάθος και την ποιότητα για να ανταπεξέλθει και σε αυτή τη δυσκολία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΤΕ.

Thomas Cook Ελλάδα: Ανησυχία από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Με τη σειρά του, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας χαρακτηρίζει την πτώχευση της Thomas Cook ως μια εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη και με πολλές πτυχές, καθώς σημειώνεται μια μεγάλη ανατροπή στο σύστημα τροφοδοσίας της χώρας με επισκέπτες. Βεβαίως, οι συνέπειες δεν αφορούν μόνον την Ελλάδα αλλά όλες τις χώρες που είχε παρουσία το βρετανικό ταξιδιωτικό γραφείο.

Σε σύσκεψη στο αρμόδιο υπουργείο Τουρισμού, σε συντονισμό και με άλλα υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες, αποφασίστηκε να αντιμετωπιστεί αυτή η δύσκολη κατάσταση, σε δύο βασικές κατευθύνσεις: Τον άμεσο και ασφαλή επαναπατρισμό των εγκλωβισμένων τουριστών και τη στήριξη των ξενοδοχείων που πλήττονται άμεσα από την κατάρρευση της Thomas Cook. «Χρειάζεται ψυχραιμία και να μη ξεχνάμε πως το χτίσιμο της εικόνας της χώρας είναι ένα καθημερινό διακύβευμα»,  δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις