Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γκρέτα – ΟΗΕ: Η παθιασμένη ομιλία και το tweet του Τραμπ που πολλοί θεωρούν “κοροϊδία”
ΚΟΣΜΟΣ

Γκρέτα – ΟΗΕ: Η παθιασμένη ομιλία και το tweet του Τραμπ που πολλοί θεωρούν “κοροϊδία”

Γκρέτα - ΟΗΕ: Με μια παθιασμένη ομιλία, η ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ άνοιξε τις εργασίες της Συνόδου για το Κλίμα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Γκρέτα – ΟΗΕ: Με μια πολύ έντονη ομιλία που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, η έφηβη Γκρέτα Τούνμπεργκ άνοιξε τις εργασίες της Συνόδου για το Κλίμα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Πολύ οργισμένη και με δάκρυα στα μάτια, καταδίκασε την ολιγωρία των ηγετών της διεθνούς κοινότητας να λάβουν αποφασιστικά μέτρα στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής. «Όλα είναι λάθος. Δεν έπρεπε να είμαι εδώ, έπρεπε να βρίσκομαι στο σχολείο μου, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού» σημείωσε η 16χρονη, με την φωνή της να σπάει από την ένταση, αλλά πάντα δυνατή.

«Ο κόσμος υποφέρει, πεθαίνει. Ολόκληρα οικοσυστήματα καταρρέουν, βρισκόμαστε στις αρχές ενός μαζικού αφανισμού κι εσείς για το μόνο που μιλάτε είναι για τα χρήματα, για παραμύθια μας αέναης οικονομικής ανάπτυξης; Πώς τολμάτε;». Η σύντομη ομιλία της 16χρονης προκάλεσε αίσθηση, καθώς είναι μία από τις πλέον αιχμηρές που εκφώνησε μετά την άφιξή της στις ΗΠΑ, στα τέλη Αυγούστου. Η Γκρέτα Τούνμπεργκ επανέλαβε τα επιστημονικά δεδομένα που επιβεβαιώνουν την επιτάχυνση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ στη συνέχεια καταφέρθηκε εναντίον των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων που ήταν παρόντες στην ίδια Σύνοδο.

«Μας εγκαταλείψατε. Όμως, οι νέοι αρχίζουν να κατανοούν την προδοσία σας» τόνισε. «Εάν εσείς αποφασίσατε να μας εγκαταλείψετε, εγώ σας λέω: δεν θα σας συγχωρήσουμε ποτέ». «Ο κόσμος ξυπνάει και η αλλαγή έρχεται, είτε σας αρέσει είτε όχι. Ευχαριστώ» κατέληξε η έφηβη ακτιβίστρια, η οποία καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένους στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης.

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η φωτογραφία από τη διαδήλωση στο Σύνταγμα

Την περασμένη Παρασκευή χιλιάδες μαθητές βγήκαν στους δρόμους πόλεων ανά τον κόσμο, δίνοντας το λάκτισμα για την παγκόσμια απεργία για το κλίμα με στόχο να ζητήσουν από τους ηγέτες να υιοθετήσουν έκτακτα μέτρα. Μεταξύ αυτών και η Αθήνα, όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, έσπευσε να σχολιάσει στο Instagram τις σημερινές μεγάλες μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή σε όλο τον κόσμο, δημοσιεύοντας μάλιστα μια φωτογραφία από τη διαδήλωση της Αθήνας. «Δεν υπάρχουν φωτογραφίες που να μην αδικούν αυτό που έγινε σήμερα. Οι πρώτες αναφορές λένε για 400.000 άτομα στην Αυστραλία. 100.000 στο Βερολίνο. 100.000 στο Λονδίνο, 50.000 στο Αμβούργο. Και τα αρχικά νούμερα από όλη τη Γερμανία μιλούν για 1,4 εκατ. ανθρώπους. Αλλά είναι κάτι παραπάνω από τεράστιο παντού. Σε κάθε πόλη, σε κάθε κωμόπολη. Αυτή η εικόνα είναι από την Αθήνα, στην Ελλάδα. Μαζί αλλάζουμε τον κόσμο» γράφει χαρακτηριστικά η 16χρονη Τούνμπεργκ.

Γκρέτα – ΟΗΕ: Το περίεργο tweet του Τραμπ

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ φαίνεται «σαν ένα πολύ χαρούμενο νεαρό κορίτσι» που ανυπομονεί για ένα «λαμπερό και υπέροχο μέλλον», έγραψε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του για τη νεαρή ακτιβίστρια. Το δριμύ «κατηγορώ» που εξαπέλυσε το 16χρονο κορίτσι στη σύνοδο της Νέας Υόρκης κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου, μαζί με βίντεο που δείχνουν το δολοφονικό βλέμμα που έριξε η νεαρή στον πρόεδρο, όταν πέρασε από μπροστά της.

Η 16χρονη κατηγόρησε εχθές τους παγκόσμιους ηγέτες ότι πρόδωσαν τη νέα γενιά με την αδράνειά τους απέναντι στην κλιματική κρίση. Με ύφος που κατακεραύνωνε το κοινό, τους κατηγόρησε ότι έκλεψαν τα όνειρά της και την παιδική της ηλικία με τα κούφια λόγια τους. Το σημερινό σχόλιο του Τραμπ για την ομιλία-κόλαφο της Τούνμπεργκ ερμηνεύεται από πολλά ΜΜΕ, όπως η Guardian και το Politico, ως σαρκαστικό και κοροϊδευτικό για την νεαρή ακτιβίστρια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε συγκεκριμένα: «Δείχνει σαν ένα πολύ χαρούμενο νεαρό κορίτσι που ανυπομονεί για ένα λαμπερό και υπέροχο μέλλον. Τι ωραίο θέαμα!»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις