Φθινόπωρο: Τελείωσε και επισήμως το καλοκαίρι

PLUS

Φθινόπωρο: Τελείωσε και επισήμως το καλοκαίρι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Φθινόπωρο: Ξεκίνησε και ημερολογιακά, σήμερα, το φθινόπωρο, μια εποχή που προκαλεί αντικρουόμενα συναισθήματα, καθώς σηματοδοτεί την επιστροφή στις υποχρεώσεις.

23.09.2019 | 16:38

Φθινόπωρο: Τη Δευτέρα το πρωί, στις 10:50 ώρα Ελλάδας, άρχισε και τυπικά το φθινόπωρο, καθώς λαμβάνει χώρα η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η χώρα μας. Και ενώ και ο καιρός είναι φθινοπωρινός, η ισημερία σηματοδοτεί την αστρονομική έναρξη του φετινού φθινοπώρου, ενώ αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει η άνοιξη. Στην ισημερία, η νύχτα και η μέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο η μέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η τελευταία θα φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

Στην πραγματικότητα, στην Αθήνα η «ισότητα» μέρας και νύχτας θα συμβεί λίγες μέρες αργότερα, καθώς την ίδια την ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας η «ισοπαλία» μέρας-νύχτας συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο ισημερινό.
Στις άλλες περιοχές πάνω ή κάτω από τον ισημερινό, η ίση μέρα-ίση νύχτα συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την ισημερία. Έτσι, στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται 38 περίπου μοίρες βόρεια του ισημερινού, η ίση μέρα-ίση νύχτα συμβαίνει περίπου μετά από τέσσερις μέρες, ενώ ήδη η google, αφιέρωσε το σημερινό της doodle στο Φθινόπωρο.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους. Από τα αρχαία χρόνια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, τέτοια φαινόμενα γιορτάζονταν από τους λαούς, που τους απέδιδαν μυθικές σημασίες.

Φθινόπωρο: Το doodle της Google

Στο φθινόπωρο είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google καθώς και επίσημα μπαίνουμε σήμερα στην φθινοπωρινή ισημερία. Ισημερία είναι η αστρική μέρα κατά την οποία το κέντρο του ηλιακού δίσκου, βρίσκεται ίσο πάνω και κάτω από τον ορίζοντα κάθε τόπου, δημιουργώντας ίσα τόξα. Κατά την διάρκειά του, οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κατακόρυφα στον ισημερινό. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην περιφορά της Γης γύρω από τον ήλιο, αλλά και στην κλήση του άξονα περιστροφής της. Ανά ημέρα στο βόρειο ημισφαίριο θα μειώνεται η διάρκεια της ημέρας, μέχρι να φτάσει στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου. Η χώρα μας, θα χάνει περίπου 2 λεπτά ηλιοφάνειας ανά ημέρα, ως τις 22 Δεκεμβρίου.

Φθινόπωρο: Η ετυμολογία της λέξης

Στην αρχαία ελληνική γλώσσα το φθίνω σημαίνει λιγοστεύω και η ὀπώρα είναι το φρούτο. Στην εύκρατη ζώνη το φθινόπωρο είναι η εποχή της συγκομιδής. Τα φυλλοβόλα δέντρα χάνουν το φύλλωμά τους, τα χρώματα στη φύση είναι διαφορετικά και ξεκινούν οι πρώτες βροχές, που προετοιμάζουν το έδαφος μεταφέροντας βαθύτερα τα άλατα, μεταλλικά στοιχεία και τις θρεπτικές ουσίες για την επερχόμενη σπορά.

Τα φύλλα των φυλλοβόλων δέντρων, ενεργοποιώντας ένα δικό τους αμυντικό μηχανισμό, όταν ωριμάζουν μπορούν και διασπούν τις χρωστικές ουσίες που έχουν παραγάγει -ανάμεσά τους και την χλωροφύλλη- και τις απορροφούν πίσω στο κοτσάνι για άλλες χρήσεις. Όταν το πράσινο χρώμα της χλωροφύλλης εξαφανίζεται, τότε αποκαλύπτονται τα υπόλοιπα χρώματα, αυτά που συνήθως αποκαλούνται «φθινοπωρινά».

Φθινόπωρο: Η εποχή των ζεστών ροφημάτων και της ενδυματολογικής αμηχανίας
Exit mobile version