Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Δεκεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Thomas Cook: Παγκόσμιος κλυδωνισμός
Αναστολή του τέλους διανομής, παρέμβαση στον ΦΠΑ

Thomas Cook: Παγκόσμιος κλυδωνισμός

Thomas Cook: Σε αποτίμηση των μέχρι τώρα στοιχείων από τη χρεοκοπία του ιστορικού tour operator προχώρησαν οι υπουργοί που μετείχαν στην έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών.

Thomas Cook: Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο ευρεία σύσκεψη, που έλαβε χώρα στο υπουργείο Οικονομικών υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και αποτιμήθηκαν τα έως τώρα στοιχεία από την χρεοκοπία του ιστορικού tour operator Thomas Cook. Κατά τη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε ότι  η κατάρρευση του ομίλου των πρακτορείων έχει πλήξει περίπου 50.000 τουρίστες, οι οποίοι έχουν πληρώσει άλλες τρεις διανυκτερεύσεις στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι οι μισοί περίπου από αυτούς είναι Βρετανοί.

Ως πρώτο μέτρο ανακούφισης επιλέχθηκε η αναστολή του τέλους διαμονής που κυμαίνεται από 0,4 έως και 4 ευρώ ανάλογα με τα αστέρια -ή τα κλειδιά- των καταλυμάτων και έχει σχετικά περιορισμένο δημοσιονομικό κόστος. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο παρέμβασης για τον ΦΠΑ των συμβολαίων που καταβάλλουν οι ξενοδόχοι. Αυτό όμως αναμένεται να συμβεί όταν οριστικοποιηθούν τα στοιχεία για το ύψος της οικονομικής απώλειας. Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο διακόπηκε και μια καμπάνια ύψους 1,5 εκ ευρώ που υπήρχε με την Thomas Cook.

Thomas Cook: Η κατάσταση θα παρακολουθείται

Οι παριστάμενοι υπουργοί συμφώνησαν να είναι σε επικοινωνία ώστε να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο θέμα και να αποκρυσταλλώσουν την κατάσταση. Τότε θα αποφασιστεί και ένα ευρύτερο πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της χρεοκοπίας που λίγο πολύ ήταν αναμενόμενη τις τελευταίες ημέρες.

Οι παγκόσμιες συνέπειες της πτώχευσης

Η απόφαση αυτή αφήνει αποκλεισμένους περίπου 150 χιλιάδες Βρετανούς τουρίστες σε όλο τον κόσμο, αλλά και 22.000 υπαλλήλους παγκοσμίως χωρίς δουλειά. Οι τουρίστες μάλιστα φτάνουν τους 600.000 αν προσθέσει κανείς τους μη Βρετανούς. Η μαύρη σελίδα στην ιστορία της εταιρίας, γράφτηκε καθώς το διοικητικό συμβούλιο δεν κατάφερε να πάρει ένα πακέτο διάσωσης από τους δανειστές της, ώστε να αποφύγει το κλείσιμο. Ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας (που είναι και το αρχαιότερο ταξιδιωτικό πρακτορείο στον κόσμο), Πίτερ Φανκχάουζερ εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την πτώχευση της εταιρείας, με την εταιρία να υποβάλει αίτημα αναγκαστικής εκκαθάρισης.

«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη στους εκατομμύρια πελάτες μας και τους χιλιάδες εργαζομένους μας, προμηθευτές και συνεργάτες μας, που μας στήριξαν επί πολλά χρόνια», είπε ο Φανκχάουζερ με ανακοίνωση που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες. «Η Thomas Cook έπαυσε τις εμπορικές συναλλαγές, οπότε οι πτήσεις της εταιρείας έχουν πλέον ακυρωθεί», τόνισε η βρετανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Επιχείρηση Μάττερχορν

Η βρετανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι η Thomas Cook και η κυβέρνηση θα συνεργαστούν για να επαναπατριστούν πάνω από 150.000 Βρετανούς τουρίστες, πελάτες της εταιρείας, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Οι βρετανικές αρχές ενεργοποίησαν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Μάττερχορν» από το όνομα μιας εκστρατείας βομβαρδισμού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. «Η κυβέρνηση και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) δρομολογούν την μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού πολιτών στην Ιστορία σε περίοδο ειρήνης», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Οι πελάτες που βρίσκονται στο εξωτερικό θα πρέπει να επισκεφτούν τον ιστότοπο www.thomascook.caa.co.uk και να πάνε στο αεροδρόμιο μόνο όταν έχουν επιβεβαιωμένη εναλλακτική πτήση», πρόσθεσε η CAA, δίνοντας τους αριθμούς των ειδικών τηλεφωνικών γραμμών για τη βοήθεια των ταξιδιωτών: 0300 303 2800 για κλήσεις από την Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, και 0044 1753 330 330 από το εξωτερικό).

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις