Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Γύπας Κρήτη: Απίστευτο τροχαίο με… το άγριο πτηνό (pic – vid)
ΕΛΛΑΔΑ

Γύπας Κρήτη: Απίστευτο τροχαίο με… το άγριο πτηνό (pic – vid)

Γύπας Κρήτη: Ένας γύπας που πετούσε πάνω από την περιοχή των Αγίων Πάντων χτύπησε πάνω σε λεωφορείο που κινείτο στον ΒΟΑΚ.

Γύπας Κρήτη: Απίστευτο τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στα Χανιά της Κρήτης. Ένας γύπας που πετούσε πάνω από την περιοχή των Αγίων Πάντων χτύπησε πάνω σε λεωφορείο που κινείτο στον ΒΟΑΚ, όπως αναφέρει το flashnews.gr. Το άγριο πτηνό κατά τη σύγκρουσή του με το λεωφορείο τραυματίστηκε και άμεσα κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βρυσών που έφτασε στο σημείο με 4 πυροσβέστες και 2 οχήματα. Από το τροχαίο ατύχημα αυτό δεν κινδύνευσαν οι επιβάτες του λεωφορείου. Οι πυροσβέστες περιέλαβαν τον τραυματισμένο και τρομαγμένο γύπα και τον μετέφεραν σε χώρο της πυροσβεστικής υπηρεσίας μέχρι να φτάσει εκεί άνθρωπος του Δασαρχείο Χανίων και να παραλάβει το άγριο πτηνό για την περαιτέρω φροντίδα του.

Οι γύπες είναι μεγαλόσωμα πουλιά, αποκρουστικά στην θέα και την μυρωδιά, τα οποία δεν έχουν φτερά στο κεφάλι και τον λαιμό. Το κεφάλι τους είναι σχετικά μακρουλό. Το κοφτερό τους ράμφος είναι μακρύ και ευθύγραμμο, με κυρτό προς τα κάτω άκρο. Έχουν ογκώδη, προεξέχοντα προλοβό, εξαιρετικά μεγάλα και πλατιά φτερά, αρκετά ισχυρά και κατάλληλα για πολύωρες πτήσεις· έχουν μεγάλη ικανότητα ολισθαίνουσας πτήσης (δηλαδή να εκμεταλλεύονται τα θερμά αέρια ρεύματα για να ανεβούν σε μεγαλύτερο ύψος και ύστερα να γλιστρούν έχοντας απλωμένα τα φτερά) που του επιτρέπει να παραμένει στον αέρα για ώρες. Τα πόδια είναι αδύναμα αλλά διαθέτουν μεγάλα και γαμψά νύχια κατάλληλα προσαρμοσμένα για να γραπώνουν και να συγκρατούν την λεία αλλά και για το περπάτημα. Το στομάχι τους έχει την ικανότητα να πέπτει με ευκολία τις οπλές και τα οστά της λείας τους.

Δείτε τον γύπα στην Κρήτη:

Γύπας: Η κοινή ονομασία Ιερακόμορφων Πτηνών

Οι γύπες σπανίως επιτίθενται σε υγιή ζώα, μπορεί όμως να επιτεθούν σε άρρωστα ή τραυματισμένα. Μόλις ανακαλύψουν ένα πτώμα ή ένα ετοιμοθάνατο ζώο ορμούν πάνω του με κάθετη εφόρμηση και φοβερή ταχύτητα, έχοντας τεντωμένο τον λαιμό, την ουρά σηκωμένη και τα φτερά μισόκλειστα. Αν το δέρμα του ζώου είναι πολύ σκληρό για να το σχίσουν με τα ράμφη τους, περιμένουν τον ερχομό κάποιου άλλου μεγαλυτέρου πτωματοφάγου ζώου που θα φάει πρώτο.

Οι γύπες μάχονται γύρω από το πτώμα για να διεκδικήσουν ένα μερίδιο από την τροφή. Σε αυτά τα πεδία μάχης έχουν παρατηρηθεί τεράστιοι αριθμοί γυπών. Οι πιο μεγαλόσωμοι γύπες και αυτοί με το δυνατότερο ράμφος κερδίζουν την μερίδα του λέοντος καθώς επιβάλλονται στους υπόλοιπους. Πάντως όλοι υποχωρούν όταν έρχονται αντιμέτωποι με τα ανταγωνιστικά τους θηλαστικά. Εκτός από κουφάρια ζώων οι γύπες τρώνε -αν και σπανίως- και ζωντανή λεία όπως αρνιά και χελώνες. Το είδος της τροφής τους, τους καθιστά ωφέλιμους για τον άνθρωπο, γιατί καθαρίζουν τον τόπο από πηγές μολύνσεως.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις