Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μερική απασχόληση Ελλάδα: Πρωταθλητές στην Ευρώπη οι Έλληνες λόγω ανεργίας
EUROSTAT

Μερική απασχόληση Ελλάδα: Πρωταθλητές στην Ευρώπη οι Έλληνες λόγω ανεργίας

Μερική απασχόληση Ελλάδα: Σύμφωνα με έρευνα της Εurostat, η χώρα βρίσκεται στην πρώτη θέση της εργασίας σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. 

Μερική απασχόληση Ελλάδα: Έρευνα της Eurostat σχετικά με την εργασία σε καθεστώς μερικής απασχόλησης καταδεικνύει ότι η Ελλάδα κατείχε την πρώτη θέση στον συγκεκριμένο τομέα για το 2018. Ο κυριότερος λόγος φαίνεται ότι είναι η ανεργία και η αδυναμία εύρεσης εργασίας πλήρους απασχόλησης. Η συγκεκριμένη έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωσης, καταγράφει, αφενός, τα ποσοστά μερικής απασχόλησης σε κάθε χώρα και, αφετέρου, τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό. Ο μέσος όρος των κρατών – μελών που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν στο 26%.

Η χώρα μας κρατά τα σκήπτρα της μερικής απασχόλησης. Σημειώνει το μεγαλύτερο ποσοστό της τάξης του 70%. Την Ελλάδα ακολουθούν στα υψηλά ποσοστά η Ιταλία με 66%, η Κύπρος με 65% και η Βουλγαρία με 59%. Στον αντίποδα αυτών των αποτελεσμάτων, βρίσκονται χώρες, οι πολίτες των οποίων εργάζονται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Έτσι, σύμφωνα και με τον παρακάτω πίνακα, βλέπουμε ότι στη χαμηλότερη θέση της μερικής απασχόλησης βρίσκεται η Εσθονία με ποσοστό μόλις 6%, ακολουθούν το Βέλγιο, η Τσεχία και η Σλοβενία με 7%, καθώς και η με Ολλανδία 8%. Στις χώρες αυτές, η μερική απασχόληση αποτελεί ένα σχεδόν σπάνιο φαινόμενο στον εργασιακό τομέα.

Μερική απασχόληση: Τα ποσοστά των χωρών

Μερική απασχόληση: Οι λόγοι

Το δεύτερο σκέλος της έρευνας, που αφορούσε τους λόγους για τους οποίους είναι τόσο υψηλά τα ποσοστά μερικής απασχόλησης, είχε μερικά πολύ σημαντικά και ενδιαφέροντα αποτελέσματα που διακρίνονται ανά φύλο. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπάρχει στις διαφορές που εντοπίζονται στους λόγους που που προβάλλει το κάθε φύλο, κάτι που δείχνει για άλλη μια φορά πως η ισότητα φύλων δεν έχει επιτευχθεί ακόμη πλήρως στο εργασιακό περιβάλλον.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι άντρες δήλωσαν ως κυριότερο λόγο τη δυσκολία να βρουν εργασία πλήρους απασχόλησης, σημειώνοντας το πολύ υψηλό ποσοστό του 36%, ενώ στις γυναίκες το ποσοστό αγγίζει το 23%. Στις γυναίκες, ωστόσο, πάνω από την αδυναμία εύρεσης εργασίας πλήρους απασχόλησης ήταν η φροντίδα των παιδιών ή ανθρώπων με μειωμένες ικανότητες, ως ο κυριότερος λόγος, σημειώνοντας το ποσοστό του 29%.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις