Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τιμή πετρελαίου: Πτώση, φέρνει ηρεμία στις αγορές – Αγωνία για το “αύριο”
ΚΟΣΜΟΣ

Τιμή πετρελαίου: Πτώση, φέρνει ηρεμία στις αγορές – Αγωνία για το “αύριο”

Τιμή πετρελαίου: Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περαιτέρω, μετά τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η παραγωγή στη Σαουδική Αραβία μπορεί να αποκατασταθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Τιμή πετρελαίου: Αν και οι αγορές κρατούν χαμηλούς τόνους, η αισιοδοξία μετά την πτώση που κατέγραψαν χθες οι τιμές του πετρελαίου τιμές του πετρελαίου, είναι εμφανής. Η παγκόσμια αγορά βέβαια, παραμένει σε επιφυλακή σχετικά με την απειλή στρατιωτικής απάντησης στις επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας που μείωσαν στο ήμισυ την παραγωγή του βασιλείου και οδήγησαν τις τιμές σε άνοδο που έχει να καταγραφεί εδώ και δεκαετίες. Οι επιθέσεις του Σαββάτου αύξησαν τις πιθανότητες να προκληθεί μεγάλο σοκ στον εφοδιασμό της αγοράς, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει επικεντρωθεί στις πιέσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη από τη συνεχιζόμενη εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας. Η Σαουδική Αραβία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο.

Με πτώση 5,7% σε σύγκριση με την Δευτέρα έκλεισε σήμερα το αμερικανικό αργό (WTI) στη Νέα Υόρκη, την ώρα που το Ριάντ διαβεβαίωνε ότι η παραγωγή του θα επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Το αμερικανικό αργό παράδοσης Οκτωβρίου υποχώρησε κατά 3,56 δολάρια και έκλεισε στα 59,34 δολάρια το βαρέλι ενώ το μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας, παράδοσης Νοεμβρίου, έκλεισε στα 64,55 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 4,47 δολαρίων ή -6,5%. Τη Δευτέρα, οι τιμές κατέγραψαν ενδοσυνεδριακά άνοδο σχεδόν κατά 20% μετά τις επιθέσεις, το μεγαλύτερο άλμα εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, πριν κλείσουν με άνοδο σχεδόν 15% σε υψηλό τετραμήνου.

Τιμή πετρελαίου: Σαφάρι ελέγχων στα πρατήρια καυσίμων

Καθησυχαστικό για την επίδραση των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Σαουδική Αραβία στις τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα εμφανίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σύμφωνα με το Cnn.gr. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι παρακολουθεί στενά την πορεία των γεγονότων και την επίδρασή τους στην εσωτερική αγορά καυσίμων.

Συγκεκριμένα τονίζει ότι:

Πραγματοποιούνται εντατικοί έλεγχοι διασταύρωσης στοιχείων τιμών μεταξύ των δηλωθεισών στο πληροφοριακό σύστημα «FUEL PRICES» τιμών και των πραγματικών τιμών αντλίας.

Κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή πραγματοποιούν κυλιόμενους ελέγχους στην Αττική.

Ενημερώνονται οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες Ανάπτυξης των Περιφερειών προκειμένου οι μηχανισμοί ελέγχου να παρακολουθούν την εξέλιξη των τιμών.

Έχει συσταθεί ad hoc ομάδα για την παρακολούθηση, καταγραφή και ανάλυση των διεθνών τιμών.

Το τμήμα Παρατηρητηρίων Τιμών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή επεξεργάζεται καθημερινά τα στατιστικά στοιχεία της εξέλιξης των τιμών και την τελική τιμή τους στον καταναλωτή.

Από το υπουργείο σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η αγορά κινείται σε φυσιολογικούς ρυθμούς και δεν παρατηρούνται αποκλίνουσες τιμές σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.

Ωστόσο, καλούνται οι καταναλωτές που τυχόν παρατηρήσουν φαινόμενα παραπλάνησης να απευθύνονται στο «1520» και στο e-mail [email protected].

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις