Φερνάντο Ρίκσεν πέθανε: Παγκόσμια θλίψη – “Έφυγε” στα 43 του ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Φερνάντο Ρίκσεν πέθανε: Παγκόσμια θλίψη – “Έφυγε” στα 43 του ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Φερνάντο Ρίκσεν πέθανε: Ο Ρίκσεν από τον Ιούνιο έλεγε ότι χάνει τη μάχη αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, προκαλώντας ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης αλλά και αγωνίας.

18.09.2019 | 14:09

Φερνάντο Ρίκσεν πέθανε: Σε ηλικία 43 ετών έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Φερνάντο Ρίκσεν. Ο Ρίκσεν, πάλεψε σκληρά με την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση που τον ταλαιπωρούσε, αλλά σήμερα το πρωί, 18 Σεπτεμβρίου, απεβίωσε. Ο Ρίκσεν από τον Ιούνιο έλεγε ότι χάνει τη μάχη αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, προκαλώντας ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης αλλά και αγωνίας. Ο άλλοτε άσος της Ρέιντζερς, όπως ανακοίνωσε η σκωτσέζικη ομάδα, πέθανε σήμερα το πρωί σε ένα νοσοκομείο έξω από τη Γλασκώβη, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του αλλά και γενικά τον χώρο του ποδοσφαίρου. Ο Ολλανδός πρώην παίκτης είχε διαγνωσθεί ότι πάσχει από τη σπάνια ασθένεια το 2013.

«Το σώμα δεν δουλεύει πια, αλλά το μυαλό σου λειτουργεί χωρίς προβλήματα. Σταδιακά χάνεις την ομιλία σου, μετά τα πόδια σου αρχίζουν να τρέμουν και στο τέλος δεν μπορείς να τα αισθανθείς και πέφτεις. Το μυαλό σου, ωστόσο, μπορεί και αντιλαμβάνεται τα πάντα. Το πιο δύσκολο για εμένα είναι ότι έχασα την ανεξαρτησία μου και τώρα ζητώ βοήθεια. Αυτό είναι το πιο δύσκολο για εμένα. Μέχρι και τώρα έχω ελπίδα ότι ίσως να είμαι ο πρώτος που θα νικήσει τη νόσο, όμως ταυτόχρονα είμαι και ρεαλιστής. Ξέρω ότι ο χρόνος μου τελειώνει. Το μόνο που έχω να κάνω είναι συνεχίσω να μάχομαι, αν και κάποιες φορές μού είναι αδύνατο», είχε πει ο Φερνάντο Ρίκσεν στα μέσα Ιουνίου.

Φερνάντο Ρίκσεν: Ποιος ήταν

Ο Ρίκσεν γεννήθηκε στις 27/7 του 1976 στο Λίμπουργκ της Ολλανδίας. Το 1994 έγινε επαγγελματίας στην Φορτούνα Σίταρντ και το 1997 πήγε στην Άλκμααρ για να μετακομίσει στο 2000 στην Ρέιντζερς. Το 2006 αγωνίστηκε δανεικός στην Ζενίτ και το 2010 επέστρεψε στην ομάδα όπου  ξεκίνησε την καριέρα του, την Φορτούνα Σίταρντ. Από το 2000 έως το 2003 έπαιξσε 12 φορές με τα χρώματα της εθνικής Ολλανδίας.

Στην καριέρα του κατέκτησε με τη Ρέιντζερς τρεις φορές το πρωτάθλημα, δύο το Κύπελλο κι άλλες τόσες το League Cup Σκωτίας. Με την Άλκμααρ πανηγύρισε το πρωτάθλημα τη σεζόν 1997-1998 και με τη Ζενίτ πήρε σχεδόν τα πάντα, κατακτώντας το ρωσικό πρωτάθλημα, το Κύπελλο, το Κύπελλο UEFA και το Super Cup.

Φερνάντο Ρίκσεν: Το χειρότερο παιδί στο γήπεδο, αλλά… είχε ψυχή

Ο Ρίκσεν υπήρξε το πιο κακό παράδειγμα ποδοσφαιριστή. Ζούσε εκτός ορίων, το αίμα του ήταν δηλητηριασμένο από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, ήταν απείθαρχος και καυγάδιζε συχνά με συμπαίκτες και προπονητές. “Έχω νόσο του κινητικού νευρώνα”, αποκάλυψε στον ‘αέρα’ της εκπομπής, στην προσπάθειά του να εξηγήσει τη δυσκολία στο να εκφέρει ορισμένες λέξεις.

“Ήθελα να ροκάρω όλο το βράδυ και να κάνω πάρτι κάθε μέρα. Ίσως το παράκανα με το ποτό, τα ναρκωτικά και τις κοπέλες”, παραδέχθηκε ο Ρίκσεν, ο οποίος οφείλει τον αποκλεισμό του από την εθνική Ολλανδίας ακριβώς σε αυτήν την έκφανση του χαρακτήρα του. Ωστόσο, ήταν κι ένας πολεμιστής στον αγωνιστικό χώρο, που δεν φοβήθηκε στα 18 του να παίζει στην ενδεκάδα της Φορτούνα στην Eerste Divisie και να συμβάλει στην άνοδό της στην Eredivisie, όπου διατήρησε το στάτους του βασικού. Η μεταγραφή στην Άλκμααρ το 1997 ήρθε αβίαστα, όπως και η μετακίνηση στη Σκοτία, στους πανίσχυρους Ρέιντζερς του 2000. Εκεί πανηγύρισε και τα πρώτα τρόπαια της καριέρας του, 3 πρωταθλήματα, 2 κύπελλα, 3 League Cup, εκεί έκανε τις 12 συμμετοχές που είχε με τους ‘οράνιε’ πριν… καθαιρεθεί λόγω χαρακτήρα, εκεί κέρδισε τη μεταγραφή του στη Ρωσία…

Φερνάντο Ρίκσεν: Η μεγαλύτερη αδυναμία του, η κόρη του

Ο βετεράνος Ολλανδός μέσος ήταν καθηλωμένος στο κρεβάτι και μιλούσε μόνο μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.  «Το μυαλό σου, ωστόσο, μπορεί και αντιλαμβάνεται τα πάντα. Το πιο δύσκολο για εμένα είναι ότι έχασα την ανεξαρτησία μου και τώρα ζητώ βοήθεια. Αυτό είναι το πιο δύσκολο για εμένα. Μέχρι και τώρα έχω ελπίδα ότι ίσως να είμαι ο πρώτος που θα νικήσει τη νόσο, όμως ταυτόχρονα είμαι και ρεαλιστής. Ξέρω ότι ο χρόνος μου τελειώνει. Το μόνο που έχω να κάνω είναι συνεχίσω να μάχομαι, αν και κάποιες φορές μου είναι αδύνατο». Ωστόσο, αυτό δεν τον εμπόδισε να διοργανώσει ένα πάρτι έκπληξη για τα γενέθλια της 7χρονης κόρης του τον Ιούνιο.

Με μπαλόνια και δώρα για ένα από τα πιο αγαπημένα άτομα στη ζωή του, η στιγμή της έκπληξης καταγράφηκε σε βίντεο και ανέβηκε στο Instagram από τη σύζυγό του Βερόνικα. «Ο καλύτερος μπαμπάς του κόσμου, η καλύτερη έκπληξη για το μικρό κορίτσι μας. Σ’ευχαριστώ πολύ που την έκανες ευτυχισμένη!», ήταν η λεζάντα που συνόδευσε το συγκινητικό βίντεο.

Exit mobile version