Αντώνης Τρίτσης: Στην Περιφέρεια το μητροπολιτικό πάρκο

PLUS

Αντώνης Τρίτσης: Στην Περιφέρεια το μητροπολιτικό πάρκο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Αντώνης Τρίτσης: Ενίσχυση του μητροπολιτικού του χαρακτήρα προς όφελος των πολιτών.

17.09.2019 | 22:44

Αντώνης Τρίτσης: Στην Περιφέρεια Αττικής μεταφέρεται η αρμοδιότητα διαχείρισης του μητροπολιτικού πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» με απόφαση που έλαβε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη στο ΥΠΕΝ με τη συμμετοχή και των Δημάρχων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων-Καματερού, καθώς και του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη. Στη συνάντηση μετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης και ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης. Όπως διευκρίνισε ο κ. Χατζηδάκης οι όμοροι Δήμοι Ιλίου και Αγ. Αναργύρων – Καμτερού θα συμμετέχουν στη διαχείριση, έχοντας ορατό και διακριτό ρόλο.

Κατά την κοινή σύσκεψη, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Πατούλης επισήμανε πως πρόκειται για μία απόφαση στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης η οποία αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης, με στόχο την αναπτυξιακή επανεκκίνηση των τοπικών κοινωνιών. Ο Περιφερειάρχης Αττικής εστίασε στην ανάγκη να δοθούν πόροι παράλληλα με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων προκειμένου, όπως ανέφερε, να είναι εφικτός ο στόχος της λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης του Πάρκου και σημείωσε: «Θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη διαδικασία αξιοποίησης του Πάρκου προκειμένου να γίνει ένα «κόσμημα» για την Αττική και τους πολίτες της». Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως η Περιφέρεια Αττικής θα στηριχθεί χρηματοδοτικά, για τη διαχείριση του Πάρκου και πρόσθεσε πως το υπουργείο θα συνδράμει υποστηρικτικά, όπου απαιτείται.

 

Αποκέντρωση προς την τοπική αυτοδιοίκηση

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης τόνισε τα εξής: «Θέλω να συγχαρώ τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη προσωπικά, αλλά και τον Πρωθυπουργό καθώς η συγκεκριμένη απόφαση δείχνει ότι έγινε αντιληπτό ότι το κράτος για να ενισχύσει τον επιτελικό του ρόλο, απαιτείται αποκέντρωση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με πόρους και αρμοδιότητες. Σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους θα διαμορφώσουμε ένα σχέδιο για την αναβάθμιση και την ενίσχυση του μητροπολιτικού χαρακτήρα του πάρκου, προς όφελος των πολιτών. Η λύση της συνδιαχείρισης από την Περιφέρεια Αττικής και τους Δήμους Ιλίου και Αγ. Αναργύρων-Καματερού είναι η βέλτιστη για να αλλάξει πρόσωπο το Πάρκο Τρίτση, που τώρα παρουσιάζει μία εικόνα παρακμής.

Προτεραιότητά μας είναι να γίνει η Αττική, Περιφέρεια υγείας, ευζωίας και να είμαστε σε θέση να δίνουμε στους πολίτες τη δυνατότητα να επωφελούνται των κοινόχρηστων χώρων, σε ένα υγιές και λειτουργικό περιβάλλον. Θα προχωρήσουμε άμεσα σε παρεμβάσεις προκειμένου το Πάρκο να γίνει λειτουργικό, χώρος αναψυχής, αλλά και κέντρο εκπαίδευσης της περιβαλλοντικής συνείδησης των παιδιών μας, για τους κατοίκους των όμορων Δήμων αλλά και για τους πολίτες όλης της Αττικής, μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα και ακολουθώντας ευρωπαϊκές πρακτικές».

 

Μονόδρομος η απόδοση του Πάρκου Τρίτση στην Αυτοδιοίκηση

Την ελπίδα του ότι το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» θα λειτουργήσει υπό διαφορετικό καθεστώς διαχείρισης, ώστε να μην αντικρίζουν ξανά οι πολίτες της Αττικής φαινόμενα αδιαφορίας και εγκατάλειψης, εξέφρασε ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και τον Δήμαρχο Αγίων Αναργύρων-Καματερού Σταύρο Τσίρμπα. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό για την άμεση αντίδρασή του. Είμαι βέβαιος ότι θα εξετάσει προσεκτικά το θέμα του Πάρκου. Από τη δήλωση του φαίνεται ότι ίσως πάμε σε έναν νέο τρόπο διαχείρισης. Μέχρι σήμερα η Περιφέρεια ορίζει τον πρόεδρο, ωστόσο αυτό δε σημαίνει τίποτα. Θέλω να ελπίζω ότι θα πάμε σε ένα νέο καθεστώς, το οποίο θα λειτουργήσει προς όφελος του Πάρκου και δε θα ξαναδούμε φαινόμενα σαν και αυτά που βλέπουμε κάθε χρονιά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Ζενέτος επανέλαβε ότι η διαχείριση του Πάρκου από Φορείς είναι ένα αποτυχημένο μοντέλο, χαρακτήρισε μονόδρομο την απόδοσή του στην Αυτοδιοίκηση και ζήτησε να υπάρξει μια ουσιαστική λύση προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, έθεσε επιτακτικά το θέμα των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου, τα οποία παραχωρήθηκαν στο Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου με το Ν. 4414/2016, χαρακτηρίζοντας ως προαπαιτούμενο την επίλυσή του, πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. «Εν μια νυκτί και χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση, το δημοτικό στάδιο Ιλίου, το γήπεδο ποδοσφαιρικών Ακαδημιών, ο χώρος πρόσβασης των δυο γηπέδων και ο περιβάλλων χώρος, ο χώρος εκδηλώσεων των πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων, γήπεδα μπάσκετ, ποδοσφαίρου, το πράσινο σημείο ανακύκλωσης και το αμαξοστάσιο παραχωρήθηκαν στο Φορέα. Πρόκειται για το αθλητικό ισοζύγιο του Δήμου μας και δεν το διαπραγματευόμαστε. Είναι πάνδημο αίτημα των κατοίκων, των φορέων και των Συλλόγων» επεσήμανε.

 

Exit mobile version