Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Τάκης Σπυριδάκης: «Πολλοί στην Αριστερά μεγάλωσαν τον αυριανό τσόγλανο και δεν το πήραν χαμπάρι»
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τάκης Σπυριδάκης: «Πολλοί στην Αριστερά μεγάλωσαν τον αυριανό τσόγλανο και δεν το πήραν χαμπάρι»

Τάκης Σπυριδάκης «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο, βυθίζοντας στο πένθος συγγενείς, φίλους, συνεργάτες και ανθρώπους που τον αγάπησαν ως ηθοποιό στον κινηματογράφο και το θέατρο.

Τάκης Σπυριδάκης: Ο αγαπημένος ηθοποιός Τάκης Σπυριδάκης «έφυγε» νωρίς, σε ηλικία 61 ετών νικημένος από τον καρκίνο.  Στο παρελθόν είχε περάσει αρκετά δύσκολα οικονομικά, σε σημείο που μπορεί να μην είχε χρήματα για να αγοράσει τσιγάρα ή εισιτήρια. Όπως είχε πει σε συνέντευξη του, «έφτασα πολλές φορές στη ζωή μου σε τέτοιο χάλι. Μπορεί να έφταιγα κι εγώ. Ζούσα μόνο με την τρέλα μου. Έκανα μια ταινία το 1994 και μετά παραλίγο να πάω φυλακή. Έβγαλα κάτι λίγα με τη “Λούφα” και την “Πρωινή Περίπολο”, είχα παίξει και στο θέατρο με τη Βαγενά, μεταξύ άλλων, τα χρήματα δεν έφταναν όμως. Γενικά όμως στη ζωή μου η έννοια “φράγκα” ποτέ δεν έπαιξε μεγάλο ρόλο. Πάντα ήμουν σε μια κατάσταση που μόνο τα κλειδιά μου είχα στην τσέπη».

Δεν το έβαζε όμως κάτω κι έκανε διάφορες δουλειές για να βγάλει τα προς το ζην. Για παράδειγμα, εργαζόταν πολλά χρόνια ως μπάρμαν. Όσο για τον «Αγαπούλα» και τη σειρά διαφημίσεων που τον έκανε γνωστό σε όλους, παραδέχθηκε ότι είπε το «ναι» για οικονομικούς λόγους. «Με βοήθησε οικονομικά και καλλιτεχνικά πάρα πολύ. Μετά από αυτή τη διαφήμιση έκανα μία δεύτερη καριέρα. Μη κρυβόμαστε, αυτή είναι η αλήθεια» είχε εξομολογηθεί.

Τάκης Σπυριδάκης: Τι έλεγε για την Αριστερά

Μέσα σε όλες τις συνεντεύξεις του, έχουν αξία ορισμένα πράγματα που είχε πει για την Αριστερά και την κοινωνία σε συνέντευξή του στην Athens Voice. «Έζησα όλες τις εκφάνσεις της Αριστεράς – μέχρι και από το ΚΚΕ πέρασα όταν πήγαινα νυχτερινό γυμνάσιο, αλλά δεν το άντεξα. Μεταξύ μας ούτε τη λεγόμενη Ανανεωτική Αριστερά άντεξα, αν και περισσότερο προς τα εκεί ταίριαζαν. Πάντοτε έλεγα πως θεωρώ τον εαυτό μου αριστερό και πως πουθενά και σε κανέναν δεν τον χαρίζω, κι έτσι καθάρισα.

Το θέμα είναι πως πολλοί από αυτούς που συνάντησα μέσα σ’ αυτούς τους χώρους μεγάλωσαν τον αυριανό τσόγλανο και δεν το πήραν χαμπάρι. Ήθελα να μου εξηγήσει ένας φίλος γιατί αγόρασε ένα αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού στην κόρη του και οι εξηγήσεις του δεν έβγαζαν νόημα – αυτός όμως το αντιμετωπίζει ως κάτι απολύτως φυσιολογικό».

Τάκης Σπυριδάκης: Η Ελλάδα του σκυλάδικου που ήθελε να αλλάξει

Δεν ξέρω αν εσύ το δεις ως προκατάληψη, πάντως για μένα η Ελλάδα εξακολουθεί και είναι ένα απέραντο σκυλάδικο. Δυστυχώς το έχω αποδεχτεί. Θα ήθελα να αλλάξει αυτός ο τόπος –μάλλον δεν συνέβαλα ούτε εγώ στο να συμβεί– και τώρα ζούμε αυτό που ζούμε. Την αγαπάω την Ελλάδα. Μπορεί να γκρινιάζω, αλλά δεν θα ήθελα να ζω πουθενά αλλού. Ίσως γιατί είμαι και σε αυτή την ηλικία.

Τάκης Σπυριδάκης: Τα βιώματά του από την Αριστερά

Έζησα όλες τις εκφάνσεις της Αριστεράς – μέχρι και από το ΚΚΕ πέρασα όταν πήγαινα νυχτερινό γυμνάσιο, αλλά δεν το άντεξα. Μεταξύ μας ούτε τη λεγόμενη Ανανεωτική Αριστερά άντεξα, αν και περισσότερο προς τα εκεί ταίριαζα. Πάντοτε έλεγα πως θεωρώ τον εαυτό μου αριστερό και πως πουθενά και σε κανέναν δεν τον χαρίζω, κι έτσι καθάρισα. Το θέμα είναι πως πολλοί από αυτούς που συνάντησα μέσα σ’ αυτούς τους χώρους μεγάλωσαν τον αυριανό τσόγλανο και δεν το πήραν χαμπάρι. Ήθελα να μου εξηγήσει ένας φίλος γιατί αγόρασε ένα αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού στην κόρη του και οι εξηγήσεις του δεν έβγαζαν νόημα – αυτός όμως το αντιμετωπίζει ως κάτι απολύτως φυσιολογικό.

Μικρός έζησα σε μια μη συντεταγμένη οικογένεια –ήταν λίγο μπάχαλο–, αλλά σήμερα αναγνωρίζω στους δικούς μου πως αυτοί και η γενιά τους ήταν πιο στέρεοι σε κάποια πράγματα. Θα στο πω κάπως και γράψ’ το όπως θέλεις. Πήγαινε, ρε παιδί μου, ο άνδρας με τον κασμά στο βουνό να βγάλει βολβούς. Γυρνούσε σπίτι και η γυναίκα του τον έλεγε ‘πασάααα μου’. Δεν την αφορούσε πόσους βολβούς έβγαλε. Έτσι ήταν και απέναντι στα παιδιά τους. Μου πήρε χρόνια να καταλάβω την αξία μιας απλής συμπεριφοράς. Ή να αποδεχτώ τους δασκάλους μου. Είμαι παιδί που έφαγε πολλές σφαλιάρες κι όμως σήμερα καταλαβαίνω πως από αυτούς έμαθα…”, έλεγε χαρακτηριστικά.

Τάκης Σπυριδάκης: Το ‘αντίο’ του ΚΚΕ

Τον ηθοποιό Τάκη Σπυριδάκη που έφυγε το Σάββατο από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών αποχαιρέτησε το ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντάς τον ως μια «γνήσια καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία σε πολλά επίπεδα». «Ανιδιοτελής, ιδιαίτερα αγαπητός στους συναδέλφους του, τασσόμενος πάντα στο πλευρό των εργαζομένων στον χώρο του θεάματος, ο Τάκης Σπυριδάκης κατέκτησε με την εγκαρδιότητά του, την ειλικρίνειά του και την τέχνη του που ήταν σύγχρονη, μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά και στο μυαλό του κοινού» σημειώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα, εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Τάκη Σπυριδάκη.

Mainphoto: Protothema

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις