Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

08

Δεκεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ομιλία Τσίπρα ΔΕΘ 2019: “Συμφωνούσα σε όλα όσα είπε”, λέει η Δανάη Στράτου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία Τσίπρα ΔΕΘ 2019: “Συμφωνούσα σε όλα όσα είπε”, λέει η Δανάη Στράτου

Ομιλία Τσίπρα ΔΕΘ 2019: Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί υπέγραψαν όλα αυτά τα πράγματα που κατηγορεί τώρα, συμπλήρωσε η σύζυγος του Γιάνη Βαρουφάκη.

Ομιλία Τσίπρα ΔΕΘ 2019: Στην εκπομπή One Talk Weekend μίλησε η Δανάη Στράτου. «Πάντα προτιμώ να μιλάω για τη τέχνη μου. Και χαίρομαι που μου προτείνατε να μιλήσουμε γι’ αυτό σήμερα. Θεωρώ βέβαια ότι και η τέχνη εμπεριέχει πολιτική μέσα. Είναι μια πολιτική πράξη. Δεν καθιστά η θεματική ένα έργο πολιτικό. Έχει να κάνει με τη γενικότερη στάση. Οι καλλιτέχνες είναι άνθρωποι που αφουγκράζονται την κοινωνία και τον κόσμο στον οποίον ζουν. Είναι σημαντικό να φωτίζουμε μέσα από τη γλώσσα της τέχνης τα διάφορα θέματα» ανέφερε η κ. Στράτου σχετικά με το συγκερασμό πολιτικής και τέχνης.

«Σπούδασα στο Λονδίνο. Πάντα με ενδιέφερε να εξερευνήσω τον πλανήτη Γη και τους ανθρώπους του. Με ενδιέφεραν τα στοιχεία της φύσης. Δεν με ενδιαφέρει να είμαι στο εργαστήρι και να δουλεύω μόνη μου. Θέλω να μαθαίνω, να επικοινωνώ με τον κόσμο. Να χρησιμοποιώ νέα υλικά. Ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο θα γίνει ένα έργο, μπορεί να αλλάξω το υλικό που χρησιμοποιώ» σημείωσε σχετικά με τα ενδιαφέροντά της και μίλησε για ένα από τα πιο γνωστά έργα της.

Δανάη Στράτου: Η οικονομική κρίση θα βαθύνει περισσότερο

«Το Desert breath το έργο μου που ολοκληρώθηκε το 1997 στην έρημο, φαίνεται από το διάστημα» συμπλήρωσε. Ακολούθως σχολίασε την εμπλοκή της με την πολιτική. «Δυστυχώς η ζωή και οι συγκυρίες έφεραν αυτή την εμπλοκή με την πολιτική. Με το Γιάνη γνωριστήκαμε το 2005. Τότε παρακολουθούσε εκείνος τις δικές μου δραστηριότητες περισσότερο» υποστήριξε η κ. Στράτου και αναφέρθηκε στον σύζυγό της. «Κάποτε μου είχε εξηγήσει ότι πάντα κάτω από κάθε κρίση στην ανθρωπότητα είναι η οικονομία. Το 2006 ήμουν παρούσα σε ομιλία του Γιάνη. Προέβλεψε τότε ότι θα γίνει κρίση στα ακίνητα στις ΗΠΑ. Αυτό δεν συνέβη γιατί ήταν μάντης. Αλλά ύστερα από μια 20ετή ενδελεχή μελέτη του συστήματος του καπιταλισμού» τόνισε.

Πρόσθεσε δε, πως εκτιμά ότι η οικονομική κρίση θα βαθύνει περισσότερο. Πέραν των άλλων η κ. Στράτου, είναι αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου στο ΜέΡΑ25. Εξήγησε ως εκ τούτου την αρωγή της στο κόμμα του ανδρός της. «Βοήθησα ενεργά γιατί πίστευα ότι η φωνή του ΜέΡΑ25 έπρεπε να είναι στην Βουλή. Τέχνη και πολιτική μπορούν να έχουν έναν διάλογο που ωφελούν την κοινωνία. Αυτό πιστεύουμε με το Γιάνη» σημείωσε. «Οι προθέσεις είναι καλές. Το κατά πόσον θα επιτευχθούν δεν είναι πάντοτε στο χέρι μας.

Δανάη Στράτου: Συμφωνούσα με όλα όσα είπε ο Τσίπρας στη ΔΕΘ

Ο Γιάνης πάλεψε πολύ για την πατρίδα του το 2015» συμπλήρωσε σχετικά με το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ακολούθως σχολίασε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. «Συμφωνούσα με όλα όσα είπε ο κ. Τσίπρας, στη ΔΕΘ, εννοώ σε όσα άκουσα. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί υπέγραψαν όλα αυτά τα πράγματα που κατηγορεί τώρα και γιατί δε ξεκίνησαν να τα αλλάζουν νωρίτερα. Φορολογία, προπληρωμή φόρου. Γιατί υπέκυψε και είπε ναι σε όλα; Δεν μπορεί να κάνει πειστική αντιπολίτευση» υποστήριξε. «Τσιμεντοποίηση των αιγιαλών. Το άσυλο; O συγκεντρωτισμός του επιτελικού κράτους; Είδατε τι νόμους πέρασε η ΝΔ» είπε για την κυβέρνηση.

«Εμείς προτείνουμε λύσεις που δεν έχουν μέσα την Αστυνομία. Και χωρίς να είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση στα Πανεπιστήμια». Ακόμα τοποθετήθηκε για την ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικες στο Δωμάτιο», που είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του συζύγου της. «Σημαντικό που έγινε η ταινία. Ο Χρήστος Λούλης είναι εξαιρετικός στο ρόλο του. Ο Γιάνης δεν έχει ντουμπλάρει τη φωνή του στο τρέιλερ» ανέφερε.

Για το πώς είναι να βλέπει τον εαυτό της στο σινεμά

«Ο ρόλος είναι μικρός, ενώ στο βιβλίο είναι πιο σημαντική η παρουσία. Ο κ. Γάβρας επέλεξε να βάλει πολύ μεγαλύτερο βάρος στο πολιτικό κομμάτι. Χάρηκα πολύ που γνώρισα την Βαλέρια Γκολίνο, την ηθοποιό που υποδύθηκε το ρόλο μου στην ταινία. Είχαμε μάλιστα πολλά κοινά μαζί. Πάντως έχουν αποδοθεί πολύ καλά τα Εurogroups στην ταινία». Τέλος, τόνισε πως Βαρουφάκης και Γαβράς άκουσαν μαζί της ηχογραφημένες συνομιλίες του πρώτου, ενώ σχετικά με αυτή την πράξη του άνδρα της επανέλαβε πως «ως κρατικός λειτουργός είχε υποχρέωσή προς το δημόσιο συμφέρον, να καταγράφει όλα αυτά, αφού δεν υπάρχουν πρακτικά. Προσωπικά πάντως, δεν τις έχω ακούσει».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις