alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ: Ποιες σχεδιάζει να κλείσει η κυβέρνηση – Ζημιές 683 εκατ. ευρώ
ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

Λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ: Ποιες σχεδιάζει να κλείσει η κυβέρνηση – Ζημιές 683 εκατ. ευρώ

Λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ: Στο κλείσιμο τριών λιγνιτικών μονάδων προσανατολίζεται το υπουργείο μετά τον υπολογισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της λειτουργίας τους αλλά και του οικονομικού κόστους που προκύπτει.

Λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ: Η κυβέρνηση σχεδιάζει να κλείσει τρεις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε Αμύνταιο και Πτολεμαΐδα τον Ιούνιο του 2020, λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της λειτουργίας τους αλλά και του οικονομικού κόστους που προκύπτει από τον φόρο άνθρακα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ ο σχεδιασμός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προβλέπει το κλείσιμο των μονάδων Αμύνταιο 1, Αμύνταιο 2 και Πτολεμαΐδα 3. Η συνολική ισχύς τους ανέρχεται σε 800 μεγαβάτ όμως εκλύουν στην ατμόσφαιρα από 1.600 έως 1.900 τόνους ανά μεγαβατώρα.

Δεδομένου μάλιστα ότι οι συγκεκριμένες λιγνιτικές μονάδες είναι ρυπογόνες η ΔΕΗ πληρώνει 27 ευρώ ανά τόνο, τίμημα που ενδέχεται να αυξηθεί στα 30 ή 31 ευρώ, επιβαρύνοντας το ούτως ή άλλως τεράστιο λειτουργικό κόστος της επιχείρησης την στιγμή που καταβάλλονται προσπάθειες για εξυγίανσή της. Η κυβέρνηση εκτιμά πως υπάρχει υπερεπάρκεια ισχύος αυτή την στιγμή κι ότι η απόσυρση των μονάδων θα αντισταθμιστεί με την αξιοποίηση άλλων πηγών, όπως φυσικό αέριο ή ανανεώσιμες.

Εκτιμάται μάλιστα πως θα ήταν δυνατό να αποσυρθούν οι τρεις λιγνιτικές μονάδες ακόμα και σήμερα, όμως έχει αποφασιστεί να δοθεί χρονικό περιθώριο προς όφελος των πόλεων που τις φιλοξενούν.

ΔΕΗ: Ο Υπουργός Ενέργειας για το σχέδιο εξυγίανσης

Λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ: Ζημιές 683 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του περιβαλλοντικού think tank «Green Tank» οι συσσωρευμένες ζημιές για τη ΔΕΗ, από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της, από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Ιούνιο του 2019, φτάνουν στα 683 εκατ. ευρώ.

Αν δεν προχωρήσει η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, τότε τα επόμενα 3,5 χρόνια η λιγνιτική βιομηχανία θα συσσωρεύσει ζημιές ύψους 1,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ξεκινήσει μελέτη για τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή για περιοχές που βασίζουν μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητάς τους στον λιγνίτη. Πρόκειται για μελέτη που διεξάγεται στην Πτολεμαΐδα και τη Σηλεσία στην Πολωνία, δήλωσε ο Νίκος Μάντζαρης, παρουσιάζοντας την έκθεση του «Green Tank».

Μία από τις υπό εξέταση εναλλακτικές είναι η αποθήκευση ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ σε μορφή θερμικής ενέργειας και η μετατροπή της εκ νέου σε ηλεκτρισμό με χρήση των γεννητριών των λιγνιτικών μονάδων όταν υπάρχει αυξημένη ζήτηση. Το μοντέλο αυτό, ανέφερε ο κ. Μάντζαρης, θα μπορούσε να εξεταστεί και για την υπό κατασκευή μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» την οποία χαρακτήρισε ως «ένα λάθος που κοστίζει 1,5 δισ. ευρώ» καθώς δεν θα είναι κερδοφόρα και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό των ζημιών.

Λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ: Το «Green Tank» προτείνει την απόσυρση 9 λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών Καρδιάς και Αμυνταίου (συνολικά 6 μονάδες) η οποία θα μειώσει τις ζημιές κατά 600 εκατ. ευρώ τα επόμενα 3,5 χρόνια. Η απόσυρση Καρδιάς και Αμυνταίου επιβάλλεται και από το γεγονός ότι έχουν υπερβεί το χρονικό όριο των 17.500 ωρών λειτουργίας που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία. Η Κομισιόν έχει απευθύνει προειδοποιητική επιστολή προς τη χώρα μας για το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση παρέτεινε τη λειτουργία του Αμυνταίου και δύο μονάδων της Καρδιάς στις 32.000 ώρες. Η απώλεια της παραγόμενης ενέργειας μπορεί να καλυφθεί από τις λοιπές λιγνιτικές μονάδες.

Των μονάδων 1 και 2 του Αγ. Δημητρίου και 4 Μεγαλόπολης εφόσον καλυφθεί το κενό στην παραγωγή ρεύματος. Στην περίπτωση αυτή οι ζημιές μειώνονται κατά 66%.
Η ζημιά της ΔΕΗ από τον λιγνίτη, δήλωσε ο κ. Μάντζαρης, είναι συγκρίσιμη με εκείνη που υπέστη από τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής (600 εκατ.). Σύμφωνα με το ΑΠΕ πρόσθεσε ότι:

Το πρόσθετο κόστος για τη δημόσια υγεία από τις αυξημένες (πάνω από τα κοινοτικά όρια) εκπομπές διοξειδίου του θείου, οξειδίων του αζώτου και μικροσωματιδίων υπολογίζεται με συγκεκριμένες μεθόδους στα 583 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Ο τομέας της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι οι μεταφορές, η βιομηχανία και τα απορρίμματα μαζί.

Η λιγνιτική βιομηχανία συσσωρεύει ζημιές κάθε μήνα από το Δεκέμβριο του 2017 ενώ το 2019 οι ζημιές αυξάνονται θεαματικά. Το κόστος του διοξειδίου του άνθρακα έχει υπερτετραπλασιαστεί από 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις αρχές του 2016 σε περισσότερα από 40 ευρώ στα μέσα του 2019.

Μητσοτάκης: «Θα εξασφαλιστούν πόροι για τη μεταλιγνιτική μετάβαση»