16χρονος Κύπρος: «Ένταλμα σύλληψης» του μαθητή που κατέβασε τη σημαία

ΚΟΣΜΟΣ

16χρονος Κύπρος: «Ένταλμα σύλληψης» του μαθητή που κατέβασε τη σημαία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει το θέμα με τον 16χρονο ελληνοκύπριο μαθητή ο οποίος κατέβασε την τουρκική σημαία από Δημοτικό Σχολείο στα Κατεχόμενα.

13.09.2019 | 09:18

16χρονος Κύπρος: «Δικαστήριο» του ψευδοκράτους εξέδωσε την Πέμπτη «ένταλμα σύλληψης» εναντίον του 16χρονου Ελληνοκύπριου, που κατεγράφη σε βίντεο να κατεβάζει την τουρκική σημαία και να αφαιρεί φωτογραφία του Ραούφ Ντενκτάς από σχολείο στην κατεχόμενη Λύση, στις 8 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του γραφείου του λεγόμενου «αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι, έγιναν προσπάθειες μέσω των Ηνωμένων Εθνών για να επιστραφεί η σημαία και η φωτογραφία.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο 16χρονος επέστρεψε στις ελεύθερες περιοχές από το οδόφραγμα Περγάμου. Η ταυτοποίηση του 16χρονου έγινε από τον κατάλογο των Ελληνοκυπρίων που είχαν μεταβεί για την γιορτή της Παναγίας στην εκκλησία του κατεχόμενου χωριού τους. Η οικογένεια του μαθητή είναι αναστατωμένη και έχει ζητήσει μέσω διαφόρων παραγόντων να μην δοθεί περαιτέρω έκταση σε μια αυθόρμητη ενέργεια.

16χρονος Κύπρος: Ζήτησε συγγνώμη σύμφωνα με τα μέσα

Ο 16χρονος, σύμφωνα με το Cyprus Times παραδέχθηκε την πράξη του και εμφανίστηκε μετανιωμένος για την πράξη του. Τόσο ο ίδιος όσο και ο πατέρας του απολογήθηκαν. Άνθρωποι που βρέθηκαν στη Λύση την περασμένη Κυριακή απέδωσαν την ενέργεια του μαθητή στο νεαρό της ηλικίας του. Στην πλειονότητα τους οι παρευρισκόμενοι, μάλιστα, δεν είχαν αντιληφθεί εκείνη τη στιγμή το τι είχε συμβεί.

Τι είπε ο δήμαρχος της κατεχόμενης Λύσης Ανδρέας Καουρής

Μιλώντας στο newsit.gr, ο δήμαρχος της κατεχόμενης Λύσης Ανδρέας Καουρής χαρακτήρισε την κίνηση του νεαρού, ως πράξη ενάντια στην κατοχή, ενώ καυτηρίασε τον τρόπο που τα μέσα ενημέρωσης προβάλλουν το θέμα. «Την περασμένη Κυριακή, μετά από 45 χρόνια κατοχής της Λύσης, καταφέραμε να πραγματοποιηθεί θεία λειτουργία στην εκκλησία μας. Πάνω από 2.000 μαζεύτηκαν και πήγαν στη λύση για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία. Ένα νεαρό παιδί, πάνω στον αυθορμητισμό του, πήγε και κατέβασε την τουρκική σημαία», ανέφερε αρχικά για να συμπληρώσει: «κάποιοι το μεγαλοποίησαν και το ανήγαγαν σε μείζον εθνικό θέμα. Πήγαμε ειρηνικά στην κατεχόμενη γενέτειρά μας και ειρηνικά αποχωρήσαμε». «Θέλαμε να στείλουμε το μήνυμα μιας ειρηνικής λύσης, της αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας και της επανένωσης», συμπλήρωσε.

16χρονος Κύπρος: Ήθελε να καταδείξει τον πόνο…

Σχολιάζοντας την κίνηση του 16χρονου, επεσήμανε ότι επρόκειτο «για μια αυθόρμητη πράξη ενός νέου ανθρώπου εναντίον της κατοχής». «Ήθελε να καταδείξει τον πόνο, την αγωνία, τον καημό, το δικαίωμά μας στην επιστροφή. Το εκδήλωσε κατ’ αυτόν τον τρόπο», είπε. Ο ίδιος χαρακτήρισε τον νεαρό παιδί ήρεμο και ήσυχο, ενώ σημείωσε ότι επέστρεψε κι εκείνος μαζί με τους υπόλοιπους, ασφαλής στην ελεύθερη Κύπρο.

«Το θέμα είναι ότι πήγαμε και επιστρέψαμε ειρηνικά. Θέλω να σταθώ στην εκδήλωση κι όχι στον κίνδυνο στον οποίο μπήκε ο νεαρός. Ήταν μια αντικατοχική, ειρηνική εκδήλωση που έστειλε το μήνυμα της αγάπης για τη γενέθλια γη» εξήγησε ο κ. Καουρής και κατέληξε: «δεν έχω μιλήσει με τον νεαρό. Έμαθα ότι είναι ένα παιδί, ήρεμο, ήσυχο. Πάνω στον αυθορμητισμό έκανε αυτή την πράξη. Ο 16χρονος επέστρεψε ασφαλής στην ελεύθερη Κύπρο». Τέλος, άφησε αιχμές για την τουρκοκυπριακή πλευρά τονίζοντας ότι «οι τουρκοκύπριοι ως συνήθως εκμεταλλεύονται και μεγιστοποιούν τέτοια γεγονότα για προφανείς λόγους».

16χρονος Κύπρος: Πώς σχολιάζουν το γεγονός οι βουλευτές

Βουλευτές των ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ κλήθηκαν να σχολιάσουν στην εκπομπή “Μεσημέρι και Κάτι” του ΣΙΓΜΑ το περιστατικό με την υποστολή της τουρκικής σημαίας στην κατεχόμενη Λύση από 16χρονο Ελληνοκύπριο.

Κυπριανού: Να είμαστε πολύ προσεκτικοί

«Πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί, διότι, όταν μιλάμε για μικρά παιδιά, για έφηβους, δεν αντιλαμβάνονται ίσως την σοβαρότητα των πράξεων τους όπως κι αν αισθάνονται κι όλοι το ίδιο αισθανόμαστε όταν βλέπουμε την τουρκική σημαία στις δικές μας περιοχές. Πρέπει να μάθουμε και να αφήνουμε αυτά τα πολύ σοβαρά θέματα σ’ αυτούς που πρέπει να τα χειρίζονται για να μην τα χρησιμοποιούν οι ίδιοι σαν προπαγάνδα είτε να μην έχουμε δυσμενείς εξελίξεις», ανέφερε. «Θυμάστε τι έγινε με μια άλλη τουρκική σημαία όταν ένας πατριώτης, πολύ πατριώτης προσπάθησε να κατεβάσει». Ο κ. Κυπριανού, πρόσθεσε ότι νιώθουμε όλοι το ίδιο όταν βλέπουμε τα τουρκικά σύμβολα στα ελληνικά μας εδάφη, όμως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Φακοντής: Δεν πρέπει να δίνουμε επιχειρήματα στην Τουρκία

To συγκεκριμένο συμβάν συνέβη από ένα ανήλικο παιδί, ανέφερε αρχικά ο κ. Φακοντής. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, σημείωσε, ότι ανεξαρτήτως των κινήτρων του παιδιού, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί ιδιαίτερα τώρα που βρισκόμαστε σε μια περίοδο διαπραγματεύσεων. Ερωτηθείς αν η πράξη ενός 16χρονου μπορεί να τορπιλίσει τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, απάντησε λέγοντας ότι δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι έχουμε να κάνουμε με την Τουρκία η οποία εκμεταλλεύεται το κάθε τι και δεν πρέπει να της δίνουμε επιχειρήματα. Επίσης, ο κ. Φακοντής, υποστήριξε ότι αυτό το γεγονός από το ανήλικο παιδί μπορεί να δώσει την ευκαιρία στους Τούρκους εθνικιστές να βάλουν εμπόδια στην μετάβαση των Ε/κ προς τα κατεχόμενα.

Exit mobile version