alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κλοπή στρατιωτικού υλικού στη Λέρο: “Έσπασε” αξιωματικός, κοντά στην εξιχνίαση οι Αρχές
"ΈΣΠΑΣΕ" ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ

Κλοπή στρατιωτικού υλικού στη Λέρο: “Έσπασε” αξιωματικός, κοντά στην εξιχνίαση οι Αρχές

Κλοπή στρατιωτικού υλικού στη Λέρο: Η υπόθεση με το κλεμμένο πολεμικό υλικό συνεχίζει να απασχολεί τις αρχές, με τις έρευνες na βρίσκονται πολύ κοντά στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Κλοπή στρατιωτικού υλικού στη Λέρο: Πολύ κοντά στην εξιχνίαση της κλοπής πυρομαχικών από τη ναυτική βάση στη Λέρο βρίσκεται το Πολεμικό Ναυτικό σε συνεργασία με την αντιτρομοκρατική, την ΕΥΠ και την εισαγγελία του Ναυτοδικείου. Η ομολογία μόνιμου στελέχους του Πολεμικού Ναυτικού που μέχρι πρόσφατα είχε την ευθύνη για τη φύλαξη της αποθήκης πυρομαχικών στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου  ότι τον Οκτώβριο του 2018 έδωσε το κλειδί της αποθήκης στον προηγούμενο διαχειριστή των πυρομαχικών που προορίζονταν για πολεμικές επιχειρήσεις, θεωρείται το πρώτο βήμα για την αποκωδικοποίηση της σοβαρής υπόθεσης.

Ο υπαξιωματικός, ανέφερε ότι τον Οκτώβριο του 2018 έδωσε τα κλειδιά στον προηγούμενο διαχειριστή που ζήτησε να μπει στον θάλαμο όπου φυλασσόταν ο φόρτος μάχης για τους βατραχανθρώπους των Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών. Ο νέος διαχειριστής της αποθήκης είχε αναλάβει καθήκοντα στις 3 Σεπτεμβρίου του 2018, περίπου ένα μήνα πριν το αίτημα του συναδέλφου του να του δώσει τα κλειδιά.

Κλοπή στρατιωτικού υλικού στη Λέρο: Έβγαλαν σταδιακά τα πυρομαχικά από την φυλασσόμενη αποθήκη

Ο υπαξιωματικός που παρέδωσε τα κλειδιά στον προκάτοχό του είπε ότι πείστηκε πως ο προηγούμενος διαχειριστής της αποθήκης πυρομαχικών ζήτησε να μπει στο χώρο με δύο βατραχανθρώπους για να αφήσουν υλικά των ΟΥΚ. Στο ερώτημα των διενεργούντων την προανάκριση γιατί έδωσε τα κλειδιά της αποθήκης σε πρόσωπα μη εξουσιοδοτημένα, ο υπαξιωματικός που ομολόγησε ότι έδωσε τα κλειδιά, απάντησε τον εμπιστευόταν.

Στην ομολογία του, ο προηγούμενος διαχειριστής της αποθήκης υποστήριξε ότι ο υπαξιωματικός που απέσπασε τα κλειδιά μαζί με τους δύο βατραχανθρώπους των ΟΥΚ μπήκαν στον ελεγχόμενο χώρο της αποθήκης σε τουλάχιστον δύο διαφορετικές περιπτώσεις το 2018. Όπως ισχυρίζεται ο υπαξιωματικός που «έσπασε» και παραδέχθηκε ότι άφησε τα κλειδιά της αποθήκης σε μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα, οι δύο ΟΥΚάδες με τον συνεργό τους έμπαιναν στην αποθήκη με μαύρες σακούλες και έβγαιναν κρατώντας τις ίδιες μαύρες σακούλες προφανώς γεμάτες με τα δύο αντιαρματικά, τις δύο νάρκες κατά προσωπικού, τις οπλοβομβίδες, τις 22 χειροβομβίδες, τις σφαίρες και το βραδύκαυστο φιτίλι που αφαιρέθηκαν από την φυλασσόμενη αποθήκη.

Κλοπή στρατιωτικού υλικού στη Λέρο: «Καταστράφηκα, αγαπάω την Ελλάδα»

Μετά την ομολογία του, σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, ο υπαξιωματικός που παραδέχθηκε τη βαριά αμέλειά του να δώσει τα κλειδιά αποθήκης πυρομαχικών σε μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα μονολογούσε: «Καταστράφηκα, θα καταστραφώ, εγώ αγαπάω την Ελλάδα». Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί στους διενεργούντες την προανάκριση η στάση του υπαξιωματικού που κατηγορείται από τον συνάδελφό του ότι ζήτησε και πάρει τα κλειδιά της αποθήκης. Ο υπαξιωματικός Ι.Κ. που σήμερα υπηρετεί σε μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού στη Βόρεια Ελλάδα και μεταφέρθηκε στο Λακκί της Λέρου για τις έρευνες, φαίνεται «καλά διαβασμένος» -κατά την έκφραση προσώπου που γνωρίζει λεπτομέρειες της υπόθεσης- και επί του παρόντος αρνείται επίμονα την εμπλοκή του στην υπόθεση της κλοπής των πυρομαχικών αλλά και τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Οι ανακριτές συνεχίζουν την έρευνα επιδιώκοντας ακόμη μια κατάθεση που να τεκμηριώνει την ομολογία του πρώην διαχειριστή της αποθήκης πυρομαχικών, ενώ προσπαθούν να αποσπάσουν την ομολογία του στρατιωτικού που κατηγορείται ότι ζήτησε και έλαβε τα κλειδιά. Την ίδια ώρα, είναι άγνωστο τι έχει συμβεί με τον κλεμμένο οπλισμό και τα πυρομαχικά που προορίζονταν για τους βατραχανθρώπους του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ αναζητούνται οι δύο ΟΥΚάδες. Οι βατραχάνθρωποι που κατονομάστηκαν ως τα πρόσωπα που μετέφεραν το κλεμμένο στρατιωτικό υλικό έξω από τη βάση κατά πληροφορίες δεν ανήκουν πλέον στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού.

Κλοπή στρατιωτικού υλικού στη Λέρο: Ποιοι βρίσκονται στο επίκεντρο

Κλοπή στρατιωτικού υλικού στη Λέρο: Τι άρπαξαν από τις αποθήκες

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα News24/7, ο ακριβής αριθμός που λείπει από τις αποθήκες, είναι ο εξής:

6 οπλοβομβίδες
22 χειροβομβίδες
2 ρουκετοβόλα
30 μέτρα βραδύκαστο φυτίλι
Ένας αριθμός καπνογόνων
2 νάρκες

Κλοπή στρατιωτικού υλικού στη Λέρο: Χαμηλοί τόνοι από το ΓΕΝ για τη Λέρο

Το ΓΕΝ ωστόσο κρατάει χαμηλούς τόνους, αναφέροντας χθες σε ανακοίνωσή του πως οι έρευνες συνεχίζονται. Παράλληλα, με άλλη ανακοίνωσή του είχε διαψεύσει πως είχαν κλαπεί 140 νάρκες, όπως είχε διαρρεύσει.

«Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, γνωρίζεται ότι οι έρευνες αναφορικά με την υπόθεση της απώλειας στρατιωτικού υλικού από την Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ) από τις αρμόδιες Στρατιωτικές και Αστυνομικές αρχές, είναι σε πλήρη εξέλιξη. Υπό καθεστώς απόλυτης μυστικότητας, συνεχίζεται η προανακριτική διαδικασία. Το οριστικό αποτέλεσμά της, αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της έρευνας», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του.