Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αυθαίρετα – ΑΜΕΑ: “Τέλος” τα κτίρια που δεν έχουν ράμπες
ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ

Αυθαίρετα – ΑΜΕΑ: “Τέλος” τα κτίρια που δεν έχουν ράμπες

Αυθαίρετα - ΑΜΕΑ: Το υπουργείο θα προχωρήσει στα εν λόγω μέτρα ενσωματώνοντας στην νομοθεσία σχετική κοινοτική οδηγία, η οποία θα υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες των κτηρίων σε παρεμβάσεις μέχρι το 2020.

Αυθαίρετα – ΑΜΕΑ: Έντονες πιέσεις να εφαρμόσει την κοινοτική οδηγία για τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια που δεν είναι προσβάσιμα από ΑμΕΑ, δέχεται η Αθήνα τις τελευταίες ημέρες. Η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την πρόσβαση σε κτίρια από ΑμΕΑ, την οποία η Ελλάδα αγνοούσε, εξελίσσεται σε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, ενώ για ακόμα μία φορά έρχεται στην επιφάνεια το πρόβλημα των υποδομών για άτομα με αναπηρία στη χώρα μας. Πληροφορίες αναφέρουν, πως η Ελλάδα δέχεται μεγάλη πίεση να ενσωματώσει τη συγκεκριμένη οδηγία, παρότι στον σύγχρονο αστικό οικοδομικό κανονισμό έχει γίνει ήδη η ενσωμάτωση των απαιτούμενων προϋποθέσεων. Αυτό βέβαια δεν λύνει το ζήτημα των χιλιάδων ιδιωτικών και κυρίως δημόσιων κτιρίων που δεν διαθέτουν προσβασιμότητα.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το υπουργείο Περιβάλλοντος, η γενική γραμματεία της κυβέρνησης έχει επιφορτισθεί με το έργο συντονισμού όλων των υπουργείων, προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα. Οι πληροφορίες θέλουν τη νομοθετική πρωτοβουλία να λογίζει ως αυθαίρετα όσα κτίσματα δεν συμμορφωθούν, ώστε να προβλέπουν προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρία. Στο θέμα της προσβασιμότητας υπάρχει οριζόντια συνεργασία κυβερνητικών φορέων, έτσι ώστε, όχι μόνο να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής των ατόμων με κινητικές δυσκολίες, αλλά να προληφθούν και τα στενά χρονοδιαγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυθαίρετα – ΑΜΕΑ: Θα ζητήσουν παράταση

Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος επισημαίνουν ότι θα ασκηθούν πιέσεις ώστε να δοθεί παράταση δεδομένου ότι η χώρα μας δεν είναι καθόλου προετοιμασμένη γι΄αυτό και πρακτικά θα θεωρούνταν αυθαίρετα σχεδόν όλα τα κτίσματα της χώρας. Αντίστοιχο πρόβλημα όσον αφορά στα ιδιωτικά κτίρια έχουν και τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης, τα οποία όμως στην πλειονότητά τους έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες παρεμβάσεις όσον αφορά τις δημόσιες υποδομές.

Αυθαίρετα – ΑΜΕΑ: Ο νέος οικοδομικός κανονισμός

Σε κάθε περίπτωση οι παρεμβάσεις και στην Ελλάδα θα ξεκινήσουν από τα δημόσια κτίρια και τους χώρους συνάθροισης κοινού στο αστικό περιβάλλον. Θετικό θεωρείται, πάντως, το γεγονός ότι ο νέος οικοδομικός κανονισμός έχει εναρμονιστεί με αυτές τις απαιτήσεις και τα καινούρια κτίρια διαθέτουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Όσον αφορά στα ιδιωτικά κτίρια, ήδη εκφράζονται σκέψεις για σχετικές προβλέψεις επιδότησης μέσω προγραμμάτων αντίστοιχων με το «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον», οι οποίες αναμένεται να συζητηθούν το προσεχές διάστημα.

Πρόστιμα για το Κτηματολόγιο

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμόσει την μέθοδο «καρότο και μαστίγιο» για όσους επιμένουν να μην δηλώνουν τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο. Σε πρώτη φάση το υπουργείο εξετάζει ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την δήλωση, δεδομένου ότι σε κάποιες περιοχές, κυρίως αγροτικές, οι δηλώσεις δεν ξεπερνούν το 2% των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Κατά μέσο όρο στην επικράτεια το ποσοστό ανέρχεται μόλις στο 20%. Εάν όμως η απλοποίηση της διαδικασίας δεν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, το υπουργείο προτίθεται να προχωρήσει στην επιβολή προστίμων για τους πολίτες που καθυστερούν ή αδιαφορούν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις