Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Μηνιγγίτιδα Β’ στα παιδιά: Έγκαιρη πρόληψη των μαθητών
PLUS

Μηνιγγίτιδα Β’ στα παιδιά: Έγκαιρη πρόληψη των μαθητών

Μηνιγγίτιδα Β' στα παιδιά: Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά και οι γονείς καλούνται να ενημερωθούν για την μηνιγγίτιδα β', την επικίνδυνη νόσο που απειλεί ήδη τα παιδιά από τη βρεφική τους ηλικία

Μηνιγγίτιδα Β’ στα παιδιά: Τα σχολεία ξεκίνησαν και οι γονείς προσπαθούν να οργανωθούν για την νέα σχολική χρονιά. Πόσα όμως πράγματα γνωρίζουν για τη μηνιγγίτιδα Β; Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι γονείς πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα. Να αγοράσουν τετράδια, μολύβια, μαρκαδόρους αλλά και να ετοιμάσουν ένα πρόγραμμα για τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Μέσα σε όλα αυτά, μια επίσκεψη στον παιδίατρο, που θα τους δώσει την απαραίτητη ιατρική βεβαίωση για την καλή υγεία του παιδιού, είναι απαραίτητη. Αλλά είστε σίγουροι πως το παιδί σας δεν θα κινδυνεύσει από σοβαρές μολύνσεις όπως η μηνιγγίτιδα Β;

Είναι γνωστό ότι στο σχολείο, το φροντιστήριο αλλά και στα αθλητικά κέντρα, ο συνωστισμός των παιδιών είναι μεγάλος. Τα παιδιά τρέχουν, παίζουν, αγκαλιάζονται χωρίς να δίνουν σημασία στην μετάδοση ιών. Οι ιώσεις και τα κρυολογήματα δίνουν και παίρνουν και παρόλο που έχετε κάνει ό,τι μπορείτε, πάλι το παιδί σας μπορεί να κολλήσει κάτι. Ωστόσο, μπορείτε να είστε σίγουροι τουλάχιστον πως το παιδί σας δεν θα κολλήσει μηνιγγίτιδα Β, μια επικίνδυνη νόσο που προσβάλει μωρά, νήπια και νεαρούς ενήλικες και που μπορεί να εξελιχθεί ταχύτατα μέσα σε 24 μόλις ώρες, προκαλώντας ακόμη και μόνιμες αναπηρίες ή θάνατο. Και την στιγμή μάλιστα, που προσφάτως έχουν καταγραφεί κρούσματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Μηνιγγίτιδα Β’:Ένα εκπληκτικό video animation που περιγράφει σημάδια και συμπτώματα

Μηνιγγίτιδα Β’: Συμπτώματα και πρόληψη νόσου

Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της μηνιγγίτιδας Β είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, που δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β. Η μηνιγγίτιδα τύπου Β είναι ο επικρατέστερος από τους τύπους της νόσου που προσβάλει βρέφη, νήπια και εφήβους.

Τα συμπτώματά της μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα, και μπορεί μέσα σε μόλις 24 ώρες να οδηγήσει ένα παιδί ακόμα και στο θάνατο. Η μηνιγγίτιδα Β μεταδίδεται με τις πιο απλές καθημερινές συνήθειες όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Αποτελεί επίσης, έκπληξη το γεγονός ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να είναι αυτός που θα το μεταφέρει, χωρίς να το καταλάβει, σε νεαρά μέλη της οικογένειάς του. Οι γονείς λοιπόν θα πρέπει να ενημερωθούν σωστά από το γιατρό τους και να σπεύσουν να εμβολιάσουν  τα παιδιά τους, πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Μηνιγγίτιδα B’: Ειδικός εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις