Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / “Ελευθέριος Βενιζέλος” πώληση: Διαγωνισμός για το 30% των μετοχών
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΣΟΙΠ

“Ελευθέριος Βενιζέλος” πώληση: Διαγωνισμός για το 30% των μετοχών

"Ελευθέριος Βενιζέλος" πώληση: Η πώληση του συγκεκριμένου ποσοστού εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για το σύνολο των αποκρατικοποιήσεων όπως το έχει εκπονήσει και ανακοινώσει προεκλογικά.

“Ελευθέριος Βενιζέλος” πώληση: «Κινούμε άμεσα τη διαδικασία για την πώληση του 30% που κατέχει το Δημόσιο στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος“», αποφάσισε η κυβέρνηση, όπως έγινε γνωστό μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΟΙΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία για την πώληση του 30% του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» είχε ξεκινήσει από το ΤΑΙΠΕΔ ήδη από τις 28 Ιουνίου. Ωστόσο δεν είχαν υπογραφεί μία απόφαση που είχε να κάνει με τη σύνθεση του ΔΣ. Μετά την υπογραφή της απόφασης γίνεται γνωστό πως ο νέος μέτοχος που θα αποκτήσει το 30% του αεροδρομίου θα συμμετέχει στο ΔΣ με 2 μέλη. Ο διαγωνισμός για την πώληση του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» είναι ήδη σε εξέλιξη και λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ ο υπουργός Οικονομικών έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ιδεολογική και πολιτική μας θέση, όπως διαρκώς τονίζουμε, είναι ότι αντιμετωπίζουμε τις αποκρατικοποιήσεις ως αναπτυξιακό εργαλείο της οικονομίας, αρκεί αυτές να πραγματοποιούνται με όρους απόλυτης διαφάνειας και γνώμονα εν τέλει το δημόσιο συμφέρον. Και όχι μόνο ως μέσο αύξησης των δημοσίων εσόδων. Στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο Υπουργός Οικονομικών είχαμε επισημάνει ότι θα επιδιώξουμε την διαδικασία ολοκλήρωσης των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η χώρα προς αυτή την κατεύθυνση. Σήμερα υλοποιούμε μία ακόμη δέσμευση που είχαμε αναλάβει.

Με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο συνήλθε υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, μετά από εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών, προχωρούμε τη διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών. Αυτή είναι η πρώτη διαδικασία αποκρατικοποίησης της σημερινής Κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι δέσμευση για την εν λόγω αποκρατικοποίηση είχε αναλάβει η προηγούμενη Κυβέρνηση, η οποία φυσικά ουδέποτε υλοποιήθηκε».

“Ελευθέριος Βενιζέλος” πώληση: Δύο φάσεις

Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: τη φάση προεπιλογής (Α’ Φάση) και τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών (Β’ Φάση). Οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος θα πρέπει να υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους στις 30 Σεπτεμβρίου εφέτος.

Η Σύμβαση Ανάπτυξης Αεροδρομίου προβλέπει περιορισμούς αναφορικά με τη μεταβίβαση μετοχών του ΔΑΑ πάνω από ορισμένο ποσοστό και οι λεπτομέρειες σχετικά με τον διαγωνισμό περιγράφονται στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ.

Οι τράπεζες Deutsche Bank AG (London branch) και Eurobank Ergasias ενεργούν ως Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι, η κοινοπραξία των δικηγορικών εταιρειών Your Legal Partners και Δρακόπουλος Βασαλάκης ως Νομικοί Σύμβουλοι και η Arup Partnership ως Τεχνικός Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ για το έργο.

Σημειώνεται ότι ο ΔΑΑ ιδρύθηκε το 1996 με σκοπό την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» για περίοδο 30 ετών σύμφωνα με τη Σύμβαση Ανάπτυξης Αεροδρομίου. Τον Φεβρουάριο 2019 τέθηκε σε ισχύ η χρονική επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ για επιπλέον 20 έτη (έως τις 11/06/2046). Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας και διακινεί 24 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, εκ των οποίων οι 16,4 εκατομμύρια επιβάτες είναι διεθνείς.

“Ελευθέριος Βενιζέλος” : Ρεκόρ όλων των εποχών τα 3 εκατ. του Αυγούστου

Το 2019, είναι χρονιά κατά την οποία ο ελληνικός τουρισμός έχει ταλαντεύσεις. Άλλωστε, τα μηνύματα που έρχονται ακόμα και από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς, δείχνουν ότι υπάρχει μείωση στις πληρότητες. Τα στοιχεία από τις αφίξεις του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, είναι ενδεικτικά της θετικής εικόνας. Μάλιστα, τον Αύγουστο καταγράφηκε ρεκόρ αφίξεων όλων των εποχών, με 3.083.943 αφίξεις, έναντι 2.889.163 του περσινού μήνα. Η αύξηση αυτή, επήλθε επειδή υπήρξε αύξηση και στις πτήσεις, με 26.644 έναντι 26.052 του Αυγούστου 2018.

Επίσης, η κίνηση εξωτερικού κατέγραψε αύξηση κατά 8,1% με 2.123.935 αφίξεις, ενώ η κίνηση εσωτερικού κατέγραψε μείωση κατά 1,1%, με 925.164 αφίξεις. Αξίζει να σημειώσω, ότι αρνητικά κινήθηκε και ο Ιούλιος, για τις αφίξεις εσωτερικού, κάτι που δεν είχε σημειωθεί από την αρχή της χρονιάς κι αυτό προβληματίζει.

Πάντως, η συνολική κίνηση στο 8μηνο του 2019 είναι στο +6,7% από το περσινό 8μηνο, με 17.278.439 ταξιδιώτες, με +2,2% αύξηση κίνησης εσωτερικού και +8,8% κίνησης εξωτερικού.

Εξάλλου και οι πτήσεις στο 8μηνο κινούνται στο +5,3%, με 154.311, έναντι 146.584 πέρυσι στο 8μηνο. Οι πτήσεις εσωτερικού είναι στο +7,7%, ενώ οι πτήσεις του εξωτερικού στο +3,6% κι αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι με περισσότερες πτήσεις εσωτερικού έχουμε λιγότερες αφίξεις, ήτοι μειωμένες πληρότητες. Αντίθετα, καλύτερα κινήθηκαν οι πληρότητες στις πτήσεις εξωτερικού.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις