alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πρώτη μέρα στο σχολείο: Πότε χτυπάει το κουδούνι στις χώρες του κόσμου
ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτη μέρα στο σχολείο: Πότε χτυπάει το κουδούνι στις χώρες του κόσμου

Πρώτη μέρα στο σχολείο: Μπορεί τα σχολεία στις περισσότερες χώρες να ξεκινούν την ίδια περίοδο, ωστόσο η πρώτη μέρα διαφέρει ανάλογα με τη χώρα.

Πρώτη μέρα στο σχολείο: Πρώτη ημέρα στο σχολείο, σήμερα Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019. Το κουδούνι χτύπησε στα σχολεία για εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές και ακολούθησε ο καθιερωμένος Αγιασμός. Στην Ελλάδα, η πρώτη ημέρα στο σχολείο είναι πάντα η 11η Σεπτεμβρίου ή η πρώτη επόμενη Δευτέρα μετά το σαββατοκύριακο εάν η 11η Σεπτεμβρίου πέφτει Σάββατο ή Κυριακή.

Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς ήχησε σήμερα στα περίπου 13.300 σχολεία και των δύο βαθμίδων στη χώρα με σχεδόν 1,3 εκατομμύρια μαθητές. Το υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να ανοίξουν ομαλά όλα τα σχολεία, παρότι απομένει να γίνουν και άλλες προσλήψεις εκπαιδευτικών για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων. Ειδικότερα, για την έναρξη της σχολικής χρονιάς τα βιβλία είναι στα σχολεία ήδη από τον Αύγουστο.

Πρώτη μέρα στο σχολείο: Πότε χτυπάει το κουδούνι σε άλλες χώρες

Μπορεί τα σχολεία στις περισσότερες χώρες να ξεκινούν την ίδια περίοδο, ωστόσο η πρώτη μέρα διαφέρει ανάλογα με τη χώρα. Υπάρχουν χώρες που το κουδούνι χτυπά τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο στο Βόρειο Ημισφαίριο και τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο στο Νότιο Ημισφαίριο.

Πρώτη μέρα στο σχολείο: Στην Κόστα Ρίκα

Η πρώτη μέρα στο σχολείο στην Κόστα Ρίκα είναι στις αρχές Φεβρουαρίου. Το Υπουργείο Παιδείας αλλάζει την ημερομηνία κάθε έτος για να εξασφαλίσει 200 αποτελεσματικές μέρες στο σχολικό ημερολόγιο.

Πρώτη μέρα στο σχολείο: Στις Ηνωμένες Πολιτείες

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η εκπαιδευτική πολιτική καθορίζεται κυρίως σε πολιτειακό επίπεδο και στο επίπεδο των επιμέρους σχολικών επαρχιών. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη ημέρα όπου αρχίζουν τα σχολεία. Κατά τη διάρκεια μεγάλου μέρους του 20ου αιώνα, ήταν σύνηθες για τα σχολεία να αρχίζουν σύντομα μετά την Ημέρα της Εργασίας (αρχές Σεπτεμβρίου) και σε ορισμένες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών αυτό εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι σήμερα. Ωστόσο, η αρχή του σχολείου σε νωρίτερη ημερομηνία γίνεται όλο και πιο συνηθέστερη, δηλαδή τον Αύγουστο ή ακόμα και στα τέλη Ιουλίου. Για παράδειγμα, στην Ενοποιημένη Σχολική Επαρχία του Σαν Ντιέγκο στο Σαν Ντιέγκο στη Καλιφόρνια, η πρώτη μέρα του σχολικού έτους 2017-18 ορίστηκε στις 28 Αυγούστου.

Πρώτη μέρα στο σχολείο: Στις Φιλιππίνες

Το κυβερνητικό σχολικό ημερολόγιο στις Φιλιππίνες συνήθως αρχίζει τον Ιούνιο κάθε έτους. Ωστόσο, τα ιδιωτικά σχολεία έχουν την εξαίρεση να αποκλίνουν από το ημερολόγιο σύμφωνα με τον Δημοκρατικό Νόμο αρ. 7797. Κάποια κολέγια ή πανεπιστήμια μπορεί να ξεκινούν το σχολικό έτος τον Αύγουστο. Η σχολική χρονιά πρέπει να αποτελείται από 200, αλλά όχι περισσότερες από 220 ημέρες.

Πρώτη μέρα στο σχολείο: Στη Σιγκαπούρη

Το σχολικό έτος για τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Σιγκαπούρης ξεκινά στις αρχές Ιανουαρίου και τελειώνει κάποια στιγμή τον Νοέμβριο. Αυτό λαμβάνει υπόψη τις 40 εβδομάδες διδασκαλίας και μάθησης σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, πριν από την έναρξη των εθνικών εξετάσεων, καθώς και έξι εβδομάδες διακοπών στο τέλος του έτους για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

Πρώτη μέρα στο σχολείο: Στην Πολωνία

Σύμφωνα με το διάταγμα του Πολωνού Υπουργού Δημόσιας Εκπαίδευσης του 2010, η πρώτη μέρα στο σχολείο για τα σχολεία τακτικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην Πολωνία είναι η 1η Σεπτεμβρίου ή η πρώτη επόμενη Δευτέρα αν η 1η Σεπτεμβρίου πέφτει τη Παρασκευή, το Σάββατο ή την Κυριακή. Η τελευταία μέρα είναι η τελευταία Παρασκευή μετά τις 18 Ιουνίου. Στο παρελθόν, σύμφωνα με παρόμοιο διάταγμα του 2002, η παραπάνω εξαίρεση ήταν μόνο για το Σάββατο και την Κυριακή, και η τελευταία ημέρα ήταν η πρώτη Παρασκευή μετά τις 18 Ιουνίου.

Πρώτη μέρα στο σχολείο: Στη Ρωσία

Τα σχολεία στη Ρωσία (πρώην Σοβιετική Ένωση) ιστορικά αρχίζουν στις 1 Σεπτεμβρίου. Η ακριβής ημερομηνία για την χώρα επικυρώθηκε με Διάταγμα του Συμβουλίου των Επιτρόπων του Λαού το 1935 και καθορίστηκε επίσημα με Διάταγμα του Ανωτάτου Σοβιέτ της Σοβιετικής Ένωσης αρ. 3018-Χ το 1980. Το 1984, η 1η Σεπτεμβρίου ορίστηκε επίσημα ως Ημέρα της Γνώσης. Αν η 1η Σεπτεμβρίου πέφτει Κυριακή, τα περισσότερα σχολεία επιλέγουν να διεξάγουν μια παραδοσιακή τελετουργική γιορτή, η οποία σηματοδοτεί συμβολικά την έναρξη του σχολικού έτους, και τα πραγματικά μαθήματα αρχίζουν τη Δευτέρα. Παραδοσιακά οι μαθητές φέρνουν λουλούδια για τους καθηγητές.

Πρώτη μέρα στο σχολείο: Σε Αγγλία και Ουαλία

Η πρώτη μέρα στο σχολείο για τα δημόσια σχολεία στην Αγγλία και την Ουαλία ποικίλλει ανάλογα με την τοπική αρχή και μερικές φορές από το σχολείο, αλλά σχεδόν πάντα συμβαίνει κατά την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, ή περιστασιακά κατά τη δεύτερη εβδομάδα.

Πρώτη μέρα στο σχολείο: Στην Σκωτία

Η σχολική χρονιά στη Σκωτία αρχίζει από τα μέσα έως τα τέλη Αυγούστου, περισσότερο από μία εβδομάδα νωρίτερα απ’ ότι στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ακριβής ημερομηνία ποικίλλει ανάλογα με την τοπική αρχή και μερικές φορές από το σχολείο.