Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Νετανιάχου – Κοιλάδα του Ιορδάνη: “Θα προσαρτήσω εδάφη της Δυτικής Όχθης αν επανεκλεγώ”
ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου – Κοιλάδα του Ιορδάνη: “Θα προσαρτήσω εδάφη της Δυτικής Όχθης αν επανεκλεγώ”

Νετανιάχου - Κοιλάδα του Ιορδάνη: «Μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης πρόθεσή μου είναι να εφαρμόσω ισραηλινή κυριαρχία στην Κοιλάδα του Ιορδάνη και στην βόρεια Νεκρά Θάλασσα», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, μία εβδομάδα πριν τις εκλογές.

Νετανιάχου – Κοιλάδα του Ιορδάνη: Σειρήνες πολέμου ηχούν στη Μέση Ανατολή, μετά τη “βόμβα” του Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με την κατάληψη της κατεχόμενης Κοιλάδας του Ιορδάνη που βρίσκεται στη Δυτική Όχθη.  Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι θα προσαρτήσει εδάφη της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, αν επανεκλεγεί στις βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Τρίτης (17/9).

«Σήμερα ανακοινώνω την πρόθεσή μου, μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, να εφαρμόσω την ισραηλινή κυριαρχία στην Κοιλάδα του Ιορδάνη και στην βόρεια Νεκρή Θάλασσα», δήλωσε ο Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου. Η Κοιλάδα του Ιορδάνη θεωρείται περιοχή στρατηγικής σημασίας, στη Δυτική Όχθη και αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της Δυτικής Όχθης, των παλαιστινιακών εδαφών που κατέχει το Ισραήλ από το 1967. Ανάλογη δήλωση είχε κάνει και τον Απρίλιο ο Νετανιάχου και την είχε επαναλάβει πριν από λίγες ημέρες.

https://twitter.com/netanyahu/status/1171452441721655298?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1171452441721655298&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.skai.gr%2Fnews%2Fworld%2Farticle%2F413398%2Fnetaniahou-tha-prosartiso-tin-koilada-tou-iordani-ean-epaneklego%2F

Σπόντες για χείρα βοηθείας από τις ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ άφησε να εννοηθεί ότι αυτή η κίνηση μπορεί να έχει την έγκριση της Ουάσινγκτον. «Περιμένω να το κάνω αυτό με τον μέγιστο συντονισμό με τον Ντόναλντ Τραμπ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου, που ανέφερε ότι η προσάρτηση εδαφών της Δυτικής Όχθης θα ξεκινήσει με την Κοιλάδα του Ιορδάνη. «Αυτό θα είναι μια ιστορική και μοναδική ευκαιρία να εφαρμόσουμε την κυριαρχία μας στους οικισμούς μας στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια και σε άλλες τοποθεσίες κρίσιμες για την ασφάλειά μας, την κληρονομιά μας και το μέλλον μας», δήλωσε ακόμη ο Νετανιάχου, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Το Ισραήλ έχει κατασκευάσει οικισμούς εποίκων στην περιοχή. Τυχόν προσάρτησή τους, θα ισοδυναμεί με αφαίρεση γης που διεκδικούν οι Παλαιστίνιοι ως τμήμα μελλοντικού κράτους τους.

Υπενθυμίζεται πως η Δυτική Όχθη τέθηκε υπό τον έλεγχο του Τελ Αβίβ μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967, όμως αλλεπάλληλες ισραηλινές κυβερνήσεις έχουν αποφύγει να προβούν σε πλήρη προσάρτηση.

Παλαιστίνιοι: Καταφανής παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Ο Νετανιάχου είναι ο πρωταρχικός καταστροφέας της ειρηνευτικής διαδικασίας, σχολίασε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχαμάντ Σταγιέχ. Η εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Χανάν Ασράουι δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μια τέτοια κίνηση «θα καταστρέψει κάθε ευκαιρία ειρήνης». «Είναι μια καταφανής παραβίαση του διεθνούς δικαίου, μια καταφανής κλοπή γης, μια εθνοκάθαρση. Δεν καταστρέφει μόνο τη λύση των δύο κρατών, αλλά κάθε ευκαιρία ειρήνης και αλλάζει τη συμφωνία».

Σειρήνες πολέμου από τη Γάζα διέκοψαν ομιλία Νετανιάχου

Σειρήνες αεράμυνας για πιθανή επίθεση με ρουκέτες, από τη Γάζα, ήχησαν όταν ο Νετανιάχου βρισκόταν στο βήμα προεκλογικής συγκέντρωσης του κόμματός του στο νότιο Ισραήλ. Ο Νετανιάχου, χωρίς να τραυματιστεί, λίγα λεπτά αργότερα, συνέχισε την ομιλία του καθώς σίγησαν οι σειρήνες. Προκλήθηκε ωστόσο αναστάτωση, με τον φόβο να είναι έκδηλος, καθώς σωματοφύλακες έτρεξαν και απομάκρυναν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

«Αποχωρήστε με ηρεμία», είπε ο Νετανιάχου στο κοινό της συγκέντρωσης λίγο προτού οι σωματοφύλακές του τον μετακινήσουν βιαστικά έξω από την αίθουσα, έδειξε το βίντεο από την ζωντανή μετάδοση που προβαλλόταν σε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης του κόμματος Λικούντ.

Δεν ανέλαβε καμία οργάνωση την ευθύνη

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας προς την πόλη Ασντόντ, όπου διεξαγόταν η προεκλογική συγκέντρωση και προς την πόλη Ασκελόν. Και οι δύο ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το ισραηλινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας «Σιδηρούς Θόλος» (Iron Dome). Καμία οργάνωση του παλαιστινιακού θύλακα δεν ανέλαβε μέχρι στιγμής την ευθύνη για την εκτόξευση των ρουκετών. Η κοιλάδα βρίσκεται σε στρατηγικής σημασίας σημείο στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας.

Σφοδρές αντιδράσεις

Εάν αναδειχθεί νικητής στην εκλογική αναμέτρηση της επόμενης εβδομάδας, στις 17 Σεπτεμβρίου, τότε ο Νετανιάχου θα καταλάβει – όπως υπόσχεται – μέρος της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, στα σύνορα με την Ιορδανία. «Στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε την ισραηλινή κυριαρχία στην Κοιλάδα της Ιορδανία και το βόρειο τμήμα της Νεκρής Θάλασσας» τόνισε ο Νετανιάχου.

Ο ΟΗΕ έκρουσε τον κώδωνα προειδοποιώντας το Ισραήλ κατά της μερικής προσάρτησης της Δυτικής Όχθης, με τα Ηνωμένα Έθνη να μιλούν για μια «καταστροφική προοπτική».

«Μια τέτοια προοπτική θα ήταν καταστροφική για τη δυνατότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, για την περιφερειακή ειρήνη και για την ίδια την ουσία της λύσης των δύο κρατών», Ισραήλ και Παλαιστίνης, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουτζαριτς, μετά την ανακοίνωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι θα προσαρτήσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη στην περίπτωση που επανεκλεγεί στις ισραηλινές κοινοβουλευτικές εκλογές της επόμενης εβδομάδας.

«Οποιαδήποτε απόφαση του Ισραήλ να επιβάλει τους νόμους του, τη δικαιοδοσία και την διακυβέρνηση του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη δεν θα είχε καμία διεθνή νομική ουσία», πρόσθεσε ο Ντουτζάριτς.

Ερωτηθείς για την αντίδραση του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Η θέση του Γενικού Γραμματέα είναι σαφής: Οι μονομερείς ενέργειες δεν βοηθούν την ειρηνευτική διαδικασία».

Αντίδραση και από Τσαβούσογλου

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεχμέτ Τσαβούσογλου επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό κατηγορώντας τον για τις «παράνομες, αθέμιτες και επιθετικές» προεκλογικές του δεσμεύσεις που αποτελούν μέρος ενός «ρατσιστικού κράτους απαρτχάιντ».

«Η προεκλογική υπόσχεση του Νετανιάχου, που προσφέρει κάθε είδους παράνομα, αθέμιτα και επιθετικά μηνύματα πριν τις εκλογές, είναι μέρος ενός ρατσιστικού κράτους απαρτχάιντ», είπε με tweet του στα αγγλικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ. «Η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Παλαιστίνιων αδερφών μας μέχρι το τέλος», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Ιορδανία: Κάτι τέτοιο θα σύρει την περιοχή σε βία

Η δέσμευση του Νετανιάχου προκάλεσε σχεδόν αμέσως τις έντονες αντιδράσεις και των χωρών του αραβικού κόσμου, με την Ιορδανία να προειδοποιεί ότι η κίνηση αυτή «θα σύρει την περιοχή σε βία».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις