Αντώνης Λιβάνης: Ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Αντώνης Λιβάνης: Ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Αντώνης Λιβάνης: Ο μακροβιότερος συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου έφυγε από τη ζωή.

11.09.2019 | 22:41

Αντώνης Λιβάνης: Πέθανε σήμερα το βράδυ σε ηλικία 94 ετών το ιδρυτικό στέλεχος και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Αντώνης Λιβάνης. Ο Αντώνης Λιβάνης υπήρξε επιχειρηματίας, εκδότης και πολιτικός και ο μακροβιότερος συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη είναι δημιούργημά του και μια από τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στον κλάδο των εκδόσεων. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού όλη την κυρίαρχη οκταετία του ΠΑΣΟΚ (1981-1989) και Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ (1993-1996).

Ο Αντώνης Λιβάνης γεννήθηκε το 1925 στην Πάτρα. Γόνος εύπορης οικογένειας, σπούδασε στην Ανώτατη Εμπορική Σχολή και ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις. Παράλληλα με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, έγινε δραστήριος παράγοντας της Πάτρας στην υπηρεσία του Γεωργίου Παπανδρέου. Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου γύρισε στην Ελλάδα το 1961 και ασχολήθηκε με την πολιτική (1964),  ο Αντώνης Λιβάνης έγινε Διευθυντής του Γραφείου του.

Αντώνης Λιβάνης: Φυλακή και εξορία στη δικτατορία

Κατά τη διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών ο Αντώνης Λιβάνης συνελήφθη και πέρασε συνολικά 5,5 χρόνια σε φυλακές και εξορία. Τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη τον ίδρυσε επιστρέφοντας από τη δικτατορία το 1972. Συμμετείχε στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, κάτι που οδήγησε σε ανελέητο κυνηγητό από τις μυστικές υπηρεσίες της Χούντας με εντολή να συλληφθεί πάση θυσία. Ο Λιβάνης, όμως, κατάφερε να διαφύγει στη Ρώμη.

Το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία

Με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981, ανέλαβε Γενικός Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού και Γενικός Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ (χωρίς ο ίδιος να είναι βουλευτής) στην οποία επέβαλλε σκληρή πειθαρχία. Κράτησε αυτές τις θέσεις ως την πτώση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το καλοκαίρι του 1989. Δεν δέχθηκε ποτέ να μπει στην επίσημη πολιτική και να γίνει βουλευτής. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αντώνης Λιβάνης είναι ο δημιουργός του Πρωθυπουργικού Γραφείου ως αυτοτελούς δημόσιας υπηρεσίας (νόμος 1299/1982) και ο ρόλος του ήταν ο γενικός συντονισμός και η επίβλεψη των Υπουργών.

Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ

Όταν το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε στην εξουσία το 1993, διορίστηκε Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και έγινε ο βασικός χειριστής όλων των ενδοκυβερνητικών υποθέσεων. Ο Κώστας Σημίτης τού πρότεινε θέση στο Υπουργικό Συμβούλιο το 1996, αλλά δεν τη δέχτηκε.

Ο Αντώνης Λιβάνης άφησε πίσω του, τη σύζυγό του, Κατερίνα Κατέχου και τα δύο παιδιά τους, τον Ηλία (που σήμερα διευθύνει τον εκδοτικό οίκο) και τη Γιώτα.

Τσίπρας: Ο Αντώνης Λιβάνης υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία της προοδευτικής παράταξης

«Ο Αντώνης Λιβάνης υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία της προοδευτικής παράταξης», έγραψε με ανάρτησή του στο facebook ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας τόνισε για τον θάνατο του μεγάλου εκδότη πως ήταν «παρών για δεκαετίες στους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία, δικαιοσύνη και πρόοδο. Ένα παράδειγμα σεμνότητας και αφοσίωσης στο λαό και την Ελλάδα, η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τους συντρόφους του».

Γεννηματά: Σφράγισε με το ήθος του μια ολόκληρη εποχή

«Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε το ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τον δικό μας άνθρωπο, τον αγαπημένο μας Αντώνη Λιβάνη. Στην πρώτη γραμμή της αντιστασιακής δράσης ενάντια στη δικτατορία και με συνεχή και συνεπή παρουσία στους προοδευτικούς πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Ως ο στενότερος συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου τίμησε την εμπιστοσύνη του και υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία που σφράγισε με την δημόσια παρουσία , την προσφορά και το ήθος του μια ολόκληρη εποχή. Θα τον θυμόμαστε με σεβασμό και θα τον τιμούμε πάντα. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά.

Παπανδρέου: Αφήνεις ένα βαθύ αποτύπωμα

Σε πιο προσωπικό τόνο ο αποχαιρετισμός του Γιώργου Παπανδρέου, που έγραψε στο Twitter: «Η θλίψη για τη φυγή σου, μεγάλη. Έγραψες έναν συγκλονιστικό κύκλο ζωής. Αφήνεις ένα βαθύ αποτύπωμα. Καλό σου ταξίδι, Αντώνη».

Exit mobile version