alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης – Ερντογάν: Η πρώτη συνάντηση
ΜΙΑ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - CRASH TEST ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΝΔΡΩΝ

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Η πρώτη συνάντηση

Μητσοτάκης – Ερντογάν: «Κλείδωσε» το ραντεβού στη Νέα Υόρκη.

Μητσοτάκης – Ερντογάν: «Κλείδωσε», όπως όλα δείχνουν, η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το τετ-α-τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, θα πραγματοποιηθεί μέσα στο διήμερο 24-25 Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για το πρώτο crash test στις σχέσεις και τη χημεία των δύο ανδρών και μία συνάντηση που χαρακτηρίζεται από όλους κρίσιμη. Κι αυτό γιατί γίνεται τη στιγμή που η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις και τη συγκρουσιακή της ρητορική στο Αιγαίο και την Κύπρο. Σε αυτά θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η αύξηση των προσφυγικών ροών, καθώς και το νέο παιχνίδι που παίζει η Τουρκία με το άνοιγμα προξενείου στην Αμμόχωστο.

Η συνάντηση με Αναστασιάδη

Την ίδια ώρα καθόλου τυχαία δεν θα πρέπει να χαρακτηριστεί η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Κύπριο πρόεδρο Τάσο Αναστασιάδη. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν σε κοινούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας και μάλιστα εξέδωσαν σχετικό κοινό ανακοινωθέν.

Το ανακοινωθέν

«Στη σημερινή συνάντηση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Συγκεκριμένα, για την άτυπη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο Ηγέτη κ. Μ. Ακιντζί στις 9 Αυγούστου, και την καταρχήν συναντίληψη για τους όρους αναφοράς, όσο και τις προσπάθειες με την Ειδική Απεσταλμένη του Γεν. Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κα. Τ. Χ. Λούτ για τη συνομολόγηση των Όρων Αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, αλλά και τα προβλήματα που παρεμβλήθηκαν από την Τουρκία στη συνέχεια.

Έγινε ακόμη ενδελεχής ενημέρωση τόσο για τις επιθετικές και έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα, όσο και έναντι της Αμμοχώστου, καθώς και σχετικά με την εκδήλωση ακραίας αδιαλλαξίας κατά την παράνομη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μ. Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα. Οι δύο Ηγέτες, εξέφρασαν την έντονη αντίθεση και ανησυχία για τις παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας στη θάλασσα και τους σχεδιασμούς και εξαγγελίες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου».

Κοινοί χειρισμοί

«Συμφώνησαν σε κοινούς χειρισμούς προς αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών ενεργειών. Διατύπωσαν, επίσης, την κοινή θέση ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αυτές τις ενέργειες και να συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για συνομιλίες.Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, επαναλαμβάνουν την απόλυτη βούλησή τους για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις αρχές και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το σκοπό αυτό, είναι απολύτως έτοιμοι να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που εκδηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού».

Αναμένεται η οριστικοποίηση του ραντεβού με τον Τραμπ

Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν την οριστικοποίηση του ραντεβού με τον Ντόναλντ Τραμπ.