Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μαργαρίτης Σχοινάς Κομισιόν: Ο Έλληνας επίτροπος που έγινε αντιπρόεδρος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαργαρίτης Σχοινάς Κομισιόν: Ο Έλληνας επίτροπος που έγινε αντιπρόεδρος

Μαργαρίτης Σχοινάς Κομισιόν: Τη θέση του αντιπροέδρου της Κομισιόν ανέλαβε ο Έλληνας επίτροπος μετά από ανακοίνωση της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Μαργαρίτης Σχοινάς Κομισιόν: Τα ηνία της αντιπροεδρίας της Κομισιόν,ανέλαβε ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η εκλεγμένη πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ο πρώην επικεφαλής υπεύθυνος Τύπου της Ομάδας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα είναι Αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Η Κύπρια προτεινόμενη Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της προστασίας των καταναλωτών και την υγεία. Είναι σαφές πως η αναβάθμιση της Ελλάδας στις Βρυξέλλες είναι και δώρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στον νέο πρωθυπουργό της χώρα μας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Που δείχνει πόσο αναβαθμισμένες είναι οι μετοχές της Ελλάδας στις Βρυξέλλες.

Ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, θα έχει υπό τον άμεσο έλεγχό του τέσσερις επιτρόπους, οι οποίοι φέρουν βαριά χαρτοφυλάκια, αφού θα προΐσταται των επιτρόπων που θα αναλάβουν τα θέματα της Ασφάλειας, της Μετανάστευσης -εξαιρετικά κρίσιμο αυτό το χαρτοφυλάκιο για την Ελλάδα- της Απασχόλησης και της Εκπαίδευσης. Ωστόσο, μέχρι ώρας, τα πρόσωπα που πρόκειται να αναλάβουν τα κρίσιμα αυτά πόστα στη νέα Επιτροπή δεν έχουν γίνει γνωστά, αφού η νέα πρόεδρος έχει ζητήσει να κρατηθούν οι συζητήσεις μυστικές, αλλά σήμερα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση.

Ποιος είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς έχει υπάρξει  μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2007 έως το 2009, εκλεγμένος με τη Νέα Δημοκρατία. Υπήρξε αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής του πρόεδρου της Κομισιόν Μπαρόζο, θήτευσε επικεφαλής του γραφείου του Κύπριου Επίτροπου Μάρκου Κυπριανού, αλλά η κορύφωση της ευρωπαϊκής του καριέρας ήρθε, όταν διορίστηκε εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Ζαν Κλώντ Γιούνκερ.

Προέρχεται από την κεντροδεξιά παράταξη και μάλιστα στην ομιλία που απηύθυνε πριν από έξι μήνες στο 12ο Συνέδριο της Ν.Δ. είχε σχολιάσει ότι «από τα φοιτητικά έδρανα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Αριστοτέλειο, μέχρι το βήμα αυτό, μου πήρε περίπου 35 χρόνια, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ».

Το πρώτο σχόλιο της επιικεφαλής της Κομισιόν στο twitter μετά την εκλογή της

Παράλληλα, εκτιμήθηκε ιδιαίτερα το ότι πρόκειται για πρόσωπο που διακρίθηκε λόγω των προσόντων του στις Βρυξέλλες, αλλά και το γεγονός ότι απέδειξε στην πράξη -στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, το 2015- ότι μπόρεσε να υπηρετήσει και τη διεθνή διάσταση του ρόλου του, αλλά και τη στήριξη της Ελλάδας, καθώς θεωρείται σημαντικός ο ρόλος που διαδραμάτισε για την αποφυγή δυσμενών εξελίξεων την περίοδο εκείνη που η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με τον κίνδυνο εξόδου από την ευρωζώνη.

Τα λόγια με τα οποία είχε κλείσει την ομιλία του στο συνέδριο της Ν.Δ., τον περασμένο Δεκέμβριο, ήταν χαρακτηριστικά: «Τα τελευταία 4 χρόνια, μαζί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Χρήστο Στυλιανίδη, τον επίτροπο της Κύπρου, ζήσαμε μαύρες στιγμές, με την Ελλάδα να βρίσκεται όντως στον προθάλαμο της εξόδου από το ευρώ και από τη ζώνη Σένγκεν. Και τις δύο φορές γλιτώσαμε τα χειρότερα. Γλιτώσαμε τον κίνδυνο να γλιστρήσει η Ελλάδα στη δεύτερη ταχύτητα. Ποτέ ξανά δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθεί αυτό το έργο. Το είδαμε αυτό το θρίλερ και ξέρουμε πώς τελειώνει. Για όσους ενδεχομένως το ξέχασαν, το κλάμα του συνταξιούχου μπροστά στο ΑΤΜ θα τους το θυμίζει για πάντα. Ποτέ ξανά περιπέτειες! Ποτέ ξανά λαϊκισμός! Όλοι μαζί για μια ευρωπαϊκή Ελλάδα»!

Το tweet του Έλληνα αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά μετά την επίσημη ανακοίνωση για τη θέση του 

Στο πλαίσιο της ίδιας ομιλίας είχε αναφερθεί και στην οπτική του για την επόμενη ημέρα της Ευρώπης, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Πρέπει πρώτα απ’ όλα να δουλέψουμε και να συμβάλουμε στα εργοτάξια που θα αποφασίσουν το μέλλον της Ευρώπης. Να ολοκληρώσουμε την αναμόρφωση της ΟΝΕ. Τώρα που οι πυροσβέστες της κρίσης έφυγαν, να δουλέψουμε με τους αρχιτέκτονες. Να χτίσουμε μια ΟΝΕ που ενώνει, δεν διαιρεί. Να κάνουμε μια πολιτική μετανάστευσης συνεκτική, ολοκληρωμένη… Να συμφωνήσουμε για το μέλλον των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων και να γιγαντώσουμε το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ. Και να δυναμώσουμε την παρουσία της Ευρώπης σε όλο τον κόσμο».

Εργάζεται σχεδόν 30 χρόνια σε επιτελικές θέσεις της Κομισιόν

Ο ανώτερος υπάλληλος της Κομισιόν και επικεφαλής μέχρι τώρα της υπηρεσίας εκπροσώπων Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, προτάθηκε χθες από την κυβέρνηση για τη θέση του επόμενου Έλληνα επιτρόπου, ο οποίος θα διαδεχθεί την 1η Νοεμβρίου τον σημερινό επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Πρόκειται, χωρίς καμία αμφιβολία, για μια πολύ καλή επιλογή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, γιατί στέλνοντας τον κ. Σχοινά στην επόμενη Επιτροπή της Γερμανίδας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, επιλέγει το πρόσωπο που συνδυάζει άριστα τεχνοκρατική και πολιτική εμπειρία.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς εργάζεται σχεδόν 30 χρόνια στην Ε.Ε., έχοντας αναλάβει εξαιρετικά επιτελικές θέσεις στην ιεραρχία της Κομισιόν, με κορυφαία φυσικά αυτή του εκπροσώπου Τύπου της Επιτροπής, που στην ουσία ήταν ο πιο στενός συνεργάτης του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τα τελευταία πέντε χρόνια. Καθήκοντα, που άσκησε με πολύ αποτελεσματικό τρόπο σε μια ιδιαίτερα νευραλγική θέση, αυτή της ενημέρωσης και μάλιστα σε μια περίοδο συνεχώς προβλημάτων στην Ευρώπη, πολιτικών και οικονομικών.

Είναι προφανές ότι όταν είσαι υπάλληλος των κοινοτικών οργάνων δεν εργάζεσαι για τη χώρα σου, αλλά για το κοινό συμφέρον της Ε.Ε. Ωστόσο, από την άλλη είναι βέβαιο πως το καλοκαίρι του 2015, όταν η Ελλάδα βρέθηκε με το ένα πόδι εκτός ευρώ, ο κ. Σχοινάς ως γνώστης της ελληνικής κατάστασης έδωσε στον πρόεδρο Γιούνκερ τις πληροφορίες και συμβουλές που έπρεπε, ώστε ο τελευταίος να αναλάβει τις γνωστές πρωτοβουλίες, κρατώντας στην ουσία τη χώρα μας στην ευρωζώνη.

Ο κ. Σχοινάς έχει διατελέσει ευρωβουλευτής της Ν.Δ. την περίοδο 2007-2009. Όμως, σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του στην Κομισιόν, είχε αξιώματα που άπτονται της πολιτικής και του στρατηγικού σχεδιασμού. Αναπληρωτής διευθυντής της ομάδας συμβούλων του πρώην προέδρου της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, διευθυντής του Γραφείου της Επιτροπής στην Αθήνα, διευθυντής του γραφείου του πρώην επιτρόπου της Κύπρου Μάρκου Κυπριανού και φυσικά επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ήταν οι βασικές θέσεις που υπηρέτησε.

Φρανς Τιμερμανς: Ο πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Ο Ολλανδός Πολιτικός και διπλωμάτης, Φρανς Τίμερμανς, από το 2014 κατέιχε τη θέση του Α΄ Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για τη βελτίωση της νομοθεσίας, τις διοργανικές σχέσεις, το κράτος δικαίου και το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Είναι ο επικεφαλής υποψήφιος του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019.

Ο Τίμερμανς προηγουμένως υπήρξε υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας από το 2012 έως το 2014 στη δεύτερη κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε και υφυπουργός Εξωτερικών από το 2007 έως το 2010 στην τέταρτη κυβέρνηση του Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Ήταν μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων για το Εργατικό Κόμμα από το 1998 έως το 2007 και ξανά από το 2010 έως το 2012. Υπήρξε υπάλληλος στην ολλανδική κυβέρνηση από το 1987 έως το 1998, όταν και αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί ενεργά στην πολιτική.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις