Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Μαχαιρίτσας: Πέθανε ο “Λαυρέντης”, ο καλλιτέχνης που αγαπήθηκε πολύ
RIP

Μαχαιρίτσας: Πέθανε ο “Λαυρέντης”, ο καλλιτέχνης που αγαπήθηκε πολύ

Μαχαιρίτσας: Ο γνωστός και αγαπημένος τραγουδοποιός Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έφυγε από τη ζωή ξαφνικά το πρωί της Δευτέρας σε ηλικία 63 ετών.

Μαχαιρίτσας: Θλίψη προκάλεσε η είδηση πως ο τραγουδοποιός Λαυρέντης Μαχαιρίτσας πέθανε τα ξημερώματα στο σπίτι του στον Πτελεό Μαγνησίας. Ο κορυφαίος τραγουδοποιός βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες στον Πτελεό Μαγνησίας, καθώς συμμετείχε σε συναυλία με τον Νίκο Πορτοκάλογλου στον Βόλο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας μεταφέρθηκε στις 06:45 με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο του Βόλου, πιθανότατα μετά από καρδιακή προσβολή που υπέστη στη διάρκεια της νύχτας. Ο καλλιτέχνης που αγάπησε όλη η Ελλάδα, είχε ιστορικό με την καρδιά του και είχε κάνει μπαϊπάς.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1956 στη Νέα Ιωνία του Βόλου. Από πολύ μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με την μουσική. Αργότερα θα εργαστεί χειρωνακτικά στην αποθήκη κάποιας δισκογραφικής εταιρείας, στην οποία αργότερα κατά σύμπτωση θα κυκλοφορήσει το πρώτο του άλμπουμ το 1978 με αγγλικό στίχο με τους P.L.J. Band με τίτλο Gaspar, ένας δίσκος extended play 45’ στροφών.

Μαχαιρίτσας: Από τα αντάρτικα, στις μεγάλες σκηνές

Ακολουθούν διάφορες δουλειές, ενώ μετά τη στρατιωτική του θητεία αρχίζει να τραγουδάει αντάρτικα με τον Πάνο Τζαβέλα στη «Συντροφιά». Στα 20 του χρόνια δημιουργεί με τον Παύλο Κικριλή και τον Τάκη Βασαλάκη το συγκρότημα P.L.J. Το 1983 οπότε και κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος, το τελευταίο μετονομάζεται σε «Τερμίτες», όνομα που παραπέμπει στους Beatles (σκαθάρια). Το 1989 ξεκινά η προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής.

Είχε συνεργαστεί δισκογραφικά και είχαν τραγουδήσει τραγούδια του οι: Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, Διονύσης Σαββόπουλος, Δήμητρα Γαλάνη, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Πυξ Λαξ, Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Μαργαρίτης, Βαγγέλης Κονιτόπουλος, Αναστασία Μουτσάτσου, Μίλτος Πασχαλίδης, Κατερίνα Στανίση, Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννης Βαρδής, Δήμητρα Γαλάνη, Γιάννης Ζουγανέλης, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Émigré, Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας, Ελισσάβετ Καρατζόλη, “Κίτρινα Ποδήλατα”, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Μagic De Spell, Γιώργος Μαργαρίτης, Νότης Μαυρουδής, Παναγιώτης Μάργαρης, Αντώνης Μιτζέλος, Σάκης Μπουλάς, Δημήτρης Μπάσης, Φλέρυ Νταντωνάκη, Φίλ.Πλιάτσικας, Δημήτρης Σταρόβας, Μπάμπης Στόκας, Διονύσης Τσακνής.

Επίσης, είχε συνεργαστεί επί σκηνής με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τη Χαρούλα Αλεξίου, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Νότη Μαυρουδή, την Αναστασία Μουτσάτσου, τον Κώστα Μακεδόνα κ.ά.

Μαχαιρίτσας: Αυτή είναι η αιτία θανάτου του

Μαχαιρίτσας: Τελευταία συναυλία στον Βόλο την Παρασκευή

Η τελευταία συναυλία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα ήταν την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου με τον Νίκο Πορτοκάλογλου στο Ανοιχτό Θέατρο του δήμου Βόλου «Μελίνα Μερκούρη». Μαζί τους ήταν η Αγάπη Διαγγελάκη και ο Steve Tesser.

Μαχαιρίτσας: Ο Λαυρέντης μέσα από τα τραγούδια του

Το «Διδυμότειχο» με τους στίχους του Γιάννη «Μπαχ» Σπυρόπουλου ήταν και η προσωπική του ιστορία από το στρατό.

Μαχαιρίτσας: Η συναυλία «Μαζί για το Παιδί» που έμεινε στα σκαριά

Το τρένο της κοινής πορείας Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Νίκου Πορτοκάλογλου που ξεκίνησε πέρυσι με το πρόγραμμα που παρουσίαζαν, θα τερμάτιζε αύριο, Τρίτη στο Ηρώδειο σε μια μεγαλειώδη συναυλία για τους σκοπούς της οργάνωσης «Μαζί για το Παιδί».

Ωστόσο, ο αδόκητος χαμός του ηγέτη του γκρουπ «Τερμίτες», με το οποίο ο Μαχαιρίτσας και ο Αντώνης Μιτζέλος, άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην ελληνική μουσική σκηνή, ματαιώνει τα σχέδια της οργάνωσης, που χάνει έναν ακόμη σπουδαίο πρέσβη του έργου της…

Μαχαιρίτσας: Τερατάκια τσέπης

Μαχαιρίτσας: Σήμερα θα έβγαινε στον Alpha

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας πέθανε τα ξημερώματα στο σπίτι του στο Βόλο. Σοκαρισμένοι οι παρουσιαστές της εκπομπής «Alpha Παντού» με την είδηση του θανάτου του τραγουδοποιού. Και ο Παναγιώτης Σουρέλης ανέφερε στον αέρα της εκπομπής «Alpha Παντού»: «Ένας σπουδαίος καλλιτέχνης, ο οποίος αυτές τις ημέρες έδινε και συναυλίες, γέμιζε τους χώρους… Αύριο θα έδινε μία ακόμα συναυλία στο Ηρώδειο για φιλανθρωπικό σκοπό».

Και τότε η Βίκυ Χαντζή πρόσθεσε: «Επρόκειτο να τον είχαμε εδώ σήμερα για να μας μιλήσει γι’ αυτή τη μεγάλη συναυλία».

Μαχαιρίτσας: H συγκινητική αφιέρωση στη σύζυγο και την κόρη του

Για την προσωπική του ζωή, τη γυναίκα της ζωής του, την κόρη του αλλά και τα ναρκωτικά είχε μιλήσει στο παρελθόν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας σε συνέντευξή του στο περιοδικό «ΕΓΩ».  Ο αγαπημένος καλλιτέχνης, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών, μετά από καρδιακή προσβολή που υπέστη, είχε μιλήσει δίχως περιστροφές για το πώς η σύζυγός του στάθηκε αφορμή να κόψει τα ναρκωτικά και να ακολουθήσει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας πήρε την μεγάλη απόφαση να ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας όταν ήταν περίπου 40 ετών. Μέχρι τότε «κοιμόμουν όταν νύσταζα, έτρωγα όταν πεινούσα, γυρνούσα σπίτι όταν δεν μπορούσα να πάω πουθενά αλλού. Έχω πιει, έχω καπνίσει και έχω κοιμηθεί σε άπειρα σπίτια. Κάποια στιγμή είπα “αυτήν τη γυναίκα τη γουστάρω και θέλω να μείνω μαζί της”. Αυτό ήταν όλο» είχε δηλώσει στον δημοσιογράφο Πάνο Γιαννακόπουλο ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.

Παντρεύτηκε το 1992 στο Μοναστήρι Πεντέλης. Όλοι κι όλοι ήταν στην τελετή τέσσερα άτομα. Το ζευγάρι και οι κουμπάροι. «Με πάντρεψε ένας παπάς γνωστός από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις. Δεν έμαθε κανείς ότι παντρεύτηκα. Και ήταν σε μια περίοδο που έδινα πέντε συνεντεύξεις το μήνα».

Μαχαιρίτσας: Πόσο σε θέλω

Μαχαιρίτσας: Δεν έφαγα κόλλημα με τα ναρκωτικά

Μάλιστα, δεν είχε διστάσει να παραδεχτεί πως είχε καπνίσει ναρκωτικά αλλά ποτέ δεν έφαγε κόλλημα. «Με τον Παύλο Σιδηρόπουλο, για παράδειγμα, κάναμε παρέα. Ήρθε ένα πρωί που τα έκοψα όλα μαχαίρι» είχε πει ο ταλαντούχος καλλιτέχνης. Πότε συνέβη αυτό;

Όταν  γνώρισα τη γυναίκα μου. Είχαμε το πρώτο μας ραντεβού σε ένα μαγαζί. Νωρίτερα είχα πάει σε ένα φίλο μου και κάναμε “τσιγάρο”. Στο ραντεβού, η γυναίκα μου μού μιλούσε και δεν καταλάβαινα τι μου έλεγε. Μάλιστα, είχε έρθει με μία φίλη της, η οποία γύρισε κάποια στιγμή και ρώτησε “τι λέει αυτός;”. Εκεί είπα “τέρμα δεν ξανακάνω”.

Μαχαιρίτσας: “Είχα κοιμηθεί σε οποιοδήποτε κρεβάτι υπήρχε στην Αθήνα…”

Μαχαιρίτσας: Λέω στην κόρη μου, ‘μακριά από αυτά’

Δεν ήταν, όμως, μόνο ο έρωτας ο λόγος που αποφάσισε να τα κόψει. «Κάποια στιγμή με κούρασε αυτό το πράγμα. Και τώρα, ως πατέρας, λέω στην κόρη μου και στα νέα παιδιά “μακριά”. Ευτυχώς, οι φόβοι μου με συγκράτησαν και δεν έπεσα σε επικίνδυνα πράγματα. Γι’ αυτό σταμάτησα. Είπα, “άσε, προτιμώ να ζήσω”» είχε περιγράψει στη συνέντευξή του.

Από τον γάμο με τη σύζυγό του απέκτησαν μία κόρη, η οποία είναι 24 ετών και σπούδασε κινηματογράφο στην Αγγλία. «Είχα πει ότι θέλω να κάνω ένα σπιτικό, να βρω μια γυναίκα που να τη γουστάρω και να με γουστάρει, κάναμε ένα παιδί και αγωνίζομαι γι’ αυτούς. Αν υποθέσεις ότι η μισή μου ζωή είναι το τραγούδι, γιατί η άλλη μισή είναι η κόρη μου, δε θα μπορούσε να μην υπάρχει η αγάπη του κόσμου» είχε πει στο περιοδικό «People».

Μιλώντας στην εκπομπή «Το Πρωινό» πριν από μερικούς μήνες είχε μιλήσει για την αδυναμία που έχει στην κόρη του, αλλά και τον φόβο που είχε όταν η κόρη του μεγάλωσε και ήρθε η στιγμή να ζήσει τους πρώτους της έρωτες.

Φοβόμουν πολύ τον πρώτο έρωτα της κόρης μου, αλλά ήμουν τελικά πολύ τυχερός. Ένα κοριτσάκι 16 ετών που μόλις έχει βγει από το σχολείο, πού θα πέσει; Κι αν ο πρώτος που θα πέσει τη σύρει στα πλακάκια; Κι άντε να τη σύρει στα πλακάκια. Αν τη σύρει πουθενά αλλού; Όλα αυτά ήταν μια τρομακτική αγωνία.

Μαχαιρίτσας: Η κόντρα ανάμεσα σε Τερμίτες και Φατμέ και οι δυσκολίες στην σόλο καριέρα..

Μαχαιρίτσας: Η κατάθλιψη και το μεγάλο «ευχαριστώ» στην οικογένειά του

Μιλώντας με τα πιο γλυκά και συγκινητικά λόγια για την οικογένειά του, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας είχε αποκαλύψει ότι το τραγούδι «τόσα χρόνια μία ανάσα» το είχε αφιερώσει στη γυναίκα και την κόρη του. «Χρωστάω στη γυναίκα μου, στην κόρη μου. Τους το είπα κιόλας με το τραγούδι «τόσα χρόνια μια ανάσα». Αυτό λέει το τραγούδι αυτό. Είναι δύσκολο να πεις ευχαριστώ. Το «ευχαριστώ» δε λέγεται εύκολα. Λες ενδόμυχα «ο άλλος πρέπει να το κάνει για μένα γιατί να μην το κάνει;». Όχι, δεν είναι έτσι. Όπως και η «συγνώμη» δε λέγεται εύκολα. Σε πολλούς ανθρώπους χρωστάω. Στον Νταλάρα που ήταν ο άνθρωπος που με βοήθησε με το «Διδυμότειχο μπλουζ» και τη «Σκόνη». Σε όλους τους ανθρώπους που δούλεψαν μαζί μου, στους παραγωγούς, με τους οποίους δεν έχω πια με όλους καλές σχέσεις, δεν έχει σημασία. Χρωστάω ένα ευχαριστώ”.

Μαχαιρίτσας για Διδυμότειχο blues

Μαχαιρίτσας: Τι είχε πει για το πρόβλημα υγείας του

«Είχα ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, ένα πρόβλημα καρδιακό που πλέον το ξεπέρασα. Και ξέρεις, αυτό σου δημιουργεί κατάθλιψη εκ των πραγμάτων. Και μάλιστα η δικιά μου τότε, ήταν μανιοκατάθλιψη. Δεν είναι το ίδιο. Με τη μανιοκατάθλιψη αισθάνεσαι ότι είναι κοντά ο θάνατοι Και αυτό σε τρομάζει. Το ξεπέρασα, έκανα και ό,τι έπρεπε να κάνω για την υγεία μου και το ξεπέρασα. Αλλά μήπως ελέγχεται η κατάθλιψη; Όλος ο κόσμος χάπια παίρνει. Οι περισσότερες μορφές κατάθλιψης έχουν αιτία. Αν κάτσεις και σκεφτείς λίγο, καταλαβαίνεις για ποιο λόγο υπάρχει. Αν δεν έχει λεφτά ο κόσμος να πληρώσει τα έξοδα του, τα χρέη του, παθαίνει κατάθλιψη…».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις