Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Καύσωνας Γαλλία: Οι καυτές θερμοκρασίες κόστισαν τη ζωή σε 1.500 ανθρώπους
ΚΟΣΜΟΣ

Καύσωνας Γαλλία: Οι καυτές θερμοκρασίες κόστισαν τη ζωή σε 1.500 ανθρώπους

Καύσωνας Γαλλία: Ξεπέρασαν τον μέσο όρο οι νεκροί από τους φετινούς καύσωνες στη Γαλλία, συγκριτικά με το καλοκαίρι του 2003.

Καυσωνας Γαλλία:Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η υπουργός Υγείας, Ανιές Μπιζέν, το φετινό καλοκαίρι εμφανίστηκε αρκετά πιο θερμό από ότι άλλες χρονιές αφού οι νεκροί από τον καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη και κυρίως τη Γαλλία, ξεπέρασαν κατά πολύ τον μέσω όρο από άλλες χρονιές. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η υπουργός υγείας της Γαλλίας, οι καύσωνες που έπληξαν τη Γαλλία τον Ιούνιο και τον Ιούλιο προκάλεσαν συνολικά 1.465 περισσότερους θανάτους από ότι συνήθως συνέβαινε άλλες χρονιές τις ίδιες χρονικές περιόδους.

Παρόλο που αριθμός είναι υψηλός, ωστόσο δεν αποτελεί ρεκόρ. Όπως έγινε γνωστό είναι δέκα φορές χαμηλότερος συγκριτικά με το καλοκαίρι του 2003, όταν στον καύσωνα του Αυγούστου εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους 15.000 άνθρωποι.Το φετινό καλοκαίρι οι καύσωνες «τσάκισαν» την  Γαλλία τον Ιούνιο και τον  Ιούλιο με θερμοκρασία ρεκόρ για την εποχή αγγίζοντας ακόμα και τους 46 βαθμούς Κελσίου να καταγράφεται στην πόλη Βεράργκ, στο νότο, στις 28 Ιουνίου και στην πρωτεύουσα να καταγράφεται θερμοκρασία ρεκόρ τον Ιούλιο 42 βαθμοί Κελσίου.

Η Ανιές Μπιζέν πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως ο καύσωνας το 2003 διήρκησε συνολικά 20 ημέρες, ενώ το φετινό καλοκαίρι κράτησε 18 αλλά σε δύο κύματα, με το δεύτερο να πλήττει ένα μεγάλο τμήμα της Γαλλίας.

Τα προληπτικά μέσα που έλαβαν οι αρχές συνέβαλαν στο να κρατηθεί σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο το ποσοστό των θανάτων φέτος σε σχέση με το 2003, τόνισε η ίδια στους ραδιοφωνικούς σταθμούς France Info και France Inter.

Καύσωνας Γαλλία: Φονικό καλοκαίρι για την πόλη του Φωτός 

Ο καύσωνας του 2003 ήταν ο πιο φονικός που έχει καταγραφεί στη Γαλλία και περισσότερο είχαν πληγεί η κεντρική Γαλλία και η περιοχή του Παρισιού. Σύμφωνα με την υπουργό, οι περισσότεροι νεκροί από τον φετινό καύσωνα ήταν άνω των 75 ετών. Κατά την ίδια, 567 άνθρωποι πέθαναν φέτος στο πρώτο κύμα καύσωνα, που διήρκεσε από τις 24 Ιουνίου ως τις 7 Ιουλίου. Άλλοι 868 πέθαναν στο δεύτερο κύμα του καύσωνα, από τις 21 ως τις 27 Ιουλίου

Σε πολλές περιοχές της Γαλλίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κόκκινος συναγερμός, που είναι ο υψηλότερος βαθμός προειδοποίησης που εκδίδει η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία. Κατά τις θερμές περιόδους πολλά σχολεία έκλεισαν και ματαιώθηκαν δημόσιες εκδηλώσεις για να περιοριστεί η έκθεση του κοινού στον Αφρικανικό καύσωνα.

Σε κάποιες πόλεις ωστόσο  έμειναν ανοιχτά τα μεγάλα πάρκα και οι πισίνες για να δροσίζονται οι πολίτες, ενώ οι αρχές της πρωτεύουσας έθεσαν στη διάθεση των πολιτών τηλεφωνικές γραμμές για βοήθεια και διέθεσαν προσωρινά στο κοινό «χώρους δροσιάς» σε δημοτικά κτίρια.

Οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν δασικές πυρκαγιές στη γειτονική Ισπανία με την περιοχή της Καταλονίας να βιώνει μερικές από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές της τελευταίας εικοσαετίας. Πολύ υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν φέτος και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, του Βελγίου, της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας.

Καμία άλλη χώρα δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα επίσημα στοιχεία για τους θανάτους που προκλήθηκαν από τους καύσωνες.

Ο καύσωνας χτύπησε όλη την  Ευρώπη

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις