Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μαχαιρίτσας: Τα τραγούδια, που χαράχθηκαν στα παγκάκια
"Όχι ρε φίλε, όχι..."

Μαχαιρίτσας: Τα τραγούδια, που χαράχθηκαν στα παγκάκια

Μαχαιρίτσας: Ο σπουδαίος τραγουδοποιός και τραγουδιστής, άγγιξε γενιές και γενιές με τα αισθαντικά τραγούδια του, με τις συνεργασίες του, με τις τόσο ζωντανές ερμηνείες του.

Μαχαιρίτσας: Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ανήκε στη γενιά που έφεραν την επανάσταση στο ελληνικό πεντάγραμμο. Τα τραγούδια του συντρόφευαν τις νύχτες μας, όταν έφηβοι ακόμη ξενυχτούσαμε για τους “ανόητους” σχολικούς έρωτες. Γεμίσαμε τα παγκάκια της γειτονιάς με στίχους, χορέψαμε στα πάρτι το “πόσο σε θέλω”, μια εποχή που όλοι το εννοούσαμε… Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε απέραντη θλίψη, όχι μόνο στον καλλιτεχνικό κόσμο, αλλά σε όλους, σε εκείνους που άκουγαν τα τραγούδια του και τα συνέδεαν με στιγμές της ζωής τους. Τραγούδια που συνδέονταν με τον έρωτα και τον πόνο, την αλήθεια που μερικές φορές ήταν πολύ σκληρή.

Ένα από τα τραγούδια που αγαπήθηκε και θα παραμείνει αναλλοίωτο στην ελληνική μουσική πραγματικότητα είναι το «Πόσο σε θέλω». Το τραγούδι που γράφτηκε σε μια παραλία του Βόλου, από όπου είχε καταγωγή ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, και ακούστηκε για πρώτη φορά στον Λυκαβηττό, το 1986.

Μαχαιρίτσας: Σήμερα σιωπή…

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την σύζυγο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και της εξέφρασε την βαθιά οδύνη του καθώς και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για τον αδόκητο θάνατό του.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους πολιτικούς που αποχαιρέτησαν τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. «Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ήταν ένας μεγάλος τραγουδοποιός και η απώλειά του αφήνει ένα κενό σε όλους μας. Ήταν και ένας υπέροχος άνθρωπος που είχα την τιμή να γνωρίζω προσωπικά. Η μουσική του θα μας συνοδεύει πάντα. Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του», έγραψε στο συγκινητικό μήνυμά του.

Μαχαιρίτσας: Το αντίο του Αλέξη Τσίπρα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Δημιουργός, τραγουδιστής, καλλιτέχνης με όλη τη σημασία της λέξης. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους της γενιάς του. Από το “Διδυμότειχο Μπλουζ” μέχρι το “Νότο” συντρόφευε και θα συνεχίσει να συντροφεύει γενιές και γενιές. Συλλυπητήρια στους οικείους του».

Μαχαιρίτσας: Αντίο από τη Φώφη Γεννηματά

Τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα αποχαιρέτησε και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, δηλώνοντας: «Σπουδαίος καλλιτέχνης, ερμηνευτής και συνθέτης. Από τους πρωτεργάτες μιας σκηνής που εξέφρασε με νότες και λόγια σταράτα, τα όνειρα και τις ανησυχίες μιας ολόκληρης γενιάς. Αφήνει τα τραγούδια του κληρονομιά στον πολιτισμό, κληρονομιά σε όσους πιστεύουν στο καλό τραγούδι. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του».

«Ένας μεγάλος τραγουδοποιός, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, δεν είναι πια κοντά μας. Τα τραγούδια του θα μας συντροφεύουν πάντα», έγραψε ο Βασίλης Κικίλιας.

Η Σοφία Ζαχαράκη, σε ανάρτησή της στο Instagram, σημείωσε: « “Μοιάζουν όλα στου χρόνου τη δίνη σαν φωνές που ο άνεμος σβήνει, ό,τι ωραίο μας φαίνεται λίγο. Είναι αργά πρέπει να φύγω”. Οι στίχοι του Νίκου Μπότσα από το τραγούδι του Λαυρέντη “Άλλαξαν πολλά” για ένα αντίο στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα».

Συλλυπητήρια στην οικογένεια του Λαυρέντη Μαχαρίτσα απέστειλε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης. «Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Υπήρξε τραγουδιστής ορόσημο για τη σύγχρονη Ελλάδα. Αιωνία του η μνήμη», ανέφερε.

«Αντίο» μέσω Twitter είπε και ο Νίκος Κοτζιάς.

«Έφυγε από κοντά μας ο Λαυρέντης, αλλά δεν θα σταματήσουν να μας συνοδεύουν στα αυτιά, στο μυαλό και στην ψυχή μας οι μελωδίες και η φωνή του. Εφεξής θα τραγουδά στη γειτονιά των αγγέλων, μαζί με τους πρόσφυγες από τη γη», έγραψε. «Τι θλίψη!!!! Η ξαφνική απώλεια του μεγάλου και αγαπημένου καλλιτέχνη μας συγκλόνισε όλους! Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του», έγραψε η Μαρέβα Μητσοτάκη.

«Όχι ρε φίλε… Όχι…»: Νταλάρας, Κότσιρας, Κραουνάκης αποχαιρετούν τον Μαχαιρίτσα

Κανείς από τους φίλους και συνεργάτες δεν μπορεί να πιστέψει πως ο δικός τους άνθρωπος, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, προδόθηκε από την καρδιά του στα 63 του χρόνια.

«Ψέματα, ψέματα, πες μου πως είναι ψέμα, ένα αστείο χαζό, ένα όνειρο. Ψέματα, ψέματα, πες μου πως είναι ψέμα, ένα αστείο χαζό, εγώ χωρίς εσένα…», έγραψε ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο οποίος ήταν ο συνοδοιπόρος του αυτό το καλοκαίρι, γεμίζοντας μουσικές όλη την Ελλάδα.

Βάζοντας μαύρες εικόνες στο προφίλ του ο Γιώργος Νταλάρας πενθεί, δείχνοντας πως τα λόγια είναι φτωχά αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Ο αδελφικός του φίλος Γιάννης Ζουγανέλης δηλώνει πως δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί. «Ο Λαυρέντης ήταν φίλος, η απώλεια που νιώθω είναι ουσιαστική, δεν μπορώ πραγματικά να ισορροπήσω με όλη αυτή τη λογική. Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμα αυτό που συμβαίνει, ήμασταν αδερφικοί φίλοι για πολλά χρόνια», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο Δημήτρης Μπάσης, δημοσιεύοντας φωτογραφία τους, έγραψε: «Καλό ταξίδι αδερφέ μου…».

Μαχαιρίτσας: Συγκλονισμένη η Αρβανιτάκη

Σοκαρισμένη δήλωσε η Ελευθερία Αρβανιτάκη για την απώλεια του τραγουδοποιού, τον οποίο θα έχει πάντα στην καρδιά της. «Τεράστιο σοκ!….τι να πω..Λαυρέντη μου έφυγες και αφήνεις πίσω σου ένα μεγάλο κενό και ως δημιουργός και ως φίλος…η συγκίνησή μου είναι μεγάλη…είδα πριν λίγο αποσπάσματα από την συνεργασία μας στο Vox το 2002 και θυμήθηκα πάλι την ευθύτητά σου, την αγάπη σου για την μουσική και την γενναιοδωρία των αισθημάτων σου….από σήμερα είμαστε όλοι πιο φτωχοί….θα σε έχω πάντα στην καρδιά μου….», έγραψε.

View this post on Instagram

Τεράστιο σοκ!….τι να πω..Λαυρέντη μου έφυγες και αφήνεις πίσω σου ένα μεγάλο κενό και ως δημιουργός και ως φίλος…η συγκίνησή μου είναι μεγάλη…είδα πριν λίγο αποσπάσματα από την συνεργασία μας στο Vox το 2002 και θυμήθηκα πάλι την ευθύτητά σου, την αγάπη σου για την μουσική και την γενναιοδωρία των αισθημάτων σου….από σήμερα είμαστε όλοι πιο φτωχοί….θα σε έχω πάντα στην καρδιά μου…. @lavrentis_machairitsas #lavrentismaxairitsas #kalotaxidi #mymemories

A post shared by Eleftheria Arvanitaki (@eleftheriaarvanitaki) on

Η Φωτεινή Δάρρα επέλεξε να αποχαιρετήσει τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα με στίχο από τον «Μικρό Τιτανικό». «Δεν είναι αγάπη αυτό που ζούμε, Είναι σου λέω πανικός, Ένας μικρός Τιτανικός, Και θα’ναι θαύμα αν σωθούμε… Καλό ταξίδι Λαυρέντη…».

Με ένα συγκλονιστικό ασπρόμαυρο πορτρέτο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, ο Νίκος Αλιάγας χαρακτήρισε «αδιανόητη» την είδηση του θανάτου του τραγουδοποιού. «Αδιανόητο και οδυνηρό φίλε Λαυρέντη. Ο Θεός να αγκαλιάσει την ψυχή σου και να απαλύνει τον πόνο της οικογένειά σου. Δεν θα σε ξεχάσω ποτέ», έγραψε.

Ανάμεσα σε όσους τον αποχαιρέτησαν και η Ελένη Ράντου η οποία διατηρούσε φιλικές σχέσης με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, καθώς ο σύζυγός της Βασίλης Παπακωνσταντίνου συνεργαζόταν μαζί του.

«Λαυρέντη μου αυτή η είδηση δεν παλεύεται. Απλά δε γίνεται! Αρνούμαι. Άντε τώρα ξύπνα. Φτάνει», έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτηση που έκανε στο Facebook.

Μαχαιρίτσας: Το αντίο του Παναθηναϊκού στον τραγουδοποιό

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα για τον απροσδόκητο χαμό του σπουδαίου Έλληνα τραγουδοποιού και τραγουδιστή. Οι σκέψεις μας είναι μαζί τους. Καλό ταξίδι Λαυρέντη…”.

Στη δική της ανακοίνωση η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αναφέρει: “Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας δεν είναι πια μαζί μας. Αιώνια πιστός στον Παναθηναϊκό ήταν σταθερά στο πλευρό της ομάδας. Με τα τραγούδια του σφράγισε το πέρασμά του από τον καλλιτεχνικό χώρο. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του. Καλό ταξίδι Λαυρέντη”.

Μαχαιρίτσας: Δεν θα μας χωρίσει τίποτα, λέει ο Ζουγανέλης

Μαχαιρίτσας: Την Τετάρτη η κηδεία

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Τετάρτη 11/9/19 στις 15:30 Στο Κοιμητήριο Ζωγράφου, όπως ανακοίνωσε η οικογένεια του αγαπημένου τραγουδοποιού με μήνυμά της στο Facebook.

Η οικογένεια παρακαλεί, αντί στεφάνων, να ενισχυθεί η πρωτοβουλία Ένωση «Μαζί για το παιδί». Σημειώνεται πως το «Μαζί για το Παιδί» εξέφρασε νωρίτερα τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συνεργάτες του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, ο οποίος πέθανε από ανακοπή.

Επίσης, ενημέρωσε για την ακύρωση της συναυλίας Πορτοκάλογλου – Μαχαιρίτσα, που θα πραγματοποιούνταν αύριο Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, καθώς και για τον τρόπο εξαργύρωσης ή δωρεάς των εισιτηρίων στην Ένωση.

Μαχαιρίτσας: Καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ

Στο μεταξύ, μια σοβαρή καταγγελία έκανε η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωσή της σήμερα, μετά τον θάνατο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έκανε διακοπές στο εξοχικό σπίτι του στην περιοχή Πτελεός Μαγνησίας. Πριν από λίγες ημέρες είχε δώσει συναυλία με τον Νίκο Πορτοκάλογλου στο ανοιχτό θέατρο Μελίνα Μερκούρη.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «εάν υπήρχε ασθενοφόρο στο ΚΥ Αλμυρού θα έφτανε στο περιστατικό σε πολύ λιγότερο χρόνο και θα υπήρχαν ελπίδες για την ζωή του ασθενούς που τυγχάνει να ήταν γνωστός καλλιτέχνης».

Μαχαιρίτσας: Καθυστέρησε το ασθενοφόρο;
Μαχαιρίτσας: Πέρασε το τελευταίο βράδυ του παρέα με φίλους στο Βόλο

Μαχαιρίτσας: Τα ναρκωτικά, ο έρωτας για τη γυναίκα του, η αδυναμία στην κόρη του

Για την προσωπική του ζωή, τη γυναίκα της ζωής του, την κόρη του αλλά και τα ναρκωτικά είχε μιλήσει στο παρελθόν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας σε συνέντευξή του στο περιοδικό «ΕΓΩ». Ο αγαπημένος καλλιτέχνης, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών, μετά από καρδιακή προσβολή που υπέστη, είχε μιλήσει δίχως περιστροφές για το πώς η σύζυγός του στάθηκε αφορμή να κόψει τα ναρκωτικά και να ακολουθήσει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής.

Μαχαιρίτσας: Πόσο σε θέλω

Μαχαιρίτσας: Ο γάμος, οι μεγάλες αποφάσεις και η κόρη του

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας πήρε την μεγάλη απόφαση να ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας όταν ήταν περίπου 40 ετών.

Μέχρι τότε «κοιμόμουν όταν νύσταζα, έτρωγα όταν πεινούσα, γυρνούσα σπίτι όταν δεν μπορούσα να πάω πουθενά αλλού. Έχω πιει, έχω καπνίσει και έχω κοιμηθεί σε άπειρα σπίτια. Κάποια στιγμή είπα «αυτήν τη γυναίκα τη γουστάρω και θέλω να μείνω μαζί της». Αυτό ήταν όλο» είχε δηλώσει στον δημοσιογράφο Πάνο Γιαννακόπουλο ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.

Παντρεύτηκε το 1992 στο Μοναστήρι Πεντέλης. Όλοι κι όλοι ήταν στην τελετή τέσσερα άτομα. Το ζευγάρι και οι κουμπάροι. «Με πάντρεψε ένας παπάς γνωστός από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις. Δεν έμαθε κανείς ότι παντρεύτηκα. Και ήταν σε μια περίοδο που έδινα πέντε συνεντεύξεις το μήνα».

Μάλιστα, δεν είχε διστάσει να παραδεχτεί πως είχε καπνίσει ναρκωτικά αλλά ποτέ δεν έφαγε κόλλημα. «Με τον Παύλο Σιδηρόπουλο, για παράδειγμα, κάναμε παρέα. Ήρθε ένα πρωί που τα έκοψα όλα μαχαίρι» είχε πει ο ταλαντούχος καλλιτέχνης.

Μαχαιρίτσας: Μικρός Τιτανικός 

Μαχαιρίτσας: Είπα ‘τέλος’ όταν γνώρισα τη γυναίκα μου

Είχαμε το πρώτο μας ραντεβού σε ένα μαγαζί. Νωρίτερα είχα πάει σε ένα φίλο μου και κάναμε «τσιγάρο». Στο ραντεβού, η γυναίκα μου μού μιλούσε και δεν καταλάβαινα τι μου έλεγε. Μάλιστα, είχε έρθει με μία φίλη της, η οποία γύρισε κάποια στιγμή και ρώτησε «τι λέει αυτός;». Εκεί είπα «τέρμα δεν ξανακάνω».

Δεν ήταν, όμως, μόνο ο έρωτας ο λόγος που αποφάσισε να τα κόψει. «Κάποια στιγμή με κούρασε αυτό το πράγμα. Και τώρα, ως πατέρας, λέω στην κόρη μου και στα νέα παιδιά «μακριά». Ευτυχώς, οι φόβοι μου με συγκράτησαν και δεν έπεσα σε επικίνδυνα πράγματα. Γι’ αυτό σταμάτησα. Είπα, «άσε, προτιμώ να ζήσω»» είχε περιγράψει στη συνέντευξή του.

Μαχαιρίτσας: Μου Λες Τα Μάτια Σου

Μαχαιρίτσας: Η αδυναμία για την κόρη του

Από τον γάμο με τη σύζυγό του απέκτησαν μία κόρη, η οποία σπούδασε κινηματογράφο στην Αγγλία. «Είχα πει ότι θέλω να κάνω ένα σπιτικό, να βρω μια γυναίκα που να τη γουστάρω και να με γουστάρει, κάναμε ένα παιδί και αγωνίζομαι γι’ αυτούς. Αν υποθέσεις ότι η μισή μου ζωή είναι το τραγούδι, γιατί η άλλη μισή είναι η κόρη μου, δε θα μπορούσε να μην υπάρχει η αγάπη του κόσμου» είχε πει στο περιοδικό «People».

Μιλώντας στην εκπομπή «Το Πρωινό» πριν από μερικούς μήνες είχε μιλήσει για την αδυναμία που έχει στην κόρη του, αλλά και τον φόβο που είχε όταν η κόρη του μεγάλωσε και ήρθε η στιγμή να ζήσει τους πρώτους της έρωτες.

Φοβόμουν πολύ τον πρώτο έρωτα της κόρης μου, αλλά ήμουν τελικά πολύ τυχερός. Ένα κοριτσάκι 16 ετών που μόλις έχει βγει από το σχολείο, πού θα πέσει; Κι αν ο πρώτος που θα πέσει τη σύρει στα πλακάκια; Κι άντε να τη σύρει στα πλακάκια. Αν τη σύρει πουθενά αλλού; Όλα αυτά ήταν μια τρομακτική αγωνία.

Μαχαιρίτσας: Και τι ζητάω

Μαχαιρίτσας: Η κατάθλιψη και το μεγάλο «ευχαριστώ» στην οικογένειά του

Μιλώντας με τα πιο γλυκά και συγκινητικά λόγια για την οικογένειά του, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας είχε αποκαλύψει ότι το τραγούδι «τόσα χρόνια μία ανάσα» το είχε αφιερώσει στη γυναίκα και την κόρη του. «Χρωστάω στη γυναίκα μου, στην κόρη μου. Τους το είπα κιόλας με το τραγούδι «τόσα χρόνια μια ανάσα». Αυτό λέει το τραγούδι αυτό. Είναι δύσκολο να πεις ευχαριστώ. Το «ευχαριστώ» δε λέγεται εύκολα. Λες ενδόμυχα «ο άλλος πρέπει να το κάνει για μένα γιατί να μην το κάνει;». Όχι, δεν είναι έτσι. Όπως και η «συγνώμη» δε λέγεται εύκολα. Σε πολλούς ανθρώπους χρωστάω. Στον Νταλάρα που ήταν ο άνθρωπος που με βοήθησε με το «Διδυμότειχο μπλουζ» και τη «Σκόνη». Σε όλους τους ανθρώπους που δούλεψαν μαζί μου, στους παραγωγούς, με τους οποίους δεν έχω πια με όλους καλές σχέσεις, δεν έχει σημασία.

Μαχαιρίτσας: Τι είχε πει για το πρόβλημα υγείας του

«Είχα ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, ένα πρόβλημα καρδιακό που πλέον το ξεπέρασα. Και ξέρεις, αυτό σου δημιουργεί κατάθλιψη εκ των πραγμάτων. Και μάλιστα η δικιά μου τότε, ήταν μανιοκατάθλιψη. Δεν είναι το ίδιο. Με τη μανιοκατάθλιψη αισθάνεσαι ότι είναι κοντά ο θάνατοι Και αυτό σε τρομάζει. Το ξεπέρασα, έκανα και ό,τι έπρεπε να κάνω για την υγεία μου και το ξεπέρασα. Αλλά μήπως ελέγχεται η κατάθλιψη; Όλος ο κόσμος χάπια παίρνει. Οι περισσότερες μορφές κατάθλιψης έχουν αιτία. Αν κάτσεις και σκεφτείς λίγο, καταλαβαίνεις για ποιο λόγο υπάρχει. Αν δεν έχει λεφτά ο κόσμος να πληρώσει τα έξοδα του, τα χρέη του, παθαίνει κατάθλιψη…».

Μαχαιρίτσας: Ένα βίντεο εποχής, με Μπουλά, Σταρόβα, Πασχαλίδη 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις