Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Κοινωνικό κράτος: Απογοητευτικές οι δαπάνες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικό κράτος: Απογοητευτικές οι δαπάνες

Κοινωνικό κράτος: Ψίχουλα τα κονδύλια για τις κοινωνικές δαπάνες.

Κοινωνικό κράτος: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεγυμνώνει την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα: «Δυστυχώς το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα εξαντλείται στην καταβολή των συντάξεων, που απορροφούν το 65,1% του συνόλου των κοινωνικών δαπανών, με αποτέλεσμα τα κονδύλια που απομένουν για ανέργους, για τη στήριξη της οικογένειας, για την περίθαλψη, τους αναπήρους, όσους βρίσκονται στη ζώνη του κοινωνικού αποκλεισμού, να είναι ψίχουλα».

Αυτό τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συμπληρώνει ότι οι δαπάνες για τη στέγαση και τον κοινωνικό αποκλεισμό στην Ελλάδα αντιστοιχούν μόλις στο 0,9% του συνόλου των κοινωνικών δαπανών, όταν ακόμα και στη Βουλγαρία ανέρχονται στο 1,6%, ενώ η σύγκριση με τον κοινοτικό μέσο όρο του 4,2% είναι σαφώς απογοητευτική.  Στην υγείαωδε και τους ΑΜΕΑ οι δαπάνες περιορίζονται στο 26,4% έναντι κοινοτικού μέσου όρου 36,9%, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται στο βυθό.

Κοινωνικό κράτος: Η ανεργία και οι… απόλυτοι αριθμοί

Για την ανεργία η Ελλάδα δίνει μόνο το 3,7% των κοινωνικών δαπανών για τη στήριξη των ανέργων, όταν η Ισπανία, που βρέθηκε κι αυτή με εκρηκτικά ποσοστά ανεργίας, δίνει το 8,1%. Τέλος οι απόλυτοι αριθμοί, δηλαδή στο πόσα ευρώ κατά κεφαλήν δίνει το ελληνικό Κράτος, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, είναι απογοητευτικοί. Μετρημένα σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης, δηλαδή στην πραγματική τους αξία, το ελληνικό Κράτος δίνει 190,77 ευρώ ανά πολίτη. Τραγικό…

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις