Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Μεταναστευτικό: Κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεταναστευτικό: Κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων

Μεταναστευτικό: Καταγγελία από τον ιδρυτή της Human Rights 360.

Μεταναστευτικό: «Εδώ και τέσσερα χρόνια βλέπουμε τους ίδιους προμηθευτές σε καταυλισμούς προσφύγων, με τελείως αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς διαγωνισμούς, να εισπράττουν -μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων- περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ, κάθε δεκαπέντε ημέρες σίτισης», αποκάλυψε ο ιδρυτής της Human Rights 360, Eπαμεινώνδας Φαρμάκης μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και τη Νόνη Καραγιάννη. «Μια μερίδα κακής ποιότητας φαγητού κοστίζει μέχρι και 5 ευρώ και οι συνθήκες διανομής είναι τριτοκοσμικές», πρόσθεσε. Περιγράφοντας τη φρίκη της Μόριας, ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε και στα εξακόσια ασυνόδευτα παιδιά που υπάρχουν εκεί, μιλώντας ακόμα και για βιασμούς μέσα στο hot spot.

Υπενθυμίζεται ότι το HumanRights 360 είναι μία νέα μη κυβερνητική οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Αποστολή της είναι η προστασία και ενδυνάμωση των δικαιωμάτων των ευάλωτων πληθυσμών. Στο πλαίσιο αυτό, το Human Rights 360 υλοποιεί μία σειρά δράσεων, όπως ένταξη προσφύγων, νομική βοήθεια και διεξαγωγή έρευνας για τον μεταναστευτικό πληθυσμό.

Μεταναστευτικό: Τα τελευταία επεισόδια στη Μόρια και η διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων

«Αν σκεφτείτε ότι η Τουρκία με 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες -μετανάστες έχει δεχθεί 6 δισ. κονδύλια και εμείς για 50 με 60 χιλιάδες μετανάστες που διαμένουν στην Ελλάδα έχουμε λάβει 2 δισ. και μόνο το ποσό είναι σκανδαλώδες. Υπάρχει μεγάλη διαφθορά και κακοδιαχείριση στα πεδία της σίτισης, της μεταφοράς και της φιλοξενίας των μεταναστών», επισήμανε ο κ. Φαρμάκης.

«Το 2017 καταθέσαμε στο ευρωκοινοβούλιο μια αναφορά με στοιχεία που συγκεντρώσαμε. Εμείς δεν είμαστε η αρμόδια αρχή για να κάνουμε τη διερεύνηση των ποινικών θεμάτων που ενδεχομένως έχουν προκύψει. Η OLAF (το αντίστοιχο ΣΔΟΕ της ΕΕ ) διερευνά την υπόθεση εδώ και ένα χρόνο και ζητάμε να δοθεί στη δημοσιότητα αυτή η έρευνα, η οποία ξεκίνησε με βάση το αίτημα που είχαμε κάνει και εμείς στο ευρωκοινοβούλιο. Αυτά τα κονδύλια έρχονται από την ΕΕ αποκλειστικά για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αν γινόταν ορθολογική διαχείρισή τους θα μπορούσαν να ανακουφιστούν και τοπικές κοινωνίες στα νησιά και την ενδοχώρα, π.χ. δεν έχει βελτιωθεί ένα δημόσιο Νοσοκομείο, μια κοινή δομή φιλοξενίας ευάλωτων πληθυσμών και τοπικών και ροών που έρχονται στη χώρα μας. Και αυτό οφείλεται στην κακοδιαχείριση».

Συνεχώς οι ίδιοι προμηθευτές

Σύμφωνα με τον κ. Φαρμάκη, «εδώ και τέσσερα χρόνια βλέπουμε στα νησιά τους ίδιους προμηθευτές, με τελείως αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς διαγωνισμούς, να εισπράττουν περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ, κάθε δεκαπέντε ημέρες σίτισης, π.χ. στη Μόρια, με την αιτιολογία ότι πρόκειται για μια επείγουσα κατάσταση. Μια μερίδα φαγητού χείριστης ποιότητας κοστίζει μέχρι και 5 ευρώ. Φεύγουν μερίδες φαγητού από την Κόρινθο για να πάνε σε νησιά, με κακής ποιότητας φαγητό και οι συνθήκες διανομής είναι τριτοκοσμικές. Αν συγκρίνει κανείς επίσημα νούμερα από την Ύπατη Αρμοστεία θα δει μέχρι και 500% παραπάνω μερίδες να πληρώνει το ελληνικό δημόσιο, απ’ ό,τι χρειάζεται το συγκεκριμένο μήνα η δομή».

Και πρόσθεσε: «Ευρωπαϊκά κονδύλια διαχειρίστηκαν τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Υγείας σε δεύτερο βαθμό. Και με την προηγούμενη κυβέρνηση εξαντλήσαμε όλα τα δυνατά μέσα και γι’ αυτό καταφύγαμε στις Βρυξέλλες. Με τη νέα κυβέρνηση έχουμε προσπαθήσει να το επικοινωνήσουμε. Βέβαια είναι ακόμα σχετικά νωρίς, αλλά τα προβλήματα αυξάνονται και η κατάσταση θα γίνει πάρα πολύ πιεστική. Συνεχίζεται η κακοδιαχείριση και η διαφθορά στα νησιά από εταιρείες σίτισης, ενδεχομένως και από άλλους τομείς».

Χρειάζεται ένας ορθολογικός τρόπος διαχείρισης

Όπως συμπλήρωσε: «Με την τελική έκθεση της ΟLAF πολλές από αυτές τις δαπάνες δεν θα αναγνωριστούν ως επιλέξιμες από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και είναι πιθανό να πιστωθούν στον εθνικό προϋπολογισμό. Πρέπει να τιμωρηθούν υποδειγματικά οι υπεύθυνοι και βάσει αυτής της έρευνας να δημιουργηθεί επιτέλους ένας ορθολογικός τρόπος διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Συνεχίζοντας τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις ο κ. Φαρμάκης επισήμανε ότι «στο πεδίο της στέγασης υπάρχουν πολλά παραδείγματα, όπως στο Πόρτο Χέλι που φιλοξενούνται μετανάστες σε ξενοδοχεία ή άλλου είδους μορφές στέγασης και πληρώνονται υπέρογκα ποσά. π.χ πληρωνόντουσαν μέχρι και 100 ευρώ την ημέρα ένα δωμάτιο, το οποίο είναι πολύ κακής ποιότητας. Αυτές οι δαπάνες συνεχίζονται και σήμερα, σε μικρότερο όμως βαθμό ,γιατί έχει περιοριστεί ο αριθμός των μεταναστών που έρχεται στη χώρα μας.

Κακοδιαχείριση και στη μετακίνηση των προσφύγων

Στο πεδίο της μετακίνησης βλέπουμε να νοικιάζονται πούλμαν για μεγάλο αριθμό μεταναστευτικού πληθυσμού, που δεν υπάρχει τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν ναυλωμένα πούλμαν που μεταφέρουν κάτω από 10 άτομα, ενώ αυτές οι ναυλώσεις έγιναν για 2.500 άτομα την ημέρα. Στο υπουργείο Υγείας έχουν δοθεί -για ένα έτος- 25 εκατομμύρια και δεν έχουμε δει πουθενά ιατρικό προσωπικό, καμία ιατρική φροντίδα και μέριμνα».

Η φρίκη της Μόριας

Ο κ. Φαρμάκης περιγράφοντας τη φρίκη της Μόριας, αναφέρθηκε και στα εξακόσια ασυνόδευτα παιδιά που υπάρχουν εκεί, μιλώντας ακόμα και για βιασμούς μέσα στο hot spot. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Και η Ελλάδα ως χώρα της ΕΕ, δεν έχει καταφέρει να προστατεύσει σχεδόν 4.000 ασυνόδευτα παιδιά. Τα μισά ζουν σε καλές συνθήκες και υπολογίζονται περίπου 600 παιδιά σε καταυλισμούς, όπως στην Μόρια, όπου καταγγέλλονται πολλά περιστατικά κακοποίησης καθημερινά και ειδικά τα βράδια».

«Όλοι οι υπουργοί κάνουν μεγάλες εξαγγελίες, χωρίς αποτέλεσμα γι’ αυτά τα παιδιά. Είμαστε μια χώρα που δέχεται 25 με 30 εκατ. τουρίστες κάθε χρόνο, αλλά δεν μπορείς να φιλοξενήσει 2000 παιδιά σε συνθήκες ασφάλειας», κατέληξε ο Ιδρυτής της HumanRights 360 Επαμεινώνδας Φαρμάκης.

Ο ιδρυτής της Human Rights 360 κ. Επαμεινώνδας Φαρμάκης

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις