Προσφυγικό: Εκβιασμός από την Τουρκία

ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγικό: Εκβιασμός από την Τουρκία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Προσφυγικό: Απάντηση της Κομισιόν στον Τούρκο πρόεδρο.

05.09.2019 | 23:27

Προσφυγικό: Η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό απάντησε στον απροκάλυπτο εκβιασμό του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το προσφυγικό και το άνοιγμα των συνόρων. Ειδικότερα, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις σχετικές δηλώσεις Ερντογάν, ότι δηλαδή η Τουρκία θα ανοίξει τις πόρτες προς την Ευρώπη, εάν δε λάβει περαιτέρω βοήθεια για τους πρόσφυγες, η Νατάσα Μπερτό ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της συμφωνίας και υπάρχει «εμπιστοσύνη» πως θα αυτή συνεχιστεί με «καλή πίστη».

Τόνισε παράλληλα ότι η ΕΕ έχει ήδη παράσχει βοήθεια ύψους 5,6 δισ. στην Τουρκία για την υποστήριξη των προσφύγων. Διευκρίνισε δε ότι τα εναπομείναντα 400 εκατ. από τα συμφωνημένα 6 δισ. συνολικά πρόκειται να δοθούν σύντομα.

Ερντογάν: Πληρώστε ή ανοίγω τις πύλες

Πιο νωρίς, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εμφανιστεί προκλητικός, τονίζοντας ότι ίσως η χώρα του αναγκαστεί να ανοίξει τα σύνορα για τους πρόσφυγες προς την Ευρώπη. «Θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε τα σύνορα. Δεν μπορούν να μας αναγκάσουν να διαχειριστούμε μόνοι μας το βάρος», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν έλαβε την απαιτούμενη στήριξη για να βοηθήσει τους Σύρους πρόσφυγες. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε αυτήν την ενέργεια εάν η Άγκυρα δεν λάβει αρκετή διεθνή υποστήριξη στη διαχείριση των Σύρων προσφύγων. Κατά τη διάρκεια της ίδιας ομιλίας ο Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης στη λεγόμενη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να την δημιουργήσει σε σύμπραξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες προς το τέλος του Σεπτεμβρίου, αλλά είναι έτοιμη να ενεργήσει και μόνη της αν είναι αναγκαίο.

Προσφυγικό: Διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Στο μεταξύ διυπουργική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στη σκιά της αύξησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού στο ΚΥΣΕΑ της προηγούμενης εβδομάδας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Αθανάσιος Κοντογεώργης.

Ακόμη πήραν μέρος γενικοί γραμματείς και εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας, Εργασίας, Υγείας, Δικαιοσύνης, Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Στη σύσκεψη εξετάστηκε το ζήτημα της αύξησης των ροών. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την περίοδο Ιουνίου- Αυγούστου 2019 η αύξηση ανήλθε σε 114% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι. Μόνο τον Αύγουστο του 2019 οι αφίξεις από ξηρά και θάλασσα ανήλθαν σε 7.055 και ο αριθμός αυτός ήταν ο μεγαλύτερος μετά την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

Πολιτικές και μέτρα διαχείρισης

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάρτιση ενός συνολικού σχεδίου (master plan), με πολιτικές και μέτρα που θα καλύπτουν όλες τις πτυχές της διαχείρισης του ζητήματος. Ο κ. Κουμουτσάκος επεσήμανε πως ο πολυδιάστατος χαρακτήρας του θέματος οδηγεί κατ’ ανάγκη στη διαμόρφωση ενός κεντρικού σχεδίου, το οποίο θα παρουσιαστεί σύντομα. Τόνισε ακόμη πως η επαφή των εκπροσώπων των υπουργείων θα είναι μια συνεχής διαδικασία συντονισμού. Για τον σκοπό αυτό ορίστηκαν συγκεκριμένα άτομα αναφοράς που θα είναι σε καθημερινή επικοινωνία, προκειμένου να διαχειρίζονται όλα τα ζητήματα που θα προκύπτουν.

Οι διαστάσεις του προβλήματος

Ακόμη, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής διευκρίνισε ότι «το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί και στην εξωτερική και στην εσωτερική του διάσταση με πολλή δουλειά και με γνώμονα και την προάσπιση των συμφερόντων των τοπικών κοινωνιών, με γνώμονα την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βεβαίως την προάσπιση του πολύτιμου αγαθού της ασφάλειας, του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων και της ασφάλειας της χώρας».

Μεταξύ των μέτρων που θα ληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα είναι η ενίσχυση των δομών στα νησιά με περισσότερους γιατρούς, η επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους ως προς το προσφυγικό, η στενότερη συνεργασία με τη Frontex, η ενίσχυση της προστασίας των συνόρων και οι κινήσεις που θα γίνουν σε διπλωματικό επίπεδο. Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση και σχολίασε ότι «διαπιστώθηκε από όλα τα συναρμόδια υπουργεία η χαοτική κατάσταση που παρέλαβαν στο θέμα αυτό, την οποία διαμόρφωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε ότι «η παρούσα κυβέρνηση αυτή τη χαοτική κατάσταση θα την αλλάξει».

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: «Δεν παραγράφονται οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για τη σημερινή κατάσταση»

Καρφιά κατά της προηγούμενης κυβέρνησης για τη διαχείριση του προσφυγικού εξαπέλυσε και ο πρώην υπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα και σημερινός επικεφαλής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Μιλώντας στο Newpost.gr, ο κ. Σακελλαρίδης και σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό με την ασφυκτική κατάσταση στα ελληνικά νησιά και τις αυξημένες ροές από την Τουρκία, επιρρίπτει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση. «Έχει τεράστιες ευθύνες για την σημερινή κατάσταση, οι οποίες δεν παραγράφονται, ανεξάρτητα από την πολιτική που θα ακολουθήσει η σημερινή κυβέρνηση. Η αθλιότητα των συνθηκών στα ΚΥΤ των νησιών, οι καταγγελίες για βίαιες επαναπροωθήσεις στον Έβρο, η αβεβαιότητα για την συνέχιση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για την στέγαση είναι λίγες από τις παρακαταθήκες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σακελλαρίδης.

 

Exit mobile version