Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Brexit: Νέο παραλήρημα από τον Μπόρις Τζόνσον
ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΤΑΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΡΕΤΑΝΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Brexit: Νέο παραλήρημα από τον Μπόρις Τζόνσον

Brexit: Σε σύγχυση ο Βρετανός πρωθυπουργός μετά τις απανωτές κοινοβουλευτικές ήττες.

Brexit: Σε μια απίστευτη δήλωση προέβη σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, που μένει ανυποχώρητος στο πλάνο του Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Ειδικότερα, δήλωσε ότι προτιμά να βρεθεί νεκρός στο χαντάκι» παρά να αναβάλει την ημερομηνία του Brexit. Έχοντας ηττηθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων στο θέμα του Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά και στο θέμα των πρόωρων εκλογών, ο Μπόρις Τζόνσον θέτει ξανά σε ψηφοφορία τη Δευτέρα την πρότασή του για πρόωρες εκλογές. Επιμένοντας ότι «θα πρέπει να γίνουν εκλογές στα μέσα Οκτωβρίου για να αποφασίσει ο λαός», επανέλαβε σε ομιλία του ότι «πρέπει να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου». Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μόλις μία ημέρα μετά την ήττα του στη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία ενέκρινε νομοσχέδιο που τον υποχρεώνει να ζητήσει από τις Βρυξέλλες αναβολή τριών μηνών.

«Θέλουμε εκλογές στις 15 Οκτωβρίου», είπε ο Μπόρις Τζόνσον, προσθέτοντας ότι δεσμεύεται για τη διεξαγωγή τους πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ (17-18 Οκτωβρίου). Στην ουσία, όπως είπε, «εν θέλει καθόλου να γίνουν εκλογές, αλλά δεν βλέπει άλλη διέξοδο. «Αν ο λαός πιστεύει πραγματικά ότι θα πρέπει να μείνουμε στην ΕΕ και μετά την 31η Οκτωβρίου, αυτό είναι ένα ζήτημα που θα το αποφασίσουν οι ψηφοφόροι», τόνισε. Στην ερώτηση δε αν μπορεί να δεσμευτεί στον λαό πως δεν θα πάει στις Βρυξέλλες για να ζητήσει εκ νέου αναβολή, απάντησε αποστομωτικά: «Ναι, μπορώ. Προτιμώ να με βρουν νεκρό σε χαντάκι». Στην ερώτηση αν προτίθεται να παραιτηθεί από το αξίωμά του, απάντησε ότι σκοπεύει να ολοκληρώσει την εντολή που του έδωσε ο λαός.

Brexit: Χαμένος σε όλες τις μάχες

Από την πλευρά της η Βουλή των Κοινοτήτων με 327 ψήφους έναντι 299, τοποθετήθηκε θετικά στην παράταση του Brexit. Τότε ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας απάντησε ζητώντας πρόωρες εκλογές για τις 15 Οκτωβρίου για να εισπράξει εκ νέου αρνητική απάντηση από το σώμα.

Το «όχι» στις πρόωρες εκλογές

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υπέβαλε πρόταση να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει αν η Βουλή αρνηθεί να εγκρίνει εκείνο που προτείνει, ωστόσο εισέπραξε άλλη μία αρνητική απάντηση. Συγκεκριμένα, η Βουλή των Κοινοτήτων καταψήφισε την πρόταση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για διεξαγωγή εκλογών στις 15 Οκτωβρίου. 298 βουλευτές ψήφισαν υπέρ διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Για την έγκριση της προκήρυξης πρόωρων εκλογών χρειαζόταν διευρυμένη πλειοψηφία των 2/3 του Κοινοβουλίου, δηλαδή τουλάχιστον 434 βουλευτές.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν

Το… δηλητήριο μιας μη συμφωνίας

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε από την πλευρά του τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ότι προσφέρει «το δηλητήριο μιας μη συμφωνίας», όταν ζητάει από τους βουλευτές να στηρίξουν την πρότασή του για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εντός του Οκτωβρίου.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις